Inflatie stijgt nog steeds

De inflatie is in de maand juli gestegen naar 2,6 procent. In juni was de inflatie nog 2,3 procent. Sinds het lage niveau van de inflatie in juli 2009 van 0,2 procent, is de inflatie vrijwel constant opgelopen. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De Nederlandse inflatie was in juli voor het eerst sinds november 2009 hoger dan het Europees gemiddelde. In juli 2010 was de inflatie een procentpunt lager met 1,6 procent. Begin dit jaar stond de inflatie nog op 2 procent.

De stijging van de inflatie in juli is vooral te wijten aan hogere prijzen van pakketreizen naar het buitenland en de prijsstijgingen van benzine en aardgas. Lagere prijzen voor aardappelen en kleding drukten de inflatie juist.

Ook de jaarlijkse huurprijsverhoging vorige maand zorgde voor meer inflatie. De gemiddelde huurverhoging bedroeg in juli 1,7 procent. Voor een groot deel van de huurwoningen was de wettelijk maximale verhoging dit jaar vastgesteld op 1,3 procent. Omdat bij nieuw verhuurde woningen meer verhoging toegestaan is, kwam de gemiddelde stijging veel hoger uit.