Gemeenteambtenaren gaan staken

Ambtenaren van verschillende gemeenten leggen begin november een paar uur hun werk neer. Zij protesteren hiermee tegen de vastgelopen cao-onderhandelingen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat meldden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CHMF donderdag.

De onderhandelingen zitten volgens de bonden sinds mei 'muurvast'. Ze eisen voor de werknemers werkzekerheid, behoud van koopkracht en een investering in scholing van.

VNG biedt echter geen werkzekerheid, een mindere loonstijging dan de inflatie en nul investeringen, stellen de bonden. "Ambtenaren zijn de dupe van botte bezuinigingen."

De bonden wijzen erop dat in de komende jaren tot wel zeventig procent van de ambtenaren met pensioen gaat of op een andere manier uit de sector stroomt. "Over vijf jaar hebben we de mensen hard nodig", legt een woordvoerder van CNV Publieke Zaak uit.

De acties beginnen 2 november in Den Haag, Rotterdam en Hilversum. In Amsterdam wordt de actie op 10 november afgesloten. VNG was niet direct in staat te reageren.