PvdA: Niet meer uitleveren aan Polen

De PvdA wil niet dat Nederland nog verdachten overlevert aan Polen. Dat vindt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Het land heeft de juridische procedures volgens het Kamerlid niet op orde en de detentieomstandigheden zouden beneden peil zijn.

Polen moet wat hem betreft op een zwarte lijst komen van landen waar Nederland geen burgers aan overlevert. "Justitiële samenwerking in de EU gaat om vertrouwen. Als dat er niet kan zijn, moeten we ook geen burgers uitleveren."

Een ander land dat volgens Recourt in aanmerking komt voor de lijst is Griekenland. "Dat land heeft zijn zaken niet alleen financieel, maar ook justitieel niet op orde."

Aanleiding voor het plan is een gesprek dat Recourt onlangs had met een Brabantse ondernemer die tien maanden in Polen vastzat op verdenking van wietteelt. Toen de man in 2008 op borgtocht vrijkwam was hij zwaar vermagerd, had hij huidziektes en kampte hij met posttraumatische stressstoornis.

Het Kamerlid wil met Engeland optrekken bij het opstellen van de lijst. "Ik heb gehoord dat daar ook over zo'n lijst gesproken wordt." Woensdag heeft hij zijn plan aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), die binnenkort met zijn Engelse collega praat, voorgesteld.