Schatjes!-regisseur Van Hemert (73) overleden

Ruud van Hemert is op 73-jarige leeftijd overleden, zo meldt de NOS vandaag. De Nederlandse regisseur, vooral bekend van de films Schatjes!, Mama is Boos!, Honneponnetje, Ik Ook van Jou en Feestje leed sinds vorig jaar aan keelkanker. Van Hemert laat zijn vrouw en twee zoons achter.

Eind juni besloot Van Hemert geen medicijnen meer in te nemen, op morfine na. Eerder dan gepland reisde hij vanuit zijn woonplaats in het Zuid-Spaanse Benagalbon, nabij Malaga, terug naar Nederland om euthanasie te laten plegen. "Ik ben bang dat ik het anders niet haal", zei hij tegen De Telegraaf, bang dat hij al in Spanje zou sterven. 

Van Hemert begon in de jaren zeventig als tv-regisseur. Met Wim T. Schippers maakte hij De Fred Haché Show en Barend is Weer Bezig!. In 1984 maakte hij zijn debuutfilm, de zwartgallige komedie Schatjes!. Deze stijl bleek zijn handelsmerk en kwam terug in de vervolgfilm Mama is Boos! uit 1986 en het komische liefdesdrama Honneponnetje uit 1988.

De regisseur stond bekend om zijn perfectionisme en schroomde niet om sommige scènes talloze malen opnieuw te laten spelen. Bij acteurs stond Van Hemert bekend als 'Bruut van Hemert'. Zijn autobiografie uit 2011 is dan ook De Bruut getiteld.

Van Hemert had zelf de crematie al geregeld. Zijn laatste wens, zo liet zoon Thomas begin juni weten, was dat zijn as zou worden uitgestrooid op een bergtop in Spanje, waar Van Hemert vier jaar geleden ook was getrouwd.