Koning van Katoren wordt verfilmd

Ben Sombogaart gaat het boek Koning van Katoren van Jan Terlouw verfilmen. De familiefilm moet met kerst volgend jaar in première gaan, zegt producent Kees Kasander dinsdag tegen het AD.

Sombogaart is bekend van films als De Storm en Bride Flight. Op 22 september gaat zijn nieuwste thriller Isabelle met Halina Reijn in première. De 17-jarige Martijn Lakemeier is de beoogde hoofdrolspeler van Koning van Katoren. Hij maakte op 14-jarige leeftijd zijn acteerdebuut in de speelfilm Oorlogswinter, ook gebaseerd op een boek van Jan Terlouw. De jonge acteur won een Gouden Kalf voor die rol.

Jan Terlouw schreef het boek in 1971. Een jaar later won hij de Gouden Griffel. Koning van Katoren gaat over de 17-jarige Stach die zeven opdrachten moet uitvoeren om de koning te kunnen worden van het land Katoren. Terlouw, die in de jaren tachtig namens D66 minister van Economische Zaken was, verwerkte beginselen van zijn partij in het kinderboek.

Vorig jaar ging de verfilming van Terlouws boek Briefgeheim in première. De opnamen van Koning van Katoren beginnen in februari volgend jaar.


Koning van Katoren wordt verfilmd (Foto: Novum)