Weer meer vrouwen op de werkvloer

Het aantal Nederlandse vrouwen dat een baan heeft is vorig jaar opnieuw gestegen. In 2011 werkten ruim 25 duizend vrouwen meer dan een jaar eerder. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De afgelopen tien jaar steeg het aantal vrouwen op de werkvloer met bijna een half miljoen. Vorig jaar werkten bijna 3,3 miljoen vrouwen minimaal twaalf uur per week, tegen ruim 2,8 miljoen in 2002.

Vooral het aantal deeltijdbanen van 20 tot 35 uur per week steeg. Een derde van alle vrouwen had in 2011 zo'n deeltijdbaan, tegen een kwart in 2002. Bijna de helft van die vrouwen zegt daar voor te kiezen omdat ze tegelijkertijd voor het gezin of het huishouden zorgen.

Daarnaast geeft 23 procent als reden op geen voltijdbaan te willen. Bij de groep met een kleine deeltijdbaan van twaalf tot twintig uur is dat zeventien procent. Zij noemen bijna even vaak opleiding of studie als reden om voor deeltijd te kiezen. Bij vrouwen die 20 tot 35 uur werken is dat ruim vijf procent.


Weer meer vrouwen op de werkvloer (Foto: Novum)