Productiehuizen ontslaan geen mensen met subsidie

De regeling waarmee productiehuizen subsidie voor volgend jaar mogen aanwenden om bijvoorbeeld mensen te ontslaan, wordt voor zover bekend door geen van hen gebruikt. De bezwaren tegen het voorstel zijn zowel principieel als praktisch, zei de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) dinsdag.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaf de instellingen de keuze om rijksgeld bedoeld voor kerntaken als producties, te gebruiken voor 'noodzakelijke maatregelen' in verband met de aankomende subsidiestop. De instellingen wezen het plan principieel af, omdat de bezuinigingen zo nog eerder zouden ingaan.

De regeling gold alleen voor organisaties voor podiumkunsten die vanaf 2013 niet meer zeker zijn van de vierjaarlijkse subsidie van het rijk. Het gaat vooral om productiehuizen en jeugdtheatergezelschappen. Naar verwachting zullen veel van de instellingen over twee jaar geen rijkssubsidie meer krijgen.

De langlopende verplichtingen die met het geld voor kerntaken konden worden afgekocht, zijn volgens de NAPK niet alleen aangegaan met het rijk, maar ook met de gemeenten. Het stoppen met de kerntaken zou daarom toch contractbreuk betekenen.

De instellingen moesten bovendien de gewijzigde plannen voor volgend jaar binnen vier weken indienen. Die termijn was volgens de NAPK veel te kort.

Het kabinet wil tweehonderd miljoen euro bezuinigen op de cultuursector. Het schrapte alle productiehuizen voor dans en theater uit de basisinfrastructuur die culturele instellingen gedurende vier jaar van subsidie verzekert. De NAPK vertegenwoordigt een groot deel van de instellingen voor podiumkunsten in Nederland.