PVV vreest voor lekkende Defensie Academie

De PVV vreest dat medewerkers van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) met een dubbele nationaliteit vertrouwelijke gegevens naar buiten brengen. "Staatsgeheimen direct naar Wikileaks?", vraagt PVV-senator Marcel de Graaff zich vrijdag af. Het kabinet vindt het echter geen punt als NLDA-personeel twee of meer paspoorten heeft.

De Defensie Academie verzorgt onder meer academisch onderwijs aan militairen. De NLDA telt 650 militairen en burgers in de vaste staf en tweeduizend adelborsten, cadetten en cursisten. De academie heeft vestigingen in Breda, Den Helder en Den Haag.

De PVV in de Eerste Kamer had vragen gesteld over de benoeming en het functioneren van de leden van het stichtingsbestuur, het faculteitsbestuur en overige personeelsleden. De partij wilde weten of ze geen vrij 'extremistische' sympathieën of contacten hebben en of ze wel 'ondubbelzinnig loyaal' zijn aan Nederland. Ook werd de vraag voorgelegd of werknemers met een dubbele nationaliteit een loyaliteitsconflict hebben.

Het kabinet antwoordt dat personeel de gebruikelijke veiligheidsonderzoeken moet doorstaan om 'de hier bedoelde veiligheidsrisico's uit te sluiten'. Bij ongewenst gedrag zijn er voldoende mogelijkheden om 'adequate maatregelen' te treffen, schrijft minster van Defensie Hans Hillen (CDA). Bestuurders en personeel krijgen zo nodig een geheimhoudingsverplichting.

Hillen schrijft verder dat mensen met een dubbele nationaliteit die een loyaliteitsconflict zouden kunnen krijgen, niet worden aangenomen. Als dat conflict toch ontstaat, zal 'passend' worden gereageerd.

Twee jaar geleden speelde de kwestie van de legerimam Ali Eddaoudi. Een meerderheid van de Tweede Kamer was het oneens met zijn aanstelling, omdat hij fundamentalistische opvattingen zou hebben. De affaire waaide over nadat de islamitisch geestelijk verzorger afstand had genomen van standpunten en uitspraken die als radicaal werden gezien.