Rauwe rucola- en mosterdkiemen zijn weer veilig

Mensen die trek hebben in rauwe rucolakiemen en mosterdkiemen kunnen die weer eten. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) volgt het advies van de Voedsel en Waren Autoriteit om deze producten weer vrij te geven. De kiemen werden een maand geleden uit de handel gehaald.

Rauwe fenegriekkiemen eten wordt nog steeds ontraden. In Duitsland en Engeland wordt ook alleen de consumptie van rauwe fenegriekkiemen afgeraden. Mensen die toch rauwe fenegriekkiemen hebben gegeten, wordt aangeraden bij de eerste tekenen van diarree contact op te nemen met de huisarts.

De drie soorten groente werden eind juni van de markt gehaald nadat in de omgeving van Bordeaux mensen de EHEC-bacterie en de nieraandoening HUS hadden opgelopen. De gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie bleek van hetzelfde type te zijn dat in Duitsland ruim vijftig mensen het leven heeft gekost.

De EHEC-bacterie kan worden gedood door groente minimaal dertig seconden te verhitten tot boven de 70 graden.