Cowboys & Aliens verslaat de smurfen in VS

Cowboys & Aliens heeft The Smurfs toch verslagen in de Amerikaanse bioscooplijsten. De sciencefictionfilm met Daniel Craig heeft acht ton meer opgebracht dan de kinderfilm The Smurfs. Dit weekend leek zich een unicum voor te doen in de Amerikaanse bioscopen omdat de twee films op een gedeelde eerste plaats leken te komen.

Cowboys & Aliens heeft echter 36,4 miljoen dollar opgehaald en The Smurfs 35,6 miljoen dollar, blijkt dinsdag uit precieze berekeningen. Maandag leek het erop dat de twee films de eerste plek zouden gaan delen met een opbrengst van 36,2 miljoen dollar. Opmerkelijk, omdat de schatting van box office-analisten normaliter altijd een winnaar oplevert. De twee films zijn beiden donderdag in de VS in première gegaan.

Het succes van 3D-film The Smurfs komt voor distributeur Sony als een verrassing. De kinderfilm kostte honderd miljoen dollar om te maken, een schijntje vergeleken bij de 160 miljoen dollar die Cowboys & Aliens heeft gekost. De kinderfilm draait ook nog eens in minder zalen dan de sciencefictionfilm. In The Smurfs komen de bekende blauwgekleurde wezentjes terecht in New York. De film draait vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen.

Sony verwacht dat The Smurfs in Europa ook een grote hit worden, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. De Belgische tekenaar Pierre Culliford, beter bekend als Peyo, bedacht de smurfen en de tekenfilmversie was in Europa voor het eerst te zien in 1958. In Amerika moest de distributeur een hele generatie kinderen nog bekend maken met de blauwe wezens.

De opbrengst van Cowboys & Aliens valt juist tegen. Verwacht werd dat de film minimaal 45 miljoen dollar zou verdienen tijdens het openingsweekend. De film gaat over een cowboy gespeeld door Craig die met een dorpsleider, gespeeld door Harrison Ford, buitenaardse wezens bevecht. Ford heeft maandagavond bij de talkshow van Conan O'Brien verklaard de smurfen vanuit de grond van zijn hart te haten. Om zijn haat kracht bij te zetten onthoofde hij een pluche smurf. Cowboys & Aliens is vanaf 25 augustus in Nederland te zien.


Cowboys & Aliens verslaat de smurfen in VS (Foto: Novum)