Luc Besson verfilmt stripreeks Valérian

Luc Besson heeft de rechten gekocht voor een Engelse verfilming van de Franse stripreeks Valérian. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De strips gaan over de futuristische agent Valérian en zijn metgezellin Laureline. De twee reizen door ruimte en tijd.

De 53-jarige Besson is vooral bekend als regisseur van misdaadthriller Léon uit 1994, met Jean Reno en een piepjonge Natalie Portman in de hoofdrollen, en de sciencefictionfilm The Fifth Element, met Bruce Willis. Van deze laatste film schreef hij ook het scenario, evenals van Taken, Taken 2 en de Transporter-films.

De Franse filmmaker is al jaren een groot bewonderaar van de makers van Valérian, schrijver Pierre Christian en tekenaar Jean-Claude Mézières. Besson huurde Mézières zelfs in als conceptueel ontwerper voor The Fifth Element.

De strip, officieel Valérian et Laureline getiteld, verscheen voor het eerst in 1967 in Frankrijk, het laatste album kwam uit in 2010. Het eerste Engelstalige album verscheen in 1981. In Nederland heet de hoofdpersoon Ravian en wordt de strip onder die naam uitgebracht.

Wanneer de opnames voor de film van start moeten gaan, is nog onduidelijk. Vooralsnog neemt Besson zelf plaats in de regisseursstoel, maar hij overweegt al jaren openlijk met pensioen te gaan. Om te speculeren naar de cast is het nog veel te vroeg.

Vooralsnog is Besson bezig met Malavita, een misdaadthriller met Robert De Niro, Michelle Pfeiffer en Tommy Lee Jones. De opnames hiervan gaan volgende maand van start. Ook heeft hij plannen om volgend jaar een actiethriller met Angelina Jolie te maken.


Luc Besson verfilmt stripreeks Valérian (Foto: Novum)