'Nieuw bewind Egypte soms erger dan Mubarak'

Amnesty International heeft dinsdag hard uitgehaald naar de militaire machthebbers van Egypte. Volgens de organisatie plegen de militairen mensenrechtenschendingen die in sommige gevallen de misdaden van de verdreven president Hosni Mubarak te boven gaan.

De afgelopen dagen vielen in de hoofdstad Caïro tientallen doden tijdens demonstraties. De betogingen zijn gericht tegen veronderstelde pogingen van het leger om zich ondanks beloften om te democratiseren te verzekeren van het behoud van politieke macht.

Amnesty schrijft in het nieuwe rapport dat de militairen hun belofte hebben gebroken om de mensenrechtensituatie te verbeteren. De Opperste Raad van de Strijdkrachten nam de macht over van Mubarak, toen die in februari aftrad tijdens een volksopstand.

De mensenrechtenorganisatie stelt dat de Raad de ,,traditie van repressief bewind" voortzet. Amnesty stelt dat de machthebbers militaire rechtbanken gebruiken om duizenden burgers te vervolgen, hardhandig optreden tegen vreedzame protesten en de bevoegdheden uitbreiden die voortvloeien uit de noodtoestand.

,,Degenen die de Raad hebben uitgedaagd of bekritiseerd, zoals betogers, journalisten, bloggers en stakers, zijn meedogenloos onderdrukt in een poging hun het zwijgen op te leggen", aldus Amnesty.

'Nieuw bewind Egypte soms erger dan Mubarak'
'Nieuw bewind Egypte soms erger dan Mubarak' (Foto: ANP)