D66 helpt kabinet niet met bezuinigingen

Het kabinet hoeft niet bij D66 aan te kloppen voor hulp bij het doorvoeren van extra bezuinigingen. Dat zei fractievoorzitter Alexander Pechtold op BNR. Donderdag werd bekend dat VVD en CDA het regeerakkoord willen openbreken om te zoeken naar drie tot vier miljard aan extra bezuinigingen. Gedoogpartner PVV steunt dat waarschijnlijk niet.

Pechtold wil pas na nieuwe verkiezingen eventueel steun geven aan Rutte, laat hij weten. De D66-leider vindt dat kiezers bij zo'n belangrijke kwestie hun stem moeten kunnen laten horen. Pechtold voelt niks voor grove bezuinigingen. Volgens hem zijn hervormingen nodig in plaats van 'visieloos geld wegsnijden'.

De mogelijke extra bezuinigingen boven op de al geplande achttien miljard euro zijn volgens economen een slecht idee. "De economie is langzamerhand aan het opkrabbelen. De voorspellingen zijn dat de groei weer stil zal gaan staan en in die tijden is het laatste wat je moet doen nog meer bezuinigen", zegt PvdA-senator en hoogleraar economische theorie en economisch beleid Esther-Mirjam Sent van de Radboud Universiteit op BNR.

Volgens Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit, ondermijnen bezuinigingen ook het herstel van Zuid-Europa.