Peiling: meerderheid wil gulden niet terug

Een meerderheid van de Nederlanders wil de gulden niet terug. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 61 procent tegen een terugkeer naar de gulden zou stemmen als een referendum zou worden gehouden, zoals PVV-leider Geert Wilders wenst.

Wilders presenteerde maandag de resultaten van een onderzoek dat hij liet uitvoeren naar een herinvoering van de munt die in 2002 werd afgeschaft. Uit het rapport, dat werd opgesteld door het Britse bureau Lombard Street Review, blijkt volgens Wilders onder meer dat de euro Nederland met een 'aanzienlijk welvaartsverlies' heeft opgezadeld.

Een meerderheid van de Nederlanders (56 procent) heeft geen vertrouwen in de kwaliteit van het onderzoekrapport. Vooral linkse stemmers zijn kritisch. Van de kiezers van Wilders staat met 66 procent wel een meerderheid achter het onderzoek.

Wat Wilders betreft stapt Nederland zo snel mogelijk uit de euro. De PVV-leider hoopt dat een referendum wordt uitgeschreven, zodat ook de kiezers zich erover kunnen uitspreken. De meeste Nederlanders (56 procent) zitten echter niet op zo'n referendum te wachten.

Wel had een merendeel van de ondervraagden (67 procent) graag gewild dat er destijds een referendum was gehouden over de invoering van de euro. 54 procent geeft aan dat ze dan tegen de euro zouden hebben gestemd. Vooral mensen die op de PVV en de SP stemmen hadden zich dan uitgesproken tegen de euro.


Peiling: meerderheid wil gulden niet terug (Foto: Novum)