Beurzen schieten omhoog door steun Spaanse banken

De Spaanse aanvraag voor bankensteun afgelopen weekeinde heeft de aandelenkoersen op de Europese beurzen maandagochtend fors opgestuwd. De Amsterdamse AEX-index stond kort na opening 1,7 procent hoger op 296,63 punten. De belangrijkste indexen in Frankfurt, Parijs en Londen openden tussen de 1,7 en 2,3 procent hoger. Met name de financiële fondsen boekten een forse koerswinst.

In Amsterdam is ING met een plus van ruim 5,5 procent de grootste stijger. De bank heeft voor ruim veertig miljard euro aan belangen in Spanje. Daarbij gaat het vooral om leningen aan bedrijven en consumenten en obligaties van Spaanse banken.

Op de beurs in Madrid boekten de Spaanse banken, die nu in totaal voor maximaal honderd miljard euro aan leningen tegemoet kunnen zien om de verliezen op slechte vastgoedleningen op te vangen, ook flinke winsten. Uitschieter is Bankia, dat ruim een week geleden voor negentien miljard euro aan steun aanvroeg. Het aandeel van de bank boekte een koerswinst van ruim negentien procent.