Tuinbouwsector vraagt hulp Brussel

De tuinbouwsector heeft nog steeds veel last van de EHEC-crisis. Brancheorganisaties LTO Nederland, VNO-NCW en Greenport Holland luiden hierover de noodklok in een brief aan minister-president Mark Rutte (VVD). Prijzen voor producten zoals komkommer en paprika's zijn nog steeds erg laag. Vier tuinbouwbedrijven zijn inmiddels failliet.

In de brief aan de premier vraagt de tuinbouwsector om drie maatregelen vanuit de Europese Unie. Als marktherstel uitblijft, moet er een nieuwe opkoopregeling komen vanuit Brussel, stellen de briefschrijvers. Dat zou de prijzen voor saladegroenten kunnen opdrijven.

Daarnaast willen de tuinbouwers en handelaars een vergoeding van de directe schade. Die is opgelopen tot 135 miljoen euro voor de telers en 80 miljoen euro voor de handelaars.

Verder moeten EU-promotiegelden die al bestemd waren voor de tuinbouwsector per direct beschikbaar worden gesteld. Deze moeten worden ingezet om met name het Duitse consumentenvertrouwen terug te winnen via marketingcampagnes. Bij de oosterburen is de vraag naar saladegroenten nog steeds tien tot twintig procent lager dan normaal.

Mocht Brussel geen gehoor geven aan de oproep van de tuinbouworganisaties, dan rekenen zij op steun van de nationale overheid. Marktbeheerplannen en een adequate schadevergoeding kunnen desnoods ook van het kabinet komen, stellen de opstellers van de brief.

De EHEC-crisis lijkt over, maar de tuinders zitten er in de top van het afzetseizoen nog middenin. "Ten onrechte van iets beschuldigd worden, waar je part noch deel aan hebt, leidt tot veel onbegrip en frustraties", zegt een woordvoerder van LTO.

De sector zegt zelf al heel veel te doen. "Naast promotie en het uit de markt halen van eigen producten zijn we bijvoorbeeld bezig de productielijnen verder te certificeren. Dat moet onder consumenten leiden tot meer vertrouwen."

Begin deze week maakte de belastingdienst bekend tuinders tegemoet te komen door toeslagen eerder uit te betalen en uitstel van betaling te verlenen. "Het is goed dat die maatregelen nu onder de aandacht zijn gebracht van de tuinders", benadrukt de woordvoerder. "We vragen echter meer van de EU en de Nederlandse overheid."