Veiling nieuwe frequenties telefonie in oktober

De veiling van nieuwe frequenties voor mobiele telefonie vindt in oktober plaats, waarbij drie frequentieblokken worden gereserveerd voor nieuwkomers op de markt. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken op vrijdag.

Op dit moment zijn er drie aanbieders van mobiele telefonie actief die een eigen netwerk in bezit hebben. Dat zijn marktleider KPN, Vodafone en T-Mobile. Tijdens de veiling worden twee frequentieblokken in de 800 megahertzbandbreedte en een in de 900 megahertzbandbreedte vrijgehouden voor nieuwe toetreders.

De 800 megahertzbandbreedte is meer geschikt voor het nieuwe mobiele netwerk van de vierde generatie omdat het een hogere download- en uploadsnelheid mogelijk maakt. De bandbreedte is de waardevolste omdat het minder basisstations en antennes nodig heeft voor het opbouwen van het netwerk.

Volgens de regels van de veiling hebben in elk geval twee nieuwkomers een kans een frequentie binnen deze bandbreedte te bemachtigen. Het Zweedse Tele2 is genoemd als een potentieel nieuwe aanbieder. UPC en Ziggo verzekerden zichzelf vorig jaar van een mobiele frequentie, maar hebben nog geen eigen netwerk opgezet of plannen bekendgemaakt dit te gaan doen.

Bedrijven die aan de veiling deel willen nemen moeten zich voor half april aanmelden.