Spaanse minister neemt ontslag

De Spaanse minister van binnenlandse zaken en vicepremier Alfredo Perez Rubalcaba heeft vrijdag ontslag genomen om zich te kunnen concentreren op de verkiezingen van volgend jaar. Perez Rubalcaba wil een gooi doen naar het premierschap.

De conservatieve Volkspartij zei het ongepast te vinden dat hij zich al als kandidaat gedraagt terwijl hij nog in de regering zit. Perez Rubalcaba zei dat er tot nog toe niets onverenigbaars was in zijn situatie en dat hij zijn zetel houdt tot hij officieel kandidaat is. Daarna zal hij zijn aandacht op het premierschap richten en het parlement verlaten.

Zaterdag zal Perez Rubalcaba benoemd worden tot de officiële kandidaat van de socialistische PSOE, waardoor zijn ontslag vrijwel per direct ingaat. Hij is de meest prominente figuur binnen de partij na premier José Luis Rodriquez Zapatero, die geen derde termijn wil.

Voor volgend jaar maart staan verkiezingen gepland, maar mogelijk vervroegt Zapatero ze. Perez Rubalcaba ontkende vrijdag dat zijn vertrek vervroegde verkiezingen betekent. Overigens wordt verwacht dat de PSOE die verkiezingen zal verliezen.

Spanje vecht tegen grote economische malaise en een werkloosheid van 21,3 procent.


Spaanse minister neemt ontslag (Foto: Novum)