Kamal el-Ganzouri nieuwe premier Egypte

De militaire raad in Egypte heeft Kamal el-Ganzouri aangewezen om de nieuwe regering te leiden. De 78-jarige El-Ganzouri was in de jaren negentig ook al eens premier, onder toenmalig president Hosni Mubarak. Zijn benoeming werd vrijdag wereldkundig gemaakt door de Egyptische staatstelevisie.

El-Ganzouri had donderdagavond een bespreking met veldmaarschalk Hussein Tantawi, de voorzitter van de militaire raad. Hij vervangt Essam Sharaf, die deze week opstapte nadat bij bloedige confrontaties op het hoofdstedelijke Tahrir-plein enkele tientallen doden waren gevallen.

El-Ganzouri's benoeming leidt zonder twijfel tot nog meer woede bij de betogers op het plein, die juist eisen dat Egypte eindelijk definitief wordt bevrijd van de oude Mubarak-kliek. De demonstranten willen dat de militaire machthebbers de macht onmiddellijk afstaan. Dezen lieten donderdag weten dat zij aftreden als 'verraad' van het door het publiek geschonken vertrouwen beschouwen. De bevolking doet er goed aan zich te concentreren op de parlementsverkiezingen, die ondanks de onrust in het land komende week van start gaan, zo stelde de raad.


Kamal el-Ganzouri nieuwe premier Egypte (Foto: Novum)