FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 juli 2011

Honderdduizenden doden door oorlogen VS

De oorlogen die de Verenigde Staten zijn begonnen na de terreuraanslagen van 11 september 2001, hebben aan zeker 225.000 mensen het leven gekost. Ongeveer 365.000 mensen zijn gewond geraakt en bijna 8 miljoen mensen uit Irak, Afghanistan en Pakistan zijn op de vlucht geslagen.

Dat hebben wetenschappers van de Amerikaanse Brown Universiteit berekend. Vooral burgers lijden onder het geweld. In Irak en Afghanistan zijn zeker 137.000 burgers omgekomen, aldus de 'zeer voorzichtige schatting' van de onderzoekers. De kosten van de strijd kunnen oplopen tot 4,4 biljoen dollar (3 biljoen euro).

Race of Champions weer in Düsseldorf

De Race of Champions zal ook dit jaar weer in Düsseldorf plaats gaan vinden. Oorspronkelijk zou het autosportevenement in Frankfurt worden gehouden, maar de degradatie van Eintracht naar de tweede Bundesliga zorgde er voor dat het stadion in die plaats op 3 en 4 december bezet was waardoor er uitgeweken moest worden naar een andere locatie.

Die andere locatie is nu gevonden in Düsseldorf waar het evenement vorig jaar een succes was. Mensen die een kaartje voor Frankfurt hebben gekocht kunnen hun geld terugkrijgen als ze willen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om iets verder te reizen om hun helden Michael Schumacher en Sebastian Vettel in actie te zien. De datum van het evenement blijft ongewijzigd.

"What's on your mind?"

Soms mis ik de dagen dat brieven schrijven de enige manier van communicatie op afstand was. Niet dat ik die dagen heel bewust heb meegemaakt, aangezien ik van de generatie ben die eigenlijk niet anders weet dan dat er zoiets bestaat als elektronische post, in de volksmond ook wel e-mail genoemd. Sommigen noemen het vooruitgang en als ik eerlijk ben is het dat ook wel. Tenminste, op sommige gebieden. Het jammere van dit soort ontwikkelingen is dat ze de romantiek uit het leven zuigen. Mijn moeder heeft nog een stapeltje brieven van mijn vader bewaard, uit de tijd dat ze met elkaar uit gingen. Mijn generatie heeft hooguit een usb-stick met daarop wat e-mails en opgeslagen msn-gesprekken.

Trailer De Heineken Ontvoering verschenen

De teaser trailer van De Heineken ontvoering, met in de hoofdrol Rutger Hauer, is vrijgegeven door A-Film.

In de film wordt het verhaal verteld, over de ontvoering van Alfred Heineken (Rutger Hauer) in 1983. Heineken was op dat moment de rijkste en succesvolste bierbrouwer ter wereld. Hij werd samen met zijn chauffeur Ad Doberer voor de deur van zijn kantoor ontvoerd. De Heineken ontvoering is een van de beruchtste en meest geruchtmakende ontvoeringszaken die Nederland ooit heeft gekend.

De Heineken Ontvoering wordt geregisseerd door Maarten Treuniet (De Passievrucht). Daarnaast spelen ook Reinout Scholten van Aschat (Willem Holleeder), Teun Kuilboer, Komeel Everse en Gijs Naber in de film.

De film draait vanaf 27 oktober in de bioscoop.


De trailer van De Heineken ontvoering

Afrikaanse landen arresteren Gadhafi niet

Afrikaanse landen zullen de Libische leider Moammar Gadhafi niet arresteren. Dat hebben ze vrijdag uitgesproken in een gezamenlijke verklaring op een top in Equatoriaal-Guinea.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag had afgelopen maandag arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen Moammar Gadhafi, zijn zoon Saif al-Islam en zijn zwager Abdullah al-Senussi, het hoofd van de machtige militaire inlichtingendienst. Volgens de Afrikaanse landen bemoeilijken de arrestatiebevelen de pogingen om het conflict in Libië op te lossen.

Afrikaanse landen arresteren Kaddafi niet
Afrikaanse landen arresteren Gadhafi niet (Foto: ANP)

Pollock niet blij met aanpassing motorreglement

Craig Pollock is niet blij dat de autofabrikanten besloten hebben om de toekomstige motorenregels in de Formule 1 aan te passen. Hij wilde met zijn bedrijf PURE vanaf 2013 krachtbronnen gaan leveren en moest met lede ogen aanzien dat de plannen een jaar uitgesteld zijn en de V4 een V6 geworden is.

"We hadden de plannen voor de V4-motor al helemaal uitgewerkt. Ik heb ze hier voor me liggen, op mijn bureau. We hebben sinds december aan deze motor gewerkt, maar we hebben er nu helemaal niets meer aan. We zijn inmiddels begonnen aan de V6-motor. Gelukkig kunnen we sommige zaken die we ontwikkeld hebben voor de V4 meenemen naar de V6, maar we hebben een maand vertraging opgelopen," zei Pollock tegen GPUpdate.

PURE was al ver met de ontwikkeling van de nieuwe krachtbron, maar moet nu opnieuw beginnen. "We lagen voor op de meeste andere fabrikanten, maar dat voordeel zijn we nu voor een groot deel kwijt. We hopen het door heel hard te werken weer terug te krijgen. Maar er zijn ook financiële consequenties. Zo hebben we te maken met investeerders die niet begrijpen wat er aan de hand is. Het is toch vreemd dat de World Motor Sport Council unaniem een beslissing neemt en vervolgens vier of vijf maanden later alles weer verandert. Het gevolg hiervan is dat investeerders het te risicovol gaan vinden om hun geld in de Formule 1 te steken."

"Ik ben erg teleurgesteld. Maar ik realiseer me ook dat er extreem veel druk wordt uitgeoefend op de mensen die de besluiten nemen. Het is zeker geen gemakkelijke situatie waarin zij zitten. Als ze de plannen doorzetten, kunnen ze Mercedes verliezen, als ze de boel annuleren, raken ze Renault kwijt. Het resultaat is dat we met een compromis zitten opgescheept, waar de sport uiteindelijk weinig aan heeft. Zo gaat het wel vaker in de Formule 1," zo meldde Pollock die in het verleden onder meer de manager van coureur Jacques Villeneuve en teambaas bij BAR was.

Shia LaBeouf maakt docu over Marilyn Manson

Shia LaBeouf gaat een documentaire maken over Marilyn Manson. In de film staat de totstandkoming van het nieuwe album van de shockrocker centraal.

Manson was onder de indruk van de korte films die de 25-jarige LaBeouf in zijn vrije tijd maakte en nam contact met hem op. De 42-jarige rocker nodigde de Transformers-acteur vervolgens bij hem thuis uit om ideeën uit te wisselen voor een documentaire.

"Hij woont in West-Hollywood boven een drankwinkel en droeg een grote roze kimono", vertelt LaBeouf in de Amerikaanse talkshow Live with Regis & Kelly over hun ontmoeting. "Het is een grot zonder licht en het enige dat hij doet is films kijken. Zijn huis is een grote bioscoop."

"We hebben gesproken over de beelden die hij rond het album in zijn hoofd heeft", vervolgt de acteur. "Het zijn allemaal hele excentrieke ideeën."

LaBeouf is momenteel te zien in de derde Transformers-film. Wanneer de documentaire verschijnt, is nog niet bekend.


Shia LaBeouf maakt docu over Marilyn Manson (Foto: Novum)

12 minuten genieten van Batman: Arkham City

Onze grote vriend vleermuisman is dit keer wat langer in beeld dan we van hem gewend zijn. Maar liefst twaalf geweldige minuten gameplay is op YouTube gezet van één van de missies in Batman: Arkham City. Het geeft een goed inzicht in hoe de game speelt en hoe groot Arkham City zal zijn.

De game zal zoals onlangs bekend is geworden 20 oktober uitkomen op pc, xbox 360 en PlayStation 3.

Strauss-Kahn zonder borgtocht vrij

Dominique Strauss-Kahn, de voormalig directeur van het Internationaal Monetair Fonds die in New York wordt verdacht van een poging tot verkrachting, is zonder borgsom te betalen op vrije voeten gesteld. Dat heeft de rechter in New York vrijdag besloten. Strauss-Kahn staat niet langer onder huisarrest.

Het besluit van de rechter wijst erop dat de aanklachten die tegen Strauss-Kahn zijn ingediend minder ernstig zijn dan voorheen werd gedacht. De Fransman krijgt echter niet zijn paspoort terug, dus hij is wel verplicht in de Verenigde Staten te blijven.

Eerder werd bekend dat er ernstige twijfels zijn gerezen over de geloofwaardigheid van de vrouw die Strauss-Kahn van poging tot verkrachting beschuldigt. De 32-jarige vrouw, een kamermeisje in een hotel in New York, zou onder meer hebben gelogen over haar asielaanvraag en over haar achtergrond. Ze zou bovendien mogelijk betrokken zijn geweest bij witwassen en drugshandel.


Strauss-Kahn zonder borgtocht vrij (Foto: Novum)

Schoorel uitgeschakeld in Challenger

Thomas Schoorel is uitgeschakeld in de kwartfinale van het Challengertoernooi van Braunschweig. De 22-jarige Amsterdammer dolf vrijdag op het Duitse gravel het onderspit tegen Lukas Rosol met 6-7 (5), 7-6 (7) en 1-6. De Tsjechische nummer 85 van de wereld neemt het in de halve finale op tegen landgenoot Jan Hajek.

Schoorel begon goed aan de partij en nam snel een break voorsprong. Rosol kwam echter op gelijke hoogte en liep zelfs uit naar een break voorsprong. Schoorel sleepte met een late break nog wel een tiebreak uit het vuur, maar verloor de set alsnog.

Ook in het tweede bedrijf nam de nummer 98 van de ATP-ranglijst een snelle voorsprong, maar opnieuw vocht de Tsjech zich terug en moest een tiebreak de beslissing brengen. Daarin was de Nederlander nipt te sterk. In de derde set leverde Schoorel, die dit jaar twee Challengers won, driemaal zijn opslag in en was hij kansloos.

Arantxa Rus bereikte in Italië wel de halve finales. De Monsterse versloeg de Kroatische Petra Martic op het ITF-toernooi in Cuneo met 6-3 en 7-5. In de halve eindstrijd treft zij de als vijfde geplaatste Mirjana Lucic, eveneens een Kroatische.

Britse vliegtuigbom ontmanteld in Havelte

De vliegtuigbom die vorige week werd gevonden bij het Drentse Havelte is vrijdag onschadelijk gemaakt. Burgemeester van Westerveld Rikus Jager gaf rond 13.30 uur het sein veilig. Na het verwijderen van de ontsteking is de Britse vijfhonderdponder tot ontploffing gebracht op het oefenterrein van Defensie bij Havelte.

De inwoners van de ongeveer vijfhonderd panden in de gevarenzone mochten hun huis in de wijk Meerkamp al voor het middaguur weer in, voor zover ze dat verlaten hadden. De gasten van vakantiepark Mooi Oavelt mochten toen ook weer terug naar hun caravan of tent. Diverse wegen in Havelte waren uit voorzorg afgezet.

De bom lag 30 centimeter onder het maaiveld en werd gevonden door een vader en zoon met een metaaldetector. In de oorlog lag op die locatie een Duits vliegveld, dat de geallieerden hevig hebben gebombardeerd. Het projectiel was 230 kilo zwaar, bijna 1 meter lang en had een diameter van 35 centimeter, meldt het Ministerie van Defensie.


Britse vliegtuigbom ontmanteld in Havelte (Foto: Novum)

Uitslagen oefenduels 1 juli

De profclubs beginnen langzamerhand met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Thuis Uit Uitslagen
Laakkwartier
ADO Den Haag
Immers (3), Toornstra (2), Verhoek, Chery, Höcher, De Vogel, Van Duijn
0-10
FC Niedorp

AZ
Boymans (2), Messaoud, Gyasi, Luckassen, Reijnen, Martens, Benschop, Wernbloom, Holman
0-10
DTD
SC Cambuur
M. van der Heide (3), Turk, Barto, De Hoop, eigen doelpunt
0-7
Wagenborger Boys

SC Veendam
El Kabir (2), Jansen, Verkic, Cruz Vicente, Menting, Opuku
0-7
Apollo '68
FC Volendam
Tuyp (2), Bakkenes, Kramer, Mühren, Kees Tol
1-6

[WBD] Nadal naar finale

Rafael Nadal is zondag de tegenstander van Novak Djokovic in de finale van Wimbledon. De Spaanse titelverdediger was in de halve finale Andy Murray met 5-7, 6-2, 6-2 en 6-4 de baas.

Murray begon goed aan de partij en kwam in de eerste set niet in de problemen op zijn service. Nadal zijn service was ook goed, maar toen hij in de twaalfde game werd gebroken hoopte het publiek in Londen in een wonder.

In de tweede set liet Murray op 2-1 echter een enorme kans liggen. Met een leeg veld voor zich sloeg hij de bal uit waardoor het in plaats van 15-40 30-30 werd. Nadal pakte de game net als zes die volgde.

Murray verloor ook de derde set met 2-6 maar weigerde te capituleren. Nadal brak de Schot echter in de eerste game van de vierde set opnieuw en nadat Murray zelf even later twee kansen om langszij te komen liet liggen was de partij beslist.

Doelman Carson van West Brom naar Bursaspor

Scott Carson verruilt West Bromwich Albion voor Bursaspor, dat uitkomt in de Turkse Süper Lig. Dat meldt de Premier League-club vandaag. Voor hoeveel jaar de drievoudig Engels international, die drie seizoenen in dienst was bij WBA, heeft getekend in Turkije is niet bekend.

Carson verloor dit seizoen zijn basisplaats aan concurrent Boaz Myhill, maar herwon die positie aan het eind van de jaargang. In drie jaar kwam de 25-jarige sluitpost, die zelfs aanvoerder was van de Baggies, tot 110 duels voor de club. Na de degradatie naar het Championship bleef hij de club trouw en leidde hen terug naar de Premier League.

Eerder maakte hij furore bij Leeds United, waardoor hij een transfer naar Liverpool verdiende. Ook stond hij, op huurbasis, een jaar bij Charlton Athletic en Aston Villa onder de lat.


Doelman Carson van West Brom naar Bursaspor (Foto: Novum)

NASA wil camera terug van oud-astronaut

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft voormalig astronaut Edgar Mitchell gesommeerd een videocamera terug te geven die in 1971 met de Apollo 14-missie meeging naar de maan. NASA daagde Mitchell donderdag in South Florida voor het gerecht.

Mitchell probeerde de camera - een 16 mm Data Acquisition Camera - onlangs op een veiling te verkopen, maar volgens NASA is er geen enkel bewijs dat het voorwerp ooit aan de voormalige astronaut is geschonken. De ruimtevaartorganisatie wil de camera terug.

Mitchell vloog mee met de Apollo 14-missie en is de zesde persoon die op de maan liep.


NASA wil camera terug van oud-astronaut (Foto: Novum)

Amber Alert voor vermist meisje (17)

De politie heeft vrijdag een Amber Alert uitgedaan voor de 17-jarige Melanie van den Heerik uit het Zuid-Hollandse Hardinxveld-Giessendam. Het zwakbegaafde meisje wordt sinds donderdag vermist, meldt de politie.

Het 17-jarige kind vertrok donderdag per fiets vanaf haar stageplek. Aan haar stagebegeleider gaf ze aan dat ze bij een vriend zou gaan logeren.

Amber Alerts worden alleen uitgestuurd bij urgente vermissingen van kinderen. Ongeveer vijf keer per jaar wordt een dergelijke oproep uitgestuurd. Honderdduizenden mensen in Nederland die zich ervoor hebben aangemeld ontvangen een Amber Alert. Ook verschijnt de oproep bij verschillende media.

Melanie van den Heerik heeft donkerblond haar en een stevig postuur. Op de dag van haar verdwijning droeg ze een donkerbruine paardrijbroek, een wit shirt met korte mouwen, een roze bodywarmer met de afbeelding van een paard en zwarte gympen.

Hier een link naar de site missingkids.com met een foto van het meisje

Neuer bij Bayern: "Gespannen afwachten"

Voor het eerst sinds zijn overstap van Schalke 04, heeft doelman Manuel Neuer zich gemeld voor de training bij zijn nieuwe club Bayern München. Net zoals alle andere internationals genoot Manuel Neuer de afgelopen tijd van zijn vakantie. Vandaag mocht hij zich melden voor een conditietest bij zijn nieuwe club.

Tegenover fcb.tv verklaarde Neuer positief nieuwsgierig te zijn. "Ik ken al enkele spelers uit het Duitse nationale team. Maar ik verheug me er ook op de andere jongens uit de selectie te leren kennen. Ik wacht gespannen af", zei de 25-jarige doelman.

De eerste officiële wedstrijd is pas over een maand, maar intussen kan Neuer zich verheugen op een fandag morgen waarop fans penalty's op hem mogen afvuren. "Dat vond ik een goed idee. Ik zei gelijk: waarom niet! Hopelijk werkt het weer mee. Ik zal in elk geval flink mijn best doen."

Prins Albert van Monaco getrouwd

Prins Albert II van Monaco en Charlene Wittstock zijn vrijdag in het burgerlijk huwelijk getreden. De Monegask en de Zuid-Afrikaanse gaven elkaar het jawoord in het prinselijk paleis van het vorstendommetje.

De voorzitter van de Monegaskische Raad van State, Philippe Narmino, fungeerde als ambtenaar van de burgerlijke stand. Wittstock, die van burgerlijke afkomst is, mag zich vanaf nu prinses van Monaco noemen.

De kerkelijke inzegening van het huwelijk staat gepland voor zaterdag.

Prins Albert van Monaco getrouwd
Prins Albert van Monaco getrouwd (Foto: ANP)

KNVB straft Willem II voor bier-incident

De tuchtcommissie van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft Willem II een boete van 1.000 euro opgelegd. De Tilburgse formatie krijgt deze sanctie opgelegd naar aanleiding van het bier-incident na afloop van het duel tegen AZ, dat op 23 april werd gespeeld.

Na afloop van de wedstrijd werd trainer Gertjan Verbeek, die in de spelersbus wilde stappen, geraakt door een beker bier, die vanuit het publiek naar de bus Alkmaarder werd gegooid. Dit was voor de tuchtcommissie dé reden om de Tilburgers een straf op te leggen.

Aanvankelijk zou Willem II een boete van 2.500 euro moeten betalen. De Brabanders vonden dit echter aan de hoge kant en gingen in beroep. De Tilbugerse club moest vervolgens voor de tuchtcommissie verschijnen, zodat het bezwaar toegelicht kon worden. Dit pakte uiteindelijk positief uit, aangezien het boetebedrag aanzienlijk werd verlaagd.

PSV wil Engelaar alleen verkopen

PSV wil Orlando Engelaar alleen verkopen. Volgens Marcel Brands, technisch directeur van de Eindhovense club, ziet men het niet zitten om de middenvelder voor de duur van één seizoen te verhuren.

Zowel PSV als Engelaar richten zich alleen op clubs, die bereid zijn om de voetballer over te nemen. Mocht niemand zich melden, dan speelt de middenvelder komend seizoen gewoon in het shirt van de Eindhovense ploeg. Trainer Fred Rutten zal dan ook gewoon gebruik maken van de diensten van de 31-jarige speler.

Engelaar koos in 2009 voor de overstap van Schalke 04 naar PSV en speelde sindsdien 58 competitiewedstrijden in het Philips Stadion. Het huidige contract tussen beide partijen loopt nog tot medio 2013.

2000 functies weg bij Binnenlandse Zaken

Bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verdwijnen de komende jaren ongeveer 2000 functies. Dat is het gevolg van het kabinetsbeleid om het overheidsapparaat kleiner en krachtiger te maken.

Omdat de meeste mensen bij Binnenlandse Zaken uitvoerende taken hebben, zijn daar volgens het ministerie de grootste personele gevolgen merkbaar. De hoogste ambtenaar heeft het personeel vrijdag ingelicht.

Forse besparingen zijn er door meer taken te delen met anderen en te snijden in de laag van topambtenaren.

2000 functies weg bij Binnenlandse Zaken
2000 functies weg bij Binnenlandse Zaken (Foto: ANP)

AG2R tot 2014 in het wielerpeloton

AG2R La Mondiale ook de komende jaren in het wielerpeloton te zien. De Franse verzekeringsmaatschappij maakte vandaag bekend het huidige sponsorcontract tot 2014 te verlengen.

AG2R La Mondiale maakt sinds 2000 deel uit van het peloton en is dit jaar de enige formatie, die op het hooste niveau in actie komt. De Franse ploeg was dit jaar al goed voor drie overwinningen, waaronder een dagzege in de Giro d'Italia. Deze prestatie werd door John Gadret neergezet.

Telstar oefent tegen Sporting Lissabon

Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars keren deze maand terug in Nederland met hun nieuwe club. De geplande oefenwedstrijd tussen Ankaragücü en Telstar op 16 juli zal geen doorgang vinden. Dat meldt Telstar via de officiële kanalen.

Telstar-manager Toon Beijer heeft hierop direct een oefenwedstrijd tegen Sporting Lissabon kunnen inplannen. De wedstrijd tussen de Witte Leeuwen en de ploeg uit Portugal zal 16 juli worden gespeeld in de omgeving van Apeldoorn en Amersfoort. De exacte locatie is nog niet bekend.

In het seizoen 2011/2012 zullen Van Wolfswinkel en Schaars deel uitmaken van de selectie van Sporting Lissabon. Voor de voormalig aanvaller van FC Utrecht heeft de wedstrijd een speciale lading, omdat zijn zwager Armand Neeskens in dienst is van Telstar.

Andy Gray niet langer commentator bij FIFA 12

Electronic Arts heeft laten weten dat FIFA 12 van nieuw commentaar zal worden voorzien. Andy Gray, die de afgelopen jaren samen met Martin Tyler verantwoordelijk was voor het commentaar in het spel, zal worden vervangen door Alan Smith. Dit door het schandaal rondom Andy Gray.

Na beschuldigd te zijn van seksuele intimiteiten werd Gray begin dit jaar ontslagen bij Sky Sports. Electronic Arts zweeg over de kwestie, maar laat nu dus weten dat Andy Gray vervangen wordt. Clive Tyldesley en Andy Townsend van ITV zullen het commentaar van de toernooien op zich nemen.

"De natuurlijke chemie die Martin en ik hebben ontwikkeld tijdens de live verslagen van de wedstrijden voor tv blijkt ook goed over te komen via het virtuele kanaal," aldus Alan Smith. "Ik kijk er erg naar uit dat de fans van FIFA ons zullen horen deze herfst, omdat we alle emotie en opwinding van echte wedstrijden in dit spel hebben gelegd."

Tales of the Abyss komt in november

Namco heeft op de Japan Expo 2011 bekendgemaakt dat Tales of the Abyss 3D voor Nintendo 3DS al op 10 november in de Europese winkels zal liggen. De RPG is een 3D-port van de PlayStation-versie die wij in Europa nooit hebben mogen spelen en draait om Luke fon Fabre, een aristocraat, die op avontuur gaat.

Luke heeft, dankzij jarenlang isolement in een rijke omgeving, moeite met zaken als vriendschap, plicht en keuzes. Uiteindelijk ligt het lot van velen in de handen van Luke. Naast de releasedatum heeft Namco ook een aantal screens vrijgegeven welke je kunt zien via de game-info.

Tales

[Tour] Franse politie doorzoekt rennersbus Quick-Step

De eerste etappe van de Tour de France moet nog verreden worden, maar de Franse politie heeft de eerste controles alweer uitgevoerd. De rennersbus van Quick-Step werd namelijk door hen in beslag genomen en vervolgens aan een grondige inspectie ondeworpen. Inmiddels is het voertuig weer vrijgegeven.

De Franse politie zou de inspectie in het kader van een dopingonderzoek gedaan hebben. De bus werd in het Franse plaatsje Challans van de weg gehaald en in beslag genomen. Vervolgens werd deze door vier onherkenbare politiewagens naar La Roche-sur-Yon gebracht. Daar werd het vervoermiddel verder onderzocht.

Bij Quick-Step verschijnen morgen twee Nederlanders aan de start, namelijk Niki Terpstra en Addy Engels.

Train jezelf fit voor de zomer

Ben je wat laat met het wegtrainen van dat overschot aan kilo's? Last van koudwatervrees om naar een sportschool te gaan? THQ heeft misschien nog een laatste hoop: UFC Personal Trainer. Met dit spel train je op je eigen tempo in je eigen huis. Geen last van schaamte, je kunt de gordijnen gewoon dichtdoen. Hieronder hoor je drie mensen met hun ervaringen.

UFC Personal Trainer is nu uit voor PlayStation 3 met Move, Xbox 360 met Kinect en Wii met optioneel de Wii Balance Board.

Kabinet komt met plan voor beter hoger onderwijs

Studenten moeten meer en beter onderwijs krijgen. Hiertoe moeten universiteiten en hogescholen zich sterker profileren en stoppen met opleidingen als andere onderwijsinstellingen dat beter doen. Dat staat in de strategische agenda voor het hoger onderwijs, waarmee het kabinet vrijdag heeft ingestemd.

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) wil hiermee de kwaliteit van het hoger onderwijs vergroten. Het moet er onder meer voor zorgen dat studenten onderwijs krijgen dat is toegesneden op hun wensen.

Zo moet duidelijk aan studenten worden verteld wat de kans is om een baan te krijgen met de opleiding waarvoor zij kiezen en wat het gemiddelde startsalaris is. Bij de toelating van nieuwe opleidingen wordt voortaan nadrukkelijker gekeken of er ook vraag is naar afgestudeerden.

Verder zijn afspraken gemaakt over selectie aan de poort en hoger collegegeld voor topopleidingen. Het kabinet verwacht dat door de maatregelen op universiteiten en hogescholen een ambitieuzer klimaat gaat heersen, waardoor studenten minder lang over hun studie doen en er meer uithalen.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) reageert 'zeer teleurgesteld' op de plannen van Zijlstra. Volgens de bond wordt studenten een vrije studiekeuze ontnomen. "Studenten moeten hun eigen toekomst kunnen bepalen, net als iedereen." En het vragen van een hoger collegegeld belemmert de toegankelijkheid van het onderwijs, meent de LSVb.

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is teleurgesteld. Het ISO vreest eveneens voor hoge kosten voor studenten.

De universiteiten kunnen zich vinden 'in de meeste ambities' uit de strategische agenda en willen graag afspraken maken over de invoering van de plannen. "Daarbij is wel realisme geboden zolang middelen om de hoge ambities van dit kabinet te realiseren ontbreken", aldus de voorzitter van de Vereniging van Universiteiten Sijbold Noorda.

Deelnemers / uitvallers

De Tour de France is op zaterdag 2 juli begonnen en zal duren tot en met zondag 24 juli, als de finish in Parijs is. Op deze pagina zijn de deelnemers terug te vinden. Ook is terug te zien welke van deze renners daadwerkelijk nog meedoen en wanneer ze eventueel uitgevallen zijn.

Saxobank Sunguard

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
1 Alberto Contador Spa  
2 Jesus Hernandez Spa  
3 Daniel Navarro Spa  
4 Benjamin Noval Spa  
5 Richie Porte Aus  
6 Chris Anker Sorensen Den  
7 Nicki Sorensen Den  
8 Matteo Tosatto Ita  
9 Brian Vandborg Den  


Leopard-Trek

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
11 Andy Schleck Lux  
12 Fabian Cancellara Zwi  
13 Jakob Fuglsang Den  
14 Linus Gerdemann Dui  
15 Maxime Monfort Bel  
16 Stuart O'Grady Aus  
17 Joost Posthuma Ned  
18 Frank Schleck Lux  
19 Jens Voigt Dui  


Euskaltel-Euskadi

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
21 Samuel Sanchez Spa  
22 Gorka Izagirre Spa  
23 Egoi Martinez Spa  
24 Alan Perez Spa  
25 Ruben Perez Spa  
26 Amets Txurruka Spa 9
27 Pablo Urtasun Spa  
28 Ivan Velasco Spa 6
29 Gorka Verdugo Spa  


Omega Pharma-Lotto

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
31 Jurgen Van den Broeck Bel 9
32 Philippe Gilbert Bel  
33 André Greipel Dui  
34 Sebastian Lang Dui  
35 Jurgen Roelandts Bel  
36 Marcel Sieberg Dui  
37 Jurgen van de Walle Bel 4
38 Jelle Vanendert Bel  
39 Frederik Willems Bel 9


Rabobank

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
41 Robert Gesink Ned  
42 Carlos Barredo Spa  
43 Lars Boom Ned  13
44 Juan Manuel Garate Spa Niet van start in etappe 9
45 Bauke Mollema Ned  
46 Girscha Niermann Dui  
47 Luis-Leon Sanchez Spa  
48 Laurens ten Dam Ned  
49 Maarten Tjallingii Ned  


Team Garmin-Cervélo

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
51 Thor Hushovd Noo  
52 Tom Danielson VS  
53 Julian Dean NZl  
54 Tyler Farrar VS  
55 Ryder Hesjedal Can  
56 David Millar GBr  
57 Ramunas Navardauskas Lit  
58 Christian Vande Velde VS  
59 David Zabriskie VS 9


ProTeam Astana

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
61 Alexandre Vinokourov Kaz 9
62 Rémy di Gregorio Fra  
63 Dmitriy Fofonov Kaz  
64 Andriy Grivko Oek  
65 Maxim Iglinskiy Kaz  
66 Roman Kreuziger Tsj  
67 Paolo Tiralongo Ita  17
68 Tomas Vaitkus Lit  
69 Andrey Zeits Kaz  


Team Radioshack

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
71 Janez Brajkovic Slo 5
72 Chris Horner VS niet meer gestart in etappe 8
73 Markel Irizar Spa  
74 Andreas Klöden Dui  13
75 Levi Leipheimer VS  
76 Dimitriy Muravyev Kaz  
77 Sergio Paulinho Por  
78 Yaroslav Popovych Oek Niet meer van start in etappe 10
79 Haimar Zubeldia Spa  


Movistar Team

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
81 David Arroyo Spa  
82 Andrey Amador Cri  
83 Rui Faria da Costa Por  
84 Imanol Erviti Spa  
85 José Ivan Gutierrez Spa  
86 Benat Intxausti Spa 8
87 Vasil Kiryenka Wru 6
88 José Joaquin Rojas Spa  
89 Francisco Ventoso Spa  


Liquigas

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
91 Ivan Basso Ita  
92 Maciej Bodnar Pol  
93 Kristjan Koren Slw  
94 Paolo Longo Borghini Ita  
95 Daniel Oss Ita  
96 Maciej Paterski Pol  
97 Fabio Sabatini Ita  
98 Sylvester Szmyd Pol  
99 Alessandro Vanotti Ita  


AG2r La Mondiale

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
101 Nicolas Roche Ier  
102 Maxime Bouet Fra  
103 Hubert Dupont Fra  
104 John Gadret Fra Niet meer van start in etappe 11
105 Sébastien Hinault Fra  
106 Biel Kadri Fra  
107 Sébastien Minard Fra  
108 Jean-Christophe Peraud Fra  
109 Christophe Riblon Fra  


Sky Procycling

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
111 Bradley Wiggins GBr 7
112 Juan Antonia Flecha Spa  
113 Simon Gerrans Aus  
114 Edvald Boasson Hagen Noo  
115 Christian Knees Dui  
116 Ben Swift GBr  
117 Geraint Thomas GBr  
118 Rigoberto Uran Col  
119 Xabier Zandio Spa  


Quick Step

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
121 Sylvain Chavanel Fra  
122 Tom Boonen Bel 7
123 Gerald Ciolek Dui  
124 Kevin de Weert Bel  
125 Dries Devenyns Bel  
126 Addy Engels Ned  
127 Jérôme Pineau Fra  
128 Gert Steegmans Bel

 Niet meer van start in etappe 13

129 Niki Terpstra Ned  


FDJ

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
131 Sandy Casar Fra  
132 William Bonnet Fra  
133 Michaël Delage Fra  
134 Arnold Jeannesson Fra  
135 Gianni Meersman Bel  
136 Rémi Pauriol Fra 7
137 Anthony Roux Fra  
138 Jérémy Roy Fra  
139 Arthur Vichot Fra  


BMC Racing Team

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
141 Cadel Evans Aus  
142 Brent Brookwalter VS  
143 Marcus Burghardt Dui  
144 George Hincapie VS  
145 Amaël Moinard Fra  
146 Steve Morabito Zwi  
147 Manuel Quinziato Ita  
148 Ivan Santaromita Ita  
149 Michael Schär Zwi  


Cofidis

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
151 Rein Taaramae Est  
152 Mickaël Buffaz Fra  
153 Samuel Dumoulin Fra  
154 Leonardo Duque Col  
155 Julien El Fares Fra  
156 Tony Gallopin Fra  
157 David Moncoutie Fra  
158 Tristan Valentin Fra  
159 Romain Zingle Bel  


Lampre-ISD

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
161 Damiano Cunego Ita  
162 Leonardo Bertagnolli Ita  18
163 Grega Bole Slw  
164 Matteo Bono Ita  
165 Danilo Hondo Dui  
166 Denys Kostyuk Oek  
167 David Loosli Zwi  
168 Adriano Malori Ita  
169 Alessandro Petacchi Ita  


HTC - High Road

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
171 Mark Cavendish GBr  
172 Lars Bak Den  
173 Bernhard Eisel Oos  
174 Matthew Goss Aus  
175 Tony Martin Dui  
176 Danny Pate VS  
177 Mark Renshaw Aus  
178 Tejay Van Garderen VS  
179 Peter Velits Slw  


Team Europcar

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
181 Thomas Voeckler Fra  
182 Anthony Charteau Fra  
183 Cyril Gautier Fra  
184 Yohann Gene Fra  
185 Vicent Jerome Fra  
186 Christophe Kern Fra 5
187 Perrig Quemeneur Fra  
188 Pierre Rolland Fra  
189 Sébastien Turgot Fra  


Katusha

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
191 Vladimir Karpets Rus  
192 Pavel Brutt Rus 9
193 Denis Galimzyanov Rus  Buiten tijdslimiet etappe 12
194 Vladimir Gusev Rus  
195 Mikhail Ignatyev Rus  
196 Vladimir Isaichev Rus  13
197 Alexandr Kolobnev Rus Uit de Tour genomen na 9e etappe
198 Egor Silin Rus  
199 Yury Trofimov Rus  


Vacansoleil-DCM

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
201 Romain Feillu Fra  Niet meer van start in 12e etappe
202 Borut Bozic Slw  
203 Thomas de Gendt Bel  
204 Johnny Hoogerlannd Ned  
205 Bjorn Leukemans Bel  Te laat binnen in 19e etappe
206 Marco Marcato Ita  
207 Wout Poels Ned 9
208 Rob Ruijgh Ned  
209 Lieuwe Westra Ned  


Saur-Sojasun

# Renner Nat. Uitgevallen in etappe
211 Jérôme Coppel Fra  
212 Arnaud Coyot Fra  
213 Anthony Delaplace Fra  
214 Jimmy Engoulvant Fra  
215 Jeremie Galland Fra  
216 Jonathan Hivert Fra  
217 Fabrice Jeandesboz Fra  
218 Laurent Mangel Fra  
219 Yannick Talabardon Fra  

Inter behoudt landstitel 2006

Internazionale behoudt de titel in de Serie A van 2006. Juventus eindigde dat jaar als eerste in de competitie, maar raakte de titel kwijt. Een beroep werd vandaag door de tuchtcommissie afgewezen op grond van de onderzoeksresultaten.

Het kwijtraken van de landstitels van Juventus in 2005 en 2006 is een gevolg van een grote omkoopaffaire. Oud-voorzitter Luciano Moggi was de spil in de zaak waarin scheidsrechters beïnvloed werden. Moggi werd voor vijf jaar geschorst, maar dit werd later verlengd naar levenslang vanwege zijn activiteiten in het Italiaanse voetbal. Juventus werd door de affaire teruggezet naar de Serie B, maar is inmiddels al weer terug op het hoogste niveau.

Zynga gaat in de verkoop

Zynga gaat de markt op! In een persbericht wordt meegedeeld dat er aandelen verkocht zullen worden. Na de mogelijkheid om de eigenaar te worden van een virtuele stad of boerderij (in respectievelijk CityVille en FarmVille) is het nu dus mogelijk om "mede-eigenaar" te worden van een game-gigant!

Hoeveel aandelen er precies verkocht zullen worden is nog niet bekend, wel is al naar buiten gebracht dat een deel van de aandelen door Zynga zelf wordt verkocht, en een deel door de mede-eigenaren. Hou de markt dus in de gaten!

FC Den Bosch presenteert nieuwe hoofdsponsor

Megami B.V. is per direct de nieuwe hoofdsponsor van FC Den Bosch. Het bedrijf, dat een overeenkomst voor de duur van twee seizoenen heeft ondertekend, is in Nederland importeur van producten van Toshiba.

De Schijndelse onderneming, met haar hoofdkantoor in Den Bosch, maakt een sterke groei door en brengt kwalitatief hoogwaardige producten op de markt. Om deze groei verder te ondersteunen zal het logo van Toshiba Leading Innovation de komende twee seizoenen op de voorzijde van de wedstrijdshirts van het eerste elftal van FC Den Bosch prijken.

"Het motto van Megami is 'dromen komen uit als je wakker blijft'", aldus Dick Engels, één van de directeuren van de Brabantse onderneming. "Dat hebben we gedaan. Onze droom komt uit door het creëren van een sterke band met FC Den Bosch en de prachtige stad ’s-Hertogenbosch."

President-commissaris Leo Markensteyn spreekt van een bijzondere dag en een bijzonder moment: "In moeilijke tijden leer je je ware vrienden kennen. FC Den Bosch komt uit een diep dal en is bijzonder trots dat zij vandaag een wereldmerk als Toshiba op haar wedstrijdshirts mag presenteren. Megami staat in Japan voor 'herrijzenis' en omgekeerd betekent Imagem in het Latijn 'beeld'."

"Beide termen onderstrepen de bijzondere koppeling tussen Megami B.V. en FC Den Bosch. FC Den Bosch is na roerige tijden herrezen en stelt zichzelf als doel om op positieve wijze nadrukkelijk in beeld te komen, terwijl Megami B.V. beeld verkoopt door middel van LED televisies. FC Den Bosch presenteert hiermee opnieuw een fantastisch A-merk, tekenend voor de frisse doorstart die de club momenteel doormaakt."

Vos wint eerste etappe Giro Donne

Marianne Vos heeft de eerste etappe van de Giro Donne, de Ronde van Italië voor vrouwen, gewonnen. De 24-jarige Brabantse van Nederland Bloeit was in de 86 kilometer lange rit van Rome naar Velletri de snelste in de sprint. Vos start morgen in de roze leiderstrui. Martine Bras werd tiende.

De Duitse Ina-Yoko Teutenberg kwam als tweede over de meet, voor Emma Johansson uit Zweden. Zaterdag volgt de tweede, 91 kilometer lange, rit met start en finish in Pescocostanzo. De Giro d'Italia Femminile eindigt op 10 juli met een zestien kilometer lange tijdrit in San Francesco al Campo.

De toekomst volgens Deus Ex

Het spel Deus Ex Human Revolution speelt zich af in de nabije toekomst. In 2027 strijden Sarif Industries en Tai Yong Medical om de augmentationmarkt, de verkoop van bionische verbeteringen die de mensheid meer mogelijkheden bieden. In onderstaande video vertellen de ontwikkelaars meer over de setting in hun spel.

Deus Ex Human Revolution komt in Europa op 26 augustus uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Post naar FC Dordrecht

Danny Post vervolgt zijn loopbaan bij FC Dordrecht. De aanvallende middenvelder van FC Groningen tekende een tweejarig contract aan de Krommedijk. FC Dordrecht hoefde geen vergoeding te betalen aan de Groningers.

De 22-jarige Post wist Dordrecht-trainer Theo Bos de afgelopen dagen tijdens een stage te overtuigen van zijn kwaliteiten. FC Groningen plukte Post in de zomer van 2009 weg bij Haarlem, waar hij debuteerde in het profvoetbal en tot veertien optredens in de Jupiler League kwam. In Groningen kwam Post slechts één keer in actie in het eerste elftal. Afgelopen seizoen werd hij gedurende de tweede competitiehelft verhuurd aan SC Cambuur, maar ook bij de Friezen speelde Post maar twee keer mee.

Russische leger naar Noordpool

Rusland stuurt twee legerbrigades naar het Noordpoolgebied om zijn belangen daar veilig te stellen. Dat heeft minister van defensie Anatoli Serdjoekov vrijdag gezegd.

Het ministerie is nog bezig de details uit te werken, maar een brigade telt doorgaans enkele duizenden militairen. Serdjoekov zei tegen Russische persbureaus dat de brigades in Moermansk, Archangelsk of elders gestationeerd kunnen worden.

Rusland, de Verenigde Staten, Canada, Denemarken en Noorwegen proberen allemaal hun rechtsmacht over delen van het Arctische gebied uit te breiden. In het gebied worden enorme olie- en gasvoorraden vermoed, die door het smelten van de ijskap toegankelijker worden.

De Russische premier Vladimir Poetin zei donderdag dat Rusland 'open blijft staan voor dialoog' met de buurlanden in het poolgebied, maar met 'kracht en vasthoudendheid' voor zijn belangen in de regio zal opkomen.

Topambtenaar UWV verhuurt ict'ers aan UWV

Een topambtenaar van het UWV verhuurt personeel van zijn eigen bedrijf aan zijn werkgever UWV. De hoge leidinggevende bij de ict-afdeling op het hoofdkantoor van het UWV Jan K. strijkt hiermee jaarlijks honderdduizenden euro's op. De constructie is tegen de integriteitsregels voor overheidsorganisaties, meldt RTL Nieuws vrijdag na onderzoek.

K. is behalve topambtenaar ook oprichter en eigenaar van A2B, dat ict-deskundigen verhuurt en waarvan het UWV de enige klant zou zijn. Zes specialisten van A2B zijn verhuurd aan de afdeling waaraan K. leiding geeft, zo heeft het UWV bevestigd aan RTL. K. verdient hiermee jaarlijks zo'n 850.000 euro. De ambtenaar zou ook nog vijf tot tien specialisten aan het UWV verhuren via bedrijven als IBM.

UWV stelt dat om belangenverstrengeling te voorkomen, K. de dagelijkse leiding van zijn bedrijf heeft overgedragen aan een medewerker. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen gaat de constructie echter toch beëindigen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, CDA en PVV wil dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) de kwestie tot op de bodem uitzoekt. Ook willen ze dat de rijksrecherche de zaak oppakt.

[Tour] Cavendish verkiest groene trui boven ritzeges

Mark Cavendish wil dit jaar de groene trui veroveren in de Tour de France. De sprinter van HTC Highroad geeft aan dat hij graag een paar ritzeges in wil leveren om het groene tricot op 24 juli in Parijs om zijn schouders te mogen hijsen. De rappe Brit won de afgelopen drie jaar vijftien etappes in La Grande Boucle, maar werd telkens geklopt in het klassement.

"Ik heb altijd mijn eigen doelen gesteld", verklaart Cavendish. "Dat is hoe ik te werk ga. Ik laat mijn manier van koersen niet beïnvloeden door verwachtingen van de buitenwereld." De 26-jarige renner werd de afgelopen twee jaar tweede in het puntenklassement. In 2008 stapte hij af voordat het peloton de Alpen introk om zich te sparen voor de Olympische Spelen van Beijing.

De regels voor de sprinters zijn dit jaar veranderd. Er is nog maar één tussensprint per etappe die de winnaar direct twintig punten oplevert. Voorheen waren er meerdere sprints gedurende een rit, waarbij telkens zes punten waren weggelegd voor de winnaar.


Cavendish verkiest groene trui boven ritzeges (Foto: Novum)

Grieken beletten vertrek hulpschip Gaza

De Griekse autoriteiten hebben vrijdag een schip met activisten tegengehouden dat op het punt stond uit te varen naar de Gazastrook. Het gaat om een schip met enkele tientallen Amerikaanse activisten. De activisten maakten zelf op Twitter bekend dat de Griekse kustwacht hen belette te vertrekken.

Een flottielje van negen vaartuigen en honderden activisten wacht in Griekenland op het juiste moment om naar de Gazastrook te varen. De schepen hebben hulpvoorraden aan boord voor de Palestijnen en willen de Israëlische zeeblokkade van de kuststrook slechten.

Het Griekse ministerie van burgerbescherming zei vrijdag dat de kustwacht de opdracht heeft gekregen 'alle geschikte maatregelen' te nemen om de voorkomen dat de vaartuigen koers naar Gaza zetten.

Israël zelf heeft ook duidelijk gemaakt iedere poging om de zeeblokkade te doorbreken te dwarsbomen.


Grieken beletten vertrek hulpschip Gaza (Foto: Novum)

Doodstraf Illinois sterft stille dood

Het is gedaan met de doodstraf in de Amerikaanse staat Illinois. Vrijdag trad een wet in werking die in maart was ondertekend door gouverneur Pat Quinn en de doodstraf verbiedt.

In 2000 werd reeds een moratorium ingesteld op de doodstraf. De toenmalige gouverneur George Ryan zette de doodstraf van 167 gedetineerden om in levenslang. Desondanks bleven aanklagers in rechtszaken de doodstraf eisen, er rekening mee houdend dat het moratorium eens weer zou vervallen.

Dat gebeurde niet. Quinn zette de straffen van vijftien gedetineerden die in deze tussenjaren ter dood waren veroordeeld ook om in levenslang en ging over op een verbod.

Sinds 1977, het jaar waarin de doodstraf in Illinois werd heringevoerd, zijn in de staat zeventien mensen geëxecuteerd. De laatste executie vond plaats in 1999.

Haagse schuldenaar gepakt op Schiphol

Een 39-jarige Hagenaar is donderdag op Schiphol aangehouden, omdat hij de staat nog 190.000 euro schuldig is. De man was niet in staat om te betalen en is in een cel gezet.

De man kwam uit Madrid en werd gecontroleerd door drugsrechercheurs. Hierbij bleek dat het gerechtshof in Den Haag hem had veroordeeld bijna 190 mille te betalen, in het kader van de 'pluk-ze'-wetgeving. Dat geld had hij verdiend met criminele activiteiten.

Om hem te dwingen het bedrag te betalen kan hij 540 dagen worden vastgezet, meldt de marechaussee.

EA houdt uitverkoop

Ontwikkelaar en uitgever Electronic Arts viert dit weekend een feestje vanwege een jarig Amerika. Vanwege deze jaarlijkse gebeurtenis heeft EA de komende dagen kortingen van minimaal 40% op bijna hun gehele assortiment. Benieuwd naar de platformen, kijk hieronder.

Ea heeft op de volgende platformen kortingen:

  • Origin
  • Xbox Live
  • iOS
  • Kindle
  • Pogo.com
  • PlayFish
  • Tiger Woods Online

Benieuwd naar wat elke platform te bieden heeft? Kijk dan hier.

Oostenrijkse (80) smokkelt drugs

De Oostenrijkse justitie heeft een 80-jarige vrouw schuldig bevonden aan drugssmokkel. Ze kreeg twee jaar gevangenisstraf opgelegd, omdat ze in februari werd ingerekend met een hoeveelheid drugs in haar tas die achtduizend euro waard was. De drugs waren voor haar verslaafde zoon.

Het oudje heeft tussen 2008 en dit jaar in totaal anderhalve kilo heroïne en een halve kilo cocaïne vanuit Nederland naar Oostenrijk gesmokkeld.

De 46-jarige zoon van de vrouw barstte in tranen uit toen de rechter het vonnis uitsprak en smeekte het hof om mededogen. "Mammie maakte geen winst, ze deed het uit liefde voor mij", zei hij. Zelf werd hij tot acht jaar celstraf veroordeeld wegens drugsbezit en -handel.

Age of Conan gaat over op F2P

FunCom heeft bekendgemaakt dat Age of Conan, een MMORPG, vanaf nu beschikbaar is voor Free To Play. De game is vandaag opnieuw uitgebracht en zal wat extra, nieuwe content hebben voor de gamers. Naast het spel is er ook een nieuwe cash-shop geopend waar spelers dingen kunnen aanschaffen.

FunCom roept oude en nieuwe spelers op het vernieuwde spel te proberen. Om mensen over te halen hebben ze ook een nieuwe trailer uitgebracht. De game gaat nu verder als Age of Conan: Unchained.

Schultz onderzoekt vervanging CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft zijn zaakjes nog altijd niet op orde. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) werkt de mogelijkheid een vervangende organisatie op te zetten daarom verder uit. Dat schrijft de minister vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Schultz stelde begin dit jaar dat bij het CBR ingrijpende veranderingen moeten worden doorgevoerd om de organisatie weer gezond te maken. Het CBR kwam de afgelopen jaren meermaals in het nieuws vanwege wantoestanden. Zo bleek de administratie van het bureau een chaos en is er gedoe met wachttijden.

Uit een onderzoek naar de situatie bleek begin dit jaar dat het CBR 'zeer moeizame arbeidsverhoudingen' kent. Ook heeft het intern toezicht gefaald, waardoor de financiën in gevaar kwamen. Dat kwam vooral omdat de pensioenregeling van het CBR 'onbeheersbaar' was geworden.

De minister wilde aanvullende maatregelen gaan treffen als in juni zou blijken dat de geboekte vooruitgang te gering was. Volgens Schultz zijn veel zaken inmiddels wel verbeterd. "Er zit tempo in de veranderingen en op veel punten wordt daadwerkelijk vooruitgang geboekt."

Aangezien er echter nog altijd geen overeenstemming is over een versoberde pensioenregeling, wordt nog altijd niet geheel voldaan aan de voorwaarden van Schultz. De minister gaat daarom praten met publieke en private organisaties. "Het heeft mijn voorkeur om het CBR voort te laten bestaan, maar dan zal wel aan mijn voorwaarden moeten zijn voldaan." Schultz komt in oktober met haar definitieve oordeel.

Crysis naar Xbox 360

De Koreaanse instantie voor het raten van games heeft Crysis een rating gegeven voor de Xbox 360. Crysis, uit 2006, is alleen voor de PC beschikbaar. Ondertussen heeft de Koreaanse instantie al bevestigd dat dit echt om Crysis gaat en niet om deel twee of een ander iets.

Crytek, de ontwikkelaar, en EA, de uitgever, hebben beide nog niet bevestigd dat de game inderdaad naar de Xbox 360 zal komen. We zullen dus nog even moet wachten op een officiële bevestiging maar het lijkt er op dat Crysis naar de Xbox 360 zal komen. Een datum is niet bekendgemaakt.

Codemasters bezig met een nieuwe IP

Codemasters heeft op Facebook aangegeven dat ze nieuwe mensen zoeken. Ze zoeken niet alleen mensen voor F1 2011 maar ook een nieuwe racegame. Er is verder nog helemaal niks bekendgemaakt over een nieuwe game dus daar zullen we op moeten wachten.

Er worden vier functies gezocht en die zijn alle vier gericht op programmeren. Een paar jaar geleden kwam Codemasters met Fuel op de proppen, deze game was niet echt succesvol. GRiD 2 is al in de maak en komt in 2012 uit volgens Codemasters. Heb je interesse? Kijk dan hier voor de sollicatie-mogelijkheden.

GGZ naar rechter om eigen bijdrage

Patiëntenorganisatie Landelijk Platform GGZ (LPGGZ) pikt de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg niet. De organisatie neemt 'juridische stappen' om te voorkomen dat het kabinet de eigen bijdrage verhoogt, werd vrijdag bekendgemaakt.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) om een eigen bijdrage van 275 euro in te voeren voor mensen die naar een psychotherapeut of psychiater gaan. De bezuinigingen zijn nodig om de kosten beheersbaar te houden, stelde de minster, die van geen uitstel wilde weten.

LPGGZ blijft zich verzetten tegen dit 'harteloze beleid' en kondigt juridische stappen aan. Een woordvoerder was vrijdagmiddag niet bereikbaar om te vertellen wat dit precies inhoudt.

The Legend of Zelda behoudt eerste plaats

Het action-adventure The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D voor de Nintendo 3DS is voor de tweede week op rij de bestverkochte game van Nederland. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Het actie-avontuur, een remake van het origineel uit 1999, is de eerste game voor de Nintendo 3DS die een plaats in de verkooptoptien weet te veroveren.

Opmerkelijk is de tweede plaats van Call of Duty: Black Ops voor de Playstation 3. Het schietspel is sinds 9 november te krijgen. De derde plaats wordt ingenomen door Wii Party.

De enige nieuwkomer van deze week is het managementspel Pro Cycling Manager Tour de France 2011. Deze pc-game wordt jaarlijks uitgegeven met het startsignaal van de wielertoer. De tocht der tochten begint zaterdag.

01. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (Nintendo 3DS)
02. Call of Duty: Black Ops (Playstation 3)
03. Wii Party (Nintendo Wii)
04. Wii Fit Plus (Nintendo Wii)
05. L.A. Noire (Playstation 3)
06. Infamous 2 (Playstation 3)
07. Pro Cycling Manager Tour de France 2011 (pc)
08. De Sims 3: Levensweg (pc)
09. New Super Mario Bros (Nintendo Wii)
10. Pokémon Black (Nintendo DS)


The Legend of Zelda behoudt eerste plaats

Google Plus krijgt eigen spellen

Binnenkort kunnen games gespeeld worden op het sociale netwerk van Google. Dat schrijft het magazine Game Informer. Het internetbedrijf was al op zoek naar een productmanager voor een game-afdeling. Dat Google iets met games zou gaan doen, stond dus al vast.

Google Plus Games moet het mogelijk maken om bijvoorbeeld vrienden uit te nodigen om mee te gamen. Dergelijke functies dragen ook bij aan de populariteit van games op Facebook. Spellen op sociale netwerken hebben gezorgd voor de opkomst van een nieuw gamegenre voor een zo breed mogelijk en met elkaar communicerend publiek.

Google Plus werd dinsdag gelanceerd, maar deelnemers kunnen op dit moment geen vrienden meer uitnodigen. Het internetbedrijf heeft de uitnodigingen, vanwege de grote interesse, afgesloten. Wanneer de uitnodigingen voor de testfase weer geopend worden, is niet bekend.


Google Plus krijgt eigen spellen

Over vijf jaar computers opstarten zonder wachttijd

Hardwarefabrikant IBM heeft een opslaggeheugen ontwikkeld dat honderd keer sneller is dan de bekende flashgeheugenkaartjes. Computers zouden hierdoor zonder laadtijden kunnen opstarten. De techniek zou binnen vijf jaar op de markt moeten komen. Dat heeft het hardwarebedrijf donderdag bekendgemaakt.

De opslagtechniek, die bekend staat als phase-changememory (PCM), is goedkoper, sneller en duurzamer. Volgens de hardwaregigant kan PCM gebruikt worden in mobiele telefoons, maar ook in grote computerclusters die dienen voor gigantische dataopslag.

Binnen vijf jaar moet PCM zorgen voor een nieuwe richting in dataopslag. "De opkomst van nieuwe computermodellen waarbij data centraal wordt opgeslagen, vraagt om meer kracht en vooral hogere efficiëntie", meent Dr. Haris Pozidis van het onderzoekslab IBM Research in Zurich.

Eind april maakte computergigant Intel bekend dat het werkt aan een opvolger van de datatransfer Thunderbolt. Deze techniek werd onlangs geïntroduceerd in de nieuwste versie van de Macbook Pro en maakt het mogelijk tien gigabyte per seconde over te zetten. In 2015 wil Intel met vijftig gigabyte per seconde data kunnen overzetten tussen apparaten.


Over vijf jaar computers opstarten zonder wachttijd (Foto: Novum)

Malaga blijft spelers halen

Malaga blijft zich roeren op de transfermarkt. De ambitieuze Spaanse club legde vandaag Sergio Sanchez vast. De 25-jarige verdediger komt over van Sevilla. De transfersom is niet bekendgemaakt, maar ligt volgens berichten in de Spaanse media rond de drie miljoen euro. Sanchez wordt zaterdag gepresenteerd, samen met de Argentijn Diego Buenanotte.

Sanchez keerde in januari terug op de velden nadat een hartprobleem hem een jaar aan de kant hield. Hij begon zijn loopbaan bij Espanyol en speelde daarna op huurbasis voor het B-team van Real Madrid en voor Racing Santander. Hij kwam twee seizoenen voor Sevilla uit.

Naast Sanchez en Buenanotte trok Malaga eerder al Ruud van Nistelrooy, Joris Mathijsen, Nacho Monreal, Joaquin, Jérémy Toulalan en Martin Demichelis aan. De club werd vorig jaar gekocht door de Qatarese sjeik Abdallah Ben Nasser al-Thani, die prijzen wil pakken in Spanje.

Vierde Professor Layton dit jaar in Europa

Het puzzelavontuur Professor Layton and the Spectre's Call verschijnt dit jaar nog in Europa voor de Nintendo DS. Dat heeft het Japanse gamebedrijf donderdag bekendgemaakt. Het puzzelspel is de vierde uit de serie en wordt waarschijnlijk, net als het tweede en derde deel, in het Nederlands vertaald.

De Professor Layton-serie is een van de succesvolste gamereeksen voor de Nintendo DS. Wereldwijd zijn er meer dan twaalf miljoen spellen verkocht. Daarnaast zou Professor Layton and the Spectre's Call de laatste zijn die voor de zeven jaar oude draagbare spelcomputer wordt gemaakt.

Chronologisch gezien is Professor Layton and the Spectre's Call het eerste spel uit de serie. Het geheimzinnige dorpje Mist Haley wordt beschermd door een duister personage dat zich opeens tegen het plaatsje keert. Het is de taak van Layton en zijn assistent Luke dit mysterie op te lossen.


Vierde Professor Layton dit jaar in Europa

Leonardo en Inter in goed overleg uit elkaar

Internazionale en Leonardo zijn vandaag in goed overleg uit elkaar gegaan. De trainer en de club hebben het lopende contract ontbonden. Dat meldt de Italiaanse topclub op de website. Voor de 41-jarige Braziliaan is daarmee de weg vrij om als technisch directeur aan de slag te gaan bij Paris Saint-Germain.

Leonardo was een half jaar werkzaam als hoofdtrainer bij Inter, waarmee hij de Italiaanse beker veroverde en als tweede eindigde in de Serie A. Inter stelde vorige week al Gian Piero Gasperini aan als nieuwe oefenmeester. De 53-jarige Italiaan zette zijn handtekening onder een tweejarig contract.

Leonardo tekent naar verwachting binnen afzienbare tijd een contract bij de Franse topclub Paris Saint-Germain. Leonardo was tussen 1996 en 1997 actief in de Franse hoofdstad als speler. Leonardo zal bij het onlangs door een Qatarese investeringsmaatschappij overgenomen PSG de nieuwe technisch directeur worden.

Soler nog altijd buiten bewustzijn

Wielrenner Juan Mauricio Soler verkeert nog altijd buiten bewustzijn. Dat zeggen zijn artsen in een ziekenhuis in het Zwitserse Sankt Gallen. Volgens de dokters herstelt de 28-jarige Colombiaan wel langzaam. Soler kwam half juni zwaar ten val tijdens de Ronde van Zwitserland en brak daarbij zijn schedel en enkel. Ook liep hij een klaplong en hersenletsel op.

Op 21 juni begonnen de artsen Soler uit zijn kunstmatige coma te halen. Ze waarschuwden toen wel dat dat enige dagen kon duren. Tien dagen later is de Colombiaan echter nog altijd niet aanspreekbaar, een teken van de ernst van zijn hersenletsel. Hoe zwaar dat precies is, kan echter pas duidelijk worden zodra Soler bij is. De Movistar-renner ademt wel zelfstandig.


Soler nog altijd buiten bewustzijn (Foto: Novum)

Rutte vraagt Hillen om opheldering interview

Mark Rutte (VVD) heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) om opheldering gevraagd over een interview waarin de bewindsman uithaalde naar de Tweede Kamer. Dat zei de premier vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

In een interview met De Telegraaf verweet Hillen dat de Kamer te veel in de waan van de dag leeft. "De krijgsmacht kijkt veel verder dan het eigenbelang, terwijl in de Kamer vaak de werkelijkheid van de dag speelt." Hij noemde het vertrouwen van de Kamer minder belangrijk dan het vertrouwen van defensie.

Hillen moet een omvangrijke bezuinigingsoperatie bij de krijgsmacht doorvoeren. Hij reageerde zelf vrijdag na afloop van de ministerraad uiterst kortaf. Hij zei slechts de zorgen van zijn militairen te verwoorden. Rutte heeft 'gecheckt' wat Hillen precies heeft bedoeld. Volgens de premier heeft Hillen slechts gehamerd op het belang om als politiek achter de krijgsmacht te staan.

De minister van Defensie heeft zeker niet beweerd dat hij de Tweede Kamer minder belangrijk zou vinden, aldus Rutte.


Rutte vraagt Hillen om opheldering interview (Foto: Novum)

[WBD] Djokovic finalist en mondiale nummer één

Novak Djokovic heeft voor het eerst in zijn carrière de finale op Wimbledon bereikt. De Serviër (2) klopte Jo-Wilfried Tsonga in vier sets: 7-6 (4), 6-2, 6-7 (9) en 6-3. Door zijn zege is Djokovic maandag ook de nieuwe nummer één van de wereld. Hij lost dan Rafael Nadal af. Het is voor het eerst sinds begin 2004 dat iemand anders dan Nadal of Roger Federer de wereldranglijst aanvoert.

Tsonga begon de wedstrijd zoals hij die tegen Federer eindigde. De Fransman pakte iedere halve kans aan en greep met scherpe aanvalsballen een vroege break. Gaandeweg de eerste set kreeg Djokovic echter, mede dankzij ijzersterk verdedigend werk, meer en meer grip op het spel van de Fransman en in de tiende game brak de Serviër terug. In de tiebreak was een foutje van Tsonga genoeg om tot setpunten voor Djokovic te leiden. De eerste serveerde de Fransman nog weg, maar daarna was het alsnog raak: 7-4.

Door het verlies van de eerste set verkrampte Tsonga. De nummer twaalf van de plaatsingslijst liep direct weer tegen een break aan en verloor de set met 6-2 van de ontketende Djokovic. Ook in de derde set brak Djokovic weer vroeg, maar nu haakte Tsonga aan. In de games waren beide mannen aan elkaar gewaagd en met spectaculaire rally's, waarbij zowel Djokovic als Tsonga meer dan eens op het gras lag, werd het publiek op Centre Court verwend.

De toeschouwers, die op meer moois hoopten, gingen dan ook achter Tsonga staan toen de Fransman terugbrak tot 4-4. Djokovic brak echter nogmaals, maar verzuimde op 6-5 de wedstrijd uit te serveren, zodat een nieuwe tiebreak een beslissing moest brengen. Tsonga verspeelde twee minibreaks, maar werkte ook twee matchpunten van Djokovic weg en sloeg uiteindelijk toch zelf toe: 11-9.

Na dat staaltje was de tank bij Tsonga echter leeg. De Fransman liep voor de derde set op rij tegen een vroege break aan en herstelde zich niet meer. Bij 5-3 serveerde Djokovic voor de tweede keer in de partij voor de wedstrijd. Op zijn derde matchpunt van het duel was het raak.

Beyoncé weet Adele niet te verslaan

Adele staat na 23 weken nog steeds op nummer 1 in de Album top 100 met 21. Het nieuwe album getiteld 4 van Beyoncé dat deze week uit is gekomen, blijft steken op een tweede plek.

De nummers drie tot en met zes zijn Nederlandse albums, respectievelijk Anouk met To Get Her Together, Glennis Grace met One Night Only, Guus Meeuwis met Armen Open en Ilse DeLange met haar livealbum.

In de single Top 100 komt Britt, bekend van het tv-programma Echte Meisjes in de Jungle, binnen op elf met haar nummer F*cking Vet. Het nummer is een persiflage op Loca People van Sak Noel dat op de eerste plek staat.

De Nederlandse DJ Afrojack haalde donderdag zijn eerste nummer 1-hit in Amerika met het nummer Give Me Everything. Het nummer waarop de rappers Pitbull en Ne-Yo te horen zijn, haalt in Nederland de tweede plek. Maroon 5 komt met het nummer Moves Like Jagger met Christina Aguilera binnen op de vijfde plek.


Beyoncé weet Adele niet te verslaan (Foto: Novum)

Uitgeprocedeerde asielzoekers harder aangepakt

Het kabinet gaat uitgeprocedeerde asielzoekers harder aanpakken. Een reeks van maatregelen moet ertoe leiden dat zij ook echt het land verlaten. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met deze nieuwe 'van drang naar dwang-aanpak', meldde minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) na afloop.

Zo wil de bewindsman dat voortaan de reisdocumenten van asielzoekers in beslag worden genomen. Om asielzoekers uit te zetten, moeten zij een paspoort hebben. In de praktijk blijken zij die op het moment van uitzetting niet meer te hebben, terwijl ze er wel mee naar Nederland zijn gereisd. Daarom gaat de overheid voortaan de originele documenten opslaan, met het oog op een eventuele terugkeer.

Ook gaat Leers onderzoeken of het mogelijk is om de kosten voor de terugkeer te verhalen op de asielzoeker. Asielzoekers moeten binnen 28 dagen het land verlaten. Wie weigert te vertrekken krijgt een inreisverbod voor de hele Europese Unie.

Volgens de minister is de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers naar hun land van herkomst essentieel voor het draagvlak van het vreemdelingenbeleid.

Oud-medewerker DNB mogelijk toch uitgeleverd

India levert de oud-medewerker van De Nederlandsche Bank die 1,25 miljoen euro meenam uit een kluis mogelijk toch uit aan Nederland. Het land heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten het uitleveringsverzoek van Nederland te gaan beoordelen, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam vrijdag.

Door een verdrag uit 1898 is uitlevering mogelijk. Donderdag zei een woordvoerder van het OM echter nog dat India de voormalig medewerker niet wil uitleveren. Justitie zou al in januari vorig jaar om zijn uitlevering hebben gevraagd, maar nog geen positief antwoord hebben gehad.

De woordvoerder stelde dat uitlevering in dit geval lastig was, omdat het om een Indiaas staatsburger gaat en dat het aan de politiek is om de druk op India te verhogen. Donderdag zou het OM echter van het Ministerie van Veiligheid en Justitie hebben gehoord dat India het uitleveringsverzoek toch gaat beoordelen.

Het OM is van plan de rechtbank volgende week vrijdag te vragen de zaak tegen de oud-medewerker voor onbepaalde tijd aan te houden. Als de voormalig medewerker wordt uitgeleverd, dan kan de zaak tegen de verdachte in zijn aanwezigheid worden behandeld.

Na zijn geldroof in 2008 vluchtte de verdachte, Sanjay D., naar de Indiase hoofdstad New Delhi. De diefstal werd al snel nadat hij was gevlogen ontdekt, maar pas deze week naar buiten gebracht. D. zou in India een luxeleven leiden.

Vrouw (26) jankt om enorme boezem

Gemma Westmoreland gaat sinds kort door het leven met een gewone C-cup. De 26-jarige Britse was erg verdrietig omdat haar borsten telkens de aandacht trokken van hordes hitsige mannetjes. De vrouw uit Royston was dan ook gezegend met een enorme J-cup.

Westmoreland stond, ondanks een kort, pittig kapsel, voortdurend in de belangstelling. Tijdens een avondje stappen stonden de mannen steevast in de rij om haar borsten aan te raken. Tevens had ze rugklachten door al het gewicht, en moest ze twee bh's dragen om het zaakje te ondersteunen. Het huilen stond haar dan ook vaker nader dan het lachen.

De rondborstige wilde zo niet langer verder, en besloot naar een plastisch chirurg te gaan. Deze heeft maar liefst 10 kilo van haar voorgevel verwijderd, waardoor Westmoreland van een 80 J-cup naar een kleine C-cup is gegaan.

De vrouw is door het dolle heen. "Het was altijd hetzelfde", klaagt ze. "Als ik over straat liep, werd ik nageschreeuwd met teksten als 'die kunnen niet echt zijn'. Ondanks dat ik nooit met diep uitgesneden truitjes rondliep, was ik gewoon een soort lustobject geworden."

Westmoreland lag maar liefst 3 uur onder het mes, maar had het er graag voor over. "De artsen waren echt briljant", jubelt ze. "Uitgaan is geen probleem meer, terwijl ik er vroeger bang voor was. Op straat staren mensen niet meer naar mijn tieten, en ik word ook nooit meer betast. Het is met geen pen te beschrijven hoe goed dit voelt."

Wie wil zien welke Westmoreland aantrekkelijker is, kan de foto's bekijken in het bronartikel

Polen voor het eerst voorzitter EU

Polen heeft vrijdag het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie overgenomen van Hongarije. Een grote dag voor het land, zei de Poolse premier Donald Tusk op een ceremonie in het Poolse parlement in Warschau. Het voormalige communistische land sloot zich in 2004 aan bij de EU en krijgt nu voor het eerst de voorzittershamer in handen.

EU-leiders Herman van Rompuy en José Manuel Barroso woonden de ceremonie in het Poolse parlement bij. Ook de Poolse president Bronislaw Komorowski was aanwezig. In het hele land zetten concerten en festiviteiten het heuglijke feit luister bij.

Polen hoopt zijn positie binnen de EU de komende zes maanden - de periode die het roulerende voorzitterschap duurt - te verstevigen.

Nog geen vakantiedrukte op wegen

Op de wegen is vrijdagmiddag nog niet veel te merken van extra drukte door vakantiegangers. Het is druk op de A1 en de A2, maar er staan geen uitzonderlijk lange files, meldt de ANWB.

Kort na drieën stond er in totaal 112 kilometer file. Op de A1 tussen Amsterdam en Apeldoorn staan vier korte files. Bij Maastricht is er acht kilometer file op de A2. Een woordvoerder van de ANWB spreekt van een 'gecontroleerde drukte'.

In het midden van het land begint komend weekend voor ongeveer 750 duizend Nederlanders de zomervakantie. Iets meer dan de helft daarvan trekt de grens over. Volgende week krijgt de regio zuid vakantie. De week daarna is het noorden aan de beurt.

Opvallend druk is het over de grens in België. Daar beginnen de schoolvakanties allemaal tegelijk. Bovendien ontstond aan het begin van de middag een lange file op de E19 van Breda naar Antwerpen, door een aanrijding op de ring van de Belgische stad.

Papandreou maant EU tot spoed

Griekenland heeft zijn plicht gedaan, nu is het de beurt aan de Europese Unie om met de beloofde noodleningen over de brug te komen. Dat heeft de Griekse premier George Papandreou vrijdag gezegd.

De Griekse maatregelen om 28 miljard euro te bezuinigen en voor vijftig miljard euro te privatiseren zijn 'patriottische beslissingen om het land te redden', zei de premier op een internationale conferentie van socialisten in de buurt van Athene.

De keiharde bezuinigingsmaatregelen waren een eis van de EU en het Internationaal Monetair Fonds voor nieuwe noodleningen aan het ernstig in financiële misère verkerende land. Zonder de hulp zou Griekenland later deze maand niet meer aan zijn betalingsverplichtingen hebben kunnen voldoen, wat vrijwel zeker in een bankroet zou hebben geëindigd.

Na een eerste pakket noodleningen ter waarde van honderdtien miljard euro heeft Griekenland een tweede hulppakket van dezelfde omvang nodig. De zeventien ministers van financiën van de eurozone zouden zondag in een vergadering over dit tweede pakket overleggen, maar deze vergadering werd vrijdag geannuleerd. In plaats daarvan houden de ministers zaterdag telefonisch overleg. Volgens bronnen bij de eurogroep is er meer tijd nodig om de details van dit tweede hulppakket uit te werken en is het niet ondenkbaar dat hierover pas in september besloten wordt.


Papandreou maant EU tot spoed (Foto: Novum)

Verplichte eindtoets basisschool vanaf 2013

Alle leerlingen van groep 8 in het reguliere basisonderwijs maken in april 2013 voor het eerst de verplichte eindtoets voor taal en rekenen. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met deze wetswijziging, die eerder al was aangekondigd.

De eindtoets wordt vermoedelijk in 2015 of 2016 ook verplicht voor het speciaal onderwijs. Ook wordt een centrale toets voor geschiedenis, aardrijkskunde en natuur beschikbaar gesteld. Scholen mogen zelf beslissen of ze deze toets willen gebruiken.

Voor de huidige Citotoets kiest ongeveer vijftien procent van de scholen al jaren niet, omdat die niet genoeg oog zou hebben voor de vermogens van kinderen. Na het afnemen van de Citotoets in februari zou de aandacht voor taal en rekenen echter verslappen. Om dat te voorkomen moet de taal- en rekentoets in april plaatsvinden.

Inbreker gepakt na seks met rechterhand

De politie van het Amerikaanse Jefferson County heeft zondag een nagenoeg naakte inbreker in de kraag gevat. De man droeg niets meer dan een regenjas, nadat hij tijdens de inbraak van bil was gegaan met zijn handlangster. Laatstgenoemde wist echter te ontkomen.

De man was samen met een vrouw druk bezig met het leeghalen van een garage in Hillsboro. Tijdens de inbraak kreeg het stel ineens enorm zin in seks. Terwijl de man druk bezig was zijn rechterhand alle hoeken van de garage te laten zien, spoot de vrouw ineens pepperspray in zijn gezicht.

De vrouw nam snel de benen en stapte in de auto van de arme man. Vervolgens reed zij het voertuig 3 kilometer verderop in een vijver.

De bewoner van het huis werd gewekt door het lawaai en zag nog net een man met een zak de garage verlaten. De politie was snel ter plaatse en zag de inbreker even later op de weg lopen. De vrouw, die nog voortvluchtig is, heeft volgens de bewoner enkele dvd-spelers en elektrisch gereedschap meegenomen.

PVV vreest voor lekkende Defensie Academie

De PVV vreest dat medewerkers van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) met een dubbele nationaliteit vertrouwelijke gegevens naar buiten brengen. "Staatsgeheimen direct naar Wikileaks?", vraagt PVV-senator Marcel de Graaff zich vrijdag af. Het kabinet vindt het echter geen punt als NLDA-personeel twee of meer paspoorten heeft.

De Defensie Academie verzorgt onder meer academisch onderwijs aan militairen. De NLDA telt 650 militairen en burgers in de vaste staf en tweeduizend adelborsten, cadetten en cursisten. De academie heeft vestigingen in Breda, Den Helder en Den Haag.

De PVV in de Eerste Kamer had vragen gesteld over de benoeming en het functioneren van de leden van het stichtingsbestuur, het faculteitsbestuur en overige personeelsleden. De partij wilde weten of ze geen vrij 'extremistische' sympathieën of contacten hebben en of ze wel 'ondubbelzinnig loyaal' zijn aan Nederland. Ook werd de vraag voorgelegd of werknemers met een dubbele nationaliteit een loyaliteitsconflict hebben.

Het kabinet antwoordt dat personeel de gebruikelijke veiligheidsonderzoeken moet doorstaan om 'de hier bedoelde veiligheidsrisico's uit te sluiten'. Bij ongewenst gedrag zijn er voldoende mogelijkheden om 'adequate maatregelen' te treffen, schrijft minster van Defensie Hans Hillen (CDA). Bestuurders en personeel krijgen zo nodig een geheimhoudingsverplichting.

Hillen schrijft verder dat mensen met een dubbele nationaliteit die een loyaliteitsconflict zouden kunnen krijgen, niet worden aangenomen. Als dat conflict toch ontstaat, zal 'passend' worden gereageerd.

Twee jaar geleden speelde de kwestie van de legerimam Ali Eddaoudi. Een meerderheid van de Tweede Kamer was het oneens met zijn aanstelling, omdat hij fundamentalistische opvattingen zou hebben. De affaire waaide over nadat de islamitisch geestelijk verzorger afstand had genomen van standpunten en uitspraken die als radicaal werden gezien.

Concert: Cavalera Conspiracy + support

Vorig weekend vond weer de Graspop Metal Meeting plaats in het Belgische Dessel. Op zondag stonden de legendarische broers Max en Igor Cavalera op het podium met de band die hen weer samenbracht, Cavalera Conspiracy. Een dag eerder warmden zij zich, net als de twee supportacts, op in de Effenaar te Eindhoven. FOK! koos deze gelegenheid uit om te zien hoe de heren er live voorstaan, na het uitbrengen van het recente album Blunt Force Trauma.

Zwitser 13 jaar cel in voor seksueel misbruik

Een Zwitser is tot dertien jaar cel veroordeeld voor het drogeren en seksueel misbruiken van tientallen meisjes op een kamp en een particuliere kostschool. Dat heeft een rechtbank in de zuidelijke stad Brig vrijdag bepaald.

De man - wiens naam niet bekend is gemaakt - is schuldig bevonden aan poging tot verkrachting, verkrachting, seksueel misbruik van kinderen en andere misdrijven. Hij beging zijn daden tussen 1996 en 2007.

De autoriteiten kwamen de 62-jarige Zwitser op het spoor door DNA dat in 2000 na een incident op de exclusieve kostschool Aiglon College werd aangetroffen. De man moet zijn slachtoffers tevens omgerekend bijna 53 duizend euro betalen en blijft na het einde van zijn gevangenisstraf onder toezicht van de staat staan.

De straf was hoger dan de tien jaar die de aanklagers hadden geëist, omdat de man al eerder voor gelijksoortige misdrijven is veroordeeld.

'Iran pakt vrouwelijke activisten op'

Iran heeft onlangs diverse vrouwelijke activisten opgepakt. Dat heeft het Britse ministerie van buitenlandse zaken donderdagavond gezegd. De arrestaties vormen onderdeel van een grotere campagne om oppositie tegen de Iraanse regering de kop in te drukken.

Onder de arrestanten zijn de fotograaf Maryam Majd, de regisseur Mahnaz Mohammadi, journalist Zahra Yazdani en vrouwenrechtenadvocaat Maryam Bahrman, aldus het Britse ministerie.

In Iran zitten veel journalisten, bloggers, studenten en mensenrechtenactivisten vast. De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague noemde de arrestaties 'zeer verontrustend'.

Rus naar halve finale Cuneo

Tennisster Arantxa Rus heeft de halve finale bereikt van het ITF-toernooi in het Italiaanse Cuneo. De Monsterse versloeg haar tegenstandster Petra Martic uit Kroatië met 6-3, 7-5. In de halve eindstrijd treft Rus de als vijfde geplaatste Kroatische Mirjana Lucic of Laura Thorpe uit Frankrijk. Die twee vrouwen komen later vrijdag in actie.

Rus bereikte kwartfinale op het Italiaanse gravel door achtereenvolgens de Italiaanse wildcardhoudster Camilla Rosatella en Laura Pous-Tio uit Spanje te verslaan. De Spaanse was als vierde geplaatst, maar won per set maar een game van Rus.


Rus naar halve finale Cuneo (Foto: Novum)

Groningse tiener dreigt met bommen

Een 15-jarige jongen uit Groningen is vrijdagochtend aangehouden, omdat hij in een tweet had geschreven dat hij vier bommen in de stad had geplaatst. De explosieven zouden komend weekend afgaan. De jongen heeft bekend.

De politie probeerde in eerste instantie via Twitter contact met de jongen te leggen. Toen dat niet lukte, is zijn identiteit achterhaald, waarna hij werd gearresteerd. Zijn telefoon en computer werden in beslag genomen. De Groninger bekende zijn actie op het bureau en toonde spijt.

De jongen mocht daarna naar huis. De officier van justitie bepaalt op grond van het proces-verbaal wat er met hem gaat gebeuren.

'Lage overdrachtsbelasting goed voor vertrouwen'

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) hoopt dat het verlagen van de overdrachtsbelasting een 'positief signaal' van vertrouwen geeft. Dat zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het kabinet stemde zoals verwacht vrijdag in met het verlagen van de belasting die moet worden betaald bij het kopen van een woning van zes naar twee procent. De maatregel geldt voor een jaar en moet de woningmarkt uit het slop trekken.

De maatregel kost het kabinet 1,2 miljard euro en wordt met terugwerkende kracht vanaf 15 juni ingevoerd. De Jager wil dat onder meer bekostigen door de invoering van een bankenheffing. Ook wordt de spaarloonregeling versoberd.

De meeste Nederlanders zijn voorstander de maatregel, blijkt uit een enquête van het televisieprogramma Eenvandaag onder vijftienduizend mensen. 83 procent van de deelnemers vindt het positief dat de overdrachtsbelasting is verlaagd.

Van de ondervraagden zou 57 procent het liefst zien dat de overdrachtsbelasting in zijn geheel wordt afgeschaft. Hierbij zit geen verschil tussen mensen met een koophuis en mensen met een huurhuis.

De deelnemers zijn niet gevraagd naar hun mening over wat er nodig is om de verlaging te financieren.

[Tour] Engels: "Opgeven staat niet in mijn boekje"

Addy Engels staat morgen na negen jaar weer aan de start van de Tour de France. Het is voor de 34-jarige renner van Quick-Step zijn vijftiende grote wielerronde, maar pas zijn tweede Tour.

De veertien voorgaande rondes reed hij uit. "Opgeven staat niet in mijn boekje. Mijn doel is niet alleen Parijs halen maar ook dat ze na afloop zeggen: bedankt voor alles," keek de Nederlander vandaag vooruit.

Model verrast door hoofdrol in Transformers 3

Rosie Huntington-Whiteley had geen idee waar ze aan begon toen ze auditie deed voor Transformers: Dark of the Moon. "Ik dacht dat ik opging voor een bijrolletje", zegt het Engelse Victoria's Secret-model tegen de Britse krant The Mirror. De 24-jarige maakte haar acteerdebuut met een hoofdrol in een van de grootste zomerfilms van dit jaar.

"Ik had echt geen flauw benul waar ik toen mee bezig was, en volgens mij ging die auditie ook niet echt goed", gaat Huntington-Whiteley verder. "Maar een paar dagen later werd ik gebeld dat [producent] Michael Bay wilde dat ik Shia LaBeouf ontmoette." Twee audities en een paar weken later stond ze op de set.

Gelukkig ontving de cast en crew, die elkaar al van de twee vorige Transformers-films kende, haar met open armen. "Ik kwam doodnerveus binnen, maar binnen een paar uur rolden we al over de grond van het lachen."

Over de vraag wat ze moeilijker vindt, modellenwerk of acteren, is Rosie heel kort. "Acteren! Ik heb zeven maanden lang op hoge hakken moeten rennen. Ik ben nu een expert, maar iedereen op de set grapte dat Michael Bay mijn voeten had verminkt. Maar ik had wel heel veel plezier in het doen van al mijn stunts."

Het model heeft dan ook absoluut zin in een vierde Transformers-film. "Zeker, kom maar op. Hoewel ik niet weet wat ik moet verwachten. Ik hoop meer explosies."

Transformers: Dark of the Moon draait momenteel in de Nederlandse bioscopen.


Model verrast door hoofdrol in Transformers 3 (Foto: Novum)

Vandaag is Comic Sans Dag

Het is een feestelijke dag vrijdag, want het is Comic Sans MS dag. In 2009 besloten 3FM-dj's Coen en Sander (de Comic en Sans van 3FM) het veelbesproken lettertype in het zonnetje te zetten, en ook dit jaar gebeurt dit weer.

Om het tweetal te citeren: "Het is de Pipo de Clown onder de lettertypes, valt bijna niet serieus te nemen en tóch schrijft de halve wereld verslagen / scripties / e-mails met Comic Sans als lettertype." Reden genoeg om vrijdag uit te roepen tot Comic Sans MS dag. De site van 3FM is speciaal voor deze dag in Comic Sans MS gezet en er wordt opgeroepen dit voorbeeld te volgen.

Als FOK! zijn we niet de beroerdste, dus speciaal voor vandaag dit artikel volledig in Comic Sans MS. Ook ons forum is voor de gelegenheid in zijn totaliteit te bewonderen in het door velen verguisde lettertype.

Het beruchte lettertype is in 1995 ontworpen door Vincent Connare en heeft sindsdien een enorme schare van fans opgebouwd. Echter is er sindsdien ook een enorme schare van haters opgebouwd, die het lettertype maar walgelijk vinden.


Video over het ontstaan van Comic Sans MS

Agent hoeft ritten niet meer bij te houden

Agenten hoeven niet langer voor elke rit met een niet-herkenbare politieauto een aparte rittenadministratie in te vullen. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekendmaakt.

Het afschaffen van de rittenadministratie is een van de maatregelen uit het Aanvalsplan Bureaucratie van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Met het plan wil de minister de regeldruk bij de politie aanpakken. Het kabinet wil de administratieve lasten bij de politie met een kwart terugbrengen.

De rittenadministratie was nodig om aan te tonen dat de politievoertuigen niet privé werden gebruikt. Het bijhouden van de ritten kostte agenten veel tijd. Het ministerie heeft nu een convenant met de Belastingdienst gesloten om op een andere manier te bewijzen dat de auto's niet privé worden gebruikt. Het nieuwe systeem is minder tijdrovend, aldus het ministerie.

Volendam-duo wederom naar Almere City

Thijs Sluijter en Paul de Lange spelen ook komend seizoen op huurbasis voor Almere City. Dat meldt hun club Volendam op de website. Sluijter en De Lange kwamen afgelopen seizoen na de winterstop eveneens op huurbasis uit voor de club uit Almere.

Almere City degradeerde afgelopen seizoen naar de Topklasse. Ze mogen echter de plaats innemen van het onlangs failliet verklaarde RBC Roosendaal waardoor ze komend seizoen gewoon in de Jupiler League spelen.

Buijs vertrekt transfervrij naar Schotland

Als Danny Buijs door de medische keuring geraakt, dan speelt de middenvelder van ADO Den Haag komend seizoen bij Kilmarnock in Schotland. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Buijs had een aflopend contract in de residentiestad en vertrekt transfervrij.

Het afgelopen seizoen stond Buijs in de belangstelling van Derby County en vorige zomer ging Buijs al eens op stage in het buitenland, maar van een transfer kwam het destijds niet. Nu lijkt een buitenlands avontuur voor Buijs wel realiteit te worden.

Buijs was het afgelopen seizoen doorgaans wisselspeler bij de club. In het verleden kwam de middenvelder uit voor Excelsior, FC Groningen en Feyenoord. Buijs speelde sinds 2009 in Den Haag.

Media Molecule focust op nieuwe dingen

Media Molecule lijkt voorlopig klaar te zijn met Sackboy, studiobaas Siobhan Reddy heeft tijdens de GameLab in Barcelona aangegeven dat de ontwikkelaar LittleBigPlanet laat rusten om te focussen op nieuwe dingen.

“We’re stepping away from Little Big Planet to focus on some new ideas,” aldus een tweet van Edge. De studio heeft het de laatste jaren druk gehad met de LittleBigPlanet-serie, met onder andere twee games op de PS3, een PSP-versie en nog in ontwikkeling zijnde Vita-versie. We zijn benieuwd wat Media Molecule ons in de toekomst gaat brengen.

LBP

[Video] Wildplassende agent ontslagen

Lew Zielinski moet op zoek naar ander werk. De Russische agent krijgt de zak omdat hij onder werktijd de aardappels afgoot. Gewoon op straat, welteverstaan.

Er had waarschijnlijk geen haan gekraaid naar de wildplassende juut, ware het niet dat een ooggetuige alles heeft gefilmd en het filmpje op YouTube heeft gezet. Op de beelden is te zien hoe een stomdronken Zielinski worstelt om zijn gulp open te krijen. Nadat hij eindelijk zijn jongeheer heeft bevrijd, zeikt Bromsnor tegen een muurtje in de stad Voronezh.

Vervolgens zwaait hij heen en weer en loopt naar een boom. Hier blijft de Rus nog even staan en loopt uiteindelijk naar zijn dienstauto.

De beste man heeft inmiddels de zak gekregen. "De bewuste agent is ontslagen", bevestigt een woordvoerder van de politie. "We zijn nog bezig met een onderzoek naar hem."


Ook Oom Agent moet wel eens plassen...

Jol was 'gezeik' bij Ajax zat

Martin Jol was de continue tegenstand binnen Ajax beu. Om die reden vertrok de Scheveninger eind vorig jaar na amper anderhalf seizoen uit de Arena, zegt hij in een interview in NRC Handelsblad. "Ik heb het als buitenstaander nog lang volgehouden. Er was altijd verzet binnen de club. Ik was het gezeik zat."

De 55-jarige Jol wilde met zijn vertrek de 'spirit en de rust laten terugkeren'. De oefenmeester, sinds vorige maand bij Fulham in dienst, denkt dat dat is gelukt. Toch beseft hij nu dat hij het niet goed kon doen bij Ajax. "Aan het slot zag ik Ooijer, Lindgren en Oleguer gewoon op de bank zitten. Lekkere verjonging. En nu hebben ze Theo Janssen gehaald. Als ik dat zou hebben voorgesteld, zouden ze zeggen: die Jol is niet goed."

Ook de manier waarop Mounir el Hamdaoui in ongenade viel bij Frank de Boer deed Jol pijn. "De manier waarop hij is behandeld, is typisch Nederlands. Het is heel vervelend als iemand je vanaf het begin niet accepteert. Dat was lastig. Bij mij deed hij het juist goed."

Ambtenaar drukt vier ton achterover

Een medewerker van de Groningse gemeente Oldambt is op staande voet ontslagen omdat hij geld in eigen zak had gestoken. Dat meldt gemeente vrijdag. Het gaat om het hoofd financiën van de geprivatiseerde buitendienst Publiq.

De man werd in februari al op non-actief gesteld. Dat gebeurde omdat hij zonder overleg een rioolzuiger had aangeschaft. Uit nader onderzoek bleek dat het hoofd financiën al geruime tijd geld verduisterde. Volgens RTV Noord heeft de man een bedrag van 400.000 euro achterovergedrukt. De gemeente Oldambt is niet direct bereikbaar voor commentaar.

Marokko stemt over nieuwe grondwet

Marokko stemt vrijdag over een nieuwe constitutie die koning Mohammed VI onlangs als een groot hervormingsplan presenteerde. Vermoedelijk wordt de nieuwe grondwet aangenomen. Critici vrezen echter dat er weinig zal veranderen.

Marokko kreeg eerder dit jaar - net als veel andere Arabische landen - te maken met volksprotesten. Veel jonge Marokkanen gingen de straat op om de demonstreren tegen een gebrek aan vrijheid, een zwakke economie en politieke corruptie. De koning kondigde als reactie daarop een nieuwe grondwet aan die de rechten van vrouwen en minderheden garandeert en de macht van het parlement en de rechtspraak uitbreidt, ogenschijnlijk ten koste van zijn eigen macht.

Ondanks de beloofde hervormingen duren de protesten voort. De pro-democratische 20 februaribeweging heeft opgeroepen tot een boycot van het referendum, omdat de koning volgens haar ook onder de nieuwe constitutie stevig in het zadel zal blijven. Alle politieke partijen hebben echter opgeroepen voor de wet te stemmen.

De meeste waarnemers zijn het erover eens dat pas als de grondwet is geïmplementeerd duidelijk zal worden of er daadwerkelijk veranderingen zullen plaatsvinden.


Marokko stemt over nieuwe grondwet (Foto: Novum)

'Congolese militairen verkrachtten 121 vrouwen'

Congolese regeringstroepen hebben in een periode van drie dagen zeker 121 vrouwen verkracht en vervolgens het dorp waar zij wonen geplunderd. Dat heeft Rupert Colville, woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, vrijdag gezegd.

De gebeurtenissen zouden van 11 tot en met 13 juni hebben plaatsgevonden in Nyakiele, een dorp in het onrustige oosten van het land. Een team van de Verenigde Naties dat het gebied bezocht 'heeft bevestigd dat er op grote schaal verkrachtingen, plunderingen, wreedheden en vernederingen hebben plaatsgevonden in Nyakiele', aldus Colville tegen verslaggevers in Genève.

Het onderzoeksteam keert volgende week terug naar de regio om meer informatie over het incident, dat vorige week door Artsen zonder Grenzen werd gemeld, te vergaren.

Gewapende groepen in het oosten van Congo gebruiken verkrachting geregeld als oorlogswapen. De regio heeft sinds de genocide in buurland Rwanda in 1994 te maken met veel geweld. Hutu-milities die deelnamen aan de moord op meer dan vijfhonderdduizend Tutsi's en gematigde Hutu's vluchtten naar Congo.

Dolfinarium geeft DNA Morgan niet af

Het Dolfinarium in Harderwijk is voorlopig niet van plan DNA van de orka Morgan ter beschikking te stellen. Dat liet een woordvoerster vrijdag weten.

De Tweede Kamer nam dinsdag een motie aan van de Partij voor de Dieren waarin staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) wordt opgeroepen om het Dolfinarium op te dragen DNA ter beschikking te stellen. Diverse organisaties willen met dat DNA onderzoek doen naar het terugzetten van het dier.

Dolfinarium geeft DNA Morgan niet af
Dolfinarium geeft DNA Morgan niet af (Foto: ANP)

Deel buit overval geldtransport verbrand

Een deel van het geld dat dinsdagnacht werd buitgemaakt bij de overval op geldtransportbedrijf Brinks in Amsterdam is verbrand bij de crash van de vluchtauto. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie.

Een van de twee vluchtauto's van de daders van de overval in Amsterdam Zuidoost crashte op de A2 bij Waardenburg. Een van de overvallers raakte daarbij gewond. De gecrashte auto brandde uiteindelijk grotendeels uit, waardoor een deel van de buit in vlammen opging.

De overval in Amsterdam Zuidoost vond dinsdagnacht rond 03.00 uur plaats. De overvallers gebruikten automatische vuurwapens en schoten veelvuldig op agenten. De politie beantwoordde het vuur aanvankelijk, waarna de overvallers in twee voertuigen via de A2 richting Eindhoven vluchtten. Hoeveel ze hebben buitgemaakt is onduidelijk.

De politie onderzoekt of de overvallers deel uitmaken van de zogeheten Scarface-bende, die al langer actief is in België. Na een soortgelijke overval in april in Rotterdam, die vermoedelijk door dezelfde overvallers werd gepleegd, werd al een link gelegd met de Belgische bende.

De Scarface-bende kreeg de naam toen de overvallers werden herkend op bewakingsbeelden tijdens een tankbeurt in België. Een van de mannen was gekleed als de drugsdealer Tony Montana in de film Scarface.

Peuter gewond na val uit raam

Een jongetje van zestien maanden is vrijdagochtend uit het raam van een woning in Gorinchem gevallen. Het knaapje was vermoedelijk op een tafeltje geklommen dat bij het raam stond, waarna hij naar buiten viel.

Het jochie viel van de eerste verdieping van de woning aan de Ida Heyermanstraat. Een traumahelikopter bleek niet nodig. Een ambulance heeft hem voor onderzoek meegenomen naar een ziekenhuis in Utrecht. Daar bleek dat hij een hersenschudding en wat verwondingen aan zijn hoofd had opgelopen.

Shell besluit over boren bij Alaska

Royal Dutch Shell zal de komende drie tot vier maanden een besluit nemen of het bedrijf zal gaan boren in Arctische wateren van de Amerikaanse staat Alaska, aldus Marvin Odum, president van Shell Oil Co, het Amerikaanse onderdeel van Shell.

Odum gaf donderdag aan goede hoop te hebben dat het bedrijf de benodigde toestemming wordt verleend, mede omdat de regering Obama juist extra moeite heeft gedaan Shell in gereedheid te brengen tot boren over te gaan.

Shell wacht nu nog op goedkeuring van federale overheden, alvorens de onderneming kan overgaan tot de investering van 3,5 miljard dollar die nodig is om te kunnen boren in de Alaska-wateren, waaronder de Beaufortzee. Vertraging in het proces kwam voort uit milieuzaken en veiligheidseisen tegen de achtergrond van de BP-ramp in de Golf van Mexico.

Voort stelde Odum dat de aanspraak op strategische olievoorraden, die dateert van vorige week, geen noodzaak kende. Volgens hem is de beste manier om een hoge olieprijs te bestrijden door oliemaatschappijen toe te staan de olieproductie op te voeren.

Vorige week gaf de International Energy Agency aan 60 miljoen vaten olie aan te spreken, waarvan de helft uit de VS moet komen.


Shell besluit over boren bij Alaska (Foto: Novum)

Aangifte Scheringa tegen DNB geseponeerd

De Nederlandsche Bank en de directie worden niet vervolgd voor schending van hun geheimhoudingsplicht. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam besloten. Dirk Scheringa had aangifte gedaan, omdat een lek vanuit DNB volgens hem de ondergang van zijn DSB Bank inleidde.

Volgens het OM zijn er geen aanwijzingen dat DNB opzettelijk informatie heeft gelekt. Alle informatie die door de DNB-top met anderen is gedeeld was noodzakelijk uit de functie als toezichthouder, concludeert het OM. Ook zijn er geen aanwijzingen dat er informatie aan de pers is doorgespeeld.


Aangifte Scheringa tegen DNB geseponeerd (Foto: Novum)

Denen voor permanente grenscontroles

Een parlementaire commissie heeft vrijdag het omstreden plan van de Deense regering goedgekeurd om opnieuw permanente grenscontroles uit te voeren. De commissie bestaat uit leden van de centrumrechtse regering en de nationalistische Deense Volkspartij, een groot voorstander van het plan.

Tegenstanders, waaronder Duitsland en de Europese Unie, zeggen dat de grenscontroles in strijd zijn met EU-regels die vrij vervoer van personen en goederen toestaan in de Schengen-zone. Ook worden de regels van de interne markt die de EU vormt geschonden, zeggen zij.

Om permanente grenscontroles langs de Deense grenzen mogelijk te maken is het nodig dat daar grensposten en douanekantoren verrijzen. Daarnaast moeten er zo'n honderd douaniers bijkomen om de controles bij de grensovergangen uit te voeren.

Space Marine gezegend met Europese releasedatum

Europa is weer gezegend met een latere releasedatum van een game. De heilige Adeptus Astartes, ook wel bekend als Space Marines, zullen namelijk drie dagen later ons continent binnenvallen dan onze westerburen. Op 6 september kan de VS van Warhammer 40k: Space Marine genieten, wij op 9 september.

Eigenlijk moest de game in augustus uitkomen, maar blijkbaar is dat dus wat later. In de game vecht je als de ultieme supersoldaat van het Imperium in de eeuwige veldslagen van het Warhammer 40k-universum. In de bloederige third-person knaller gebruik je verschillende wapens, waaronder je trouwe kettingzaagzwaard (op een of andere manier klinkt dat minder tof dan chainsword) tegen onder andere Orks en de gestoorde krachten van Chaos. 

Warhammer 40.000: Space Marine zal uitkomen op pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

'Movistar wil Valverde hebben'

Alejandro Valverde rijdt vanaf volgend jaar drie seizoenen voor Movistar. De Spanjaard, die nog tot het einde van het jaar geschorst is, zet binnenkort zijn handtekening bij de Spaanse formatie, meldt de Spaanse krant Diario de Navarro vandaag. Valverde is geschorst wegens zijn betrokkenheid bij Operacion Puerto, het dopingschandaal rondom de Spaanse arts Eufemiano Fuentes.

Valverde is prof sinds 2002. In 2006 en 2008 won hij de UCI Pro Tour, het regelmatigheidsklassement voor renners. In 2008 won hij bovendien de Spaanse titel op de weg, de Dauphiné Libéré en de Clasica San Sebastian. Een jaar later boekte hij met de eindzege in de Ronde van Spanje zijn grootste overwinning.

Sinds mei vorig jaar is Valverde geschorst. Die schorsing ging echter met terugwerkende kracht op 1 januari vorig jaar in. Het Italiaans olympisch comité CONI bewees dat bij Fuentes gevonden bloed van Valverde was door in 2008 toen de Tour door Italië kwam bloed bij hem af te nemen en het dna te vergelijken. De schorsing die de Italianen hem oplegden werd door de internationale wielerunie UCI overgenomen.

Ontwikkelaar Split/Second gesloten

Black Rock Studios, de ontwikkelaar van de explosieve arcaderacer Split/Second en Pure, is gesloten door eigenaar Disney Interactive. Het nieuwe project van de ontwikkelaar was niet goedgekeurd door de uitgever, waarop het doek is gevallen voor de studio uit Brighton, Engeland, zo meldt Eurogamer.

Eerder dit jaar werden er al 40 mensen ontslagen bij de studio. Volgens een anonieme bron van Eurogamer is Disney 'onhandig' omgegaan met de ontwikkelaar. Er werden projecten uitbesteed aan andere studio's die Black Rock had kunnen ontwikkelen. Volgens de bron schoot de marketing voor Pure en Split/Second tekort.

Er is echter licht aan het einde van de tunnel. Roundcube Entertainment en ShortRound games zijn twee studios die opgericht zijn door voormalige Black Rock-medewerkers.

Indiase atletes betrapt op doping

De atletiekwereld is weer opgeschrikt door een dopingrel. Dit keer zijn het zes Indiase atletes die naar de verboden middelen hebben gegrepen, zo heeft het antodopingbureau van het Aziatische land laten weten. Ze zijn voorlopig geschorst.

Twee van hen hebben vorig jaar goud op de Gemenebest Spelen gewonnen. Mandeep Kaur en Sini Jose maakten deel uit van de 4x400 meterploeg die voor het eerste Indiase atletieksucces op de Gemenebest Spelen zorgde.

Pirates 4 brengt meer dan miljard dollar op

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides staat op het punt de miljard dollar-grens te doorbreken. Het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter verwacht dat de vierde Pirates-film na dit weekend wereldwijd meer dan een miljard dollar in het laatje heeft gebracht.

De wereldwijde opbrengst van de film stond afgelopen woensdag op 992,9 miljoen dollar. Als Pirates 4 de financiële grens doorbreekt, wordt het de achtste film die dat is gelukt. Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest staat ook in dat rijtje. Avatar voert de lijst aan. De 3D-hit bracht wereldwijd tot nu toe ruim tweeënhalf miljard dollar op.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides met Johnny Depp en Penélope Cruz heeft vooral buiten de Verenigde Staten veel geld opgeleverd. In de VS bleef de opbrengst hangen op een teleurstellende 231 miljoen dollar, daarbuiten bracht de film bijna 762 miljoen dollar op.

Producent Jerry Bruckheimer liet in maart al weten dat er een vijfde Pirates-film komt. Nummer vier ging medio mei in première. Depp liet daarop in een interview met The Hollywood Reporter weten best voor een vijfde keer in de huid van Kapitein Jack Sparrow te willen kruipen, maar niet zo snel na de vierde film. "De films moeten wel speciaal blijven." De vierde Pirates-film draait nog in de Nederlandse bioscopen.


Pirates 4 brengt meer dan miljard dollar op (Foto: Novum)

W. Janssen: "We moesten er weer even inkomen"

FC Twente haalde gisteravond dubbele cijfers tegen de amateurs van DSV'61. Willem Janssen, die tweemaal scoorde, was ondanks de 0-10 zege niet helemaal tevreden.

"Ik denk dat we teveel kansen hebben gemist", zei Janssen na afloop tegen Goal.com. De middenvelder viel op door enkele keren snel de bal weer in het spel te brengen. "Ik maakte inderdaad een beetje haast, want je wil als team zoveel mogelijk doelpunten maken. Daar gaat het bij zulke wedstrijden om."

FC Twente had vooral na de snelle openingstreffer van Luuk de Jong moeite om de kansen te benutten. Een aantal spelers wisselden tijdens de eerste helft daarom van positie. "Door veel beweging op het veld kun je kansen creëren. Dat hebben we wel gedaan, de bezetting voor het doel was telkens goed. Maar dat leverde naar mijn mening dus niet genoeg goals op."

Het oefenduel in Doornspijk was voor Twente het vierde in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Eerder werden Twenterand (0-6), de Hengelose Selectie (1-10) en SC Markelo (0-12) aan de kant gezet. "We moesten er weer even inkomen. Tijdens deze wedstrijden hebben we ons in ieder geval laten zien. Nu komen de oefenwedstrijden tegen serieuze tegenstanders. Dan kunnen we pas echt zien waar we nu staan."

De Tukkers spelen komende woensdag hun volgende oefenwedstrijd tegen AA Gent. Drie dagen later wacht een ontmoeting met het Zeeuwse Elftal. Daarna, op 14 en 15 juli, staat Twente in het Belgische Tubize tegenover Fenerbahçe en Standard Luik.

Nicolas Cage aangeklaagd voor contractbreuk

Nicolas Cage wordt voor de rechter gesleept wegens contractbreuk. Productiebedrijf Early Bird Productions beweert dat de 47-jarige acteur nog een flinke schuld heeft openstaan bij filmproducent Paul Brooks.

Cage en Brooks produceerden de in 2000 verschenen film Shadow of the Vampire. Waar de twee het precies met elkaar over aan de stok hebben is niet duidelijk.

De acteur zou de producent in ieder geval nog 77.176 dollar schuldig zijn, plus 'bijkomstige bedragen', schrijft de Amerikaanse nieuwswebsite The Wrap op basis van rechtbankdocumenten. De rechtszaak is woensdag aangespannen in Los Angeles. Er wordt een schadevergoeding geëist van Cage. Hoeveel deze bedraagt moet nog worden besloten.

De problemen blijven zich opstapelen voor de acteur. Hij bouwde de afgelopen jaren ruim veertien miljoen dollar aan schulden op bij de Amerikaanse belastingdienst. Eind vorig jaar is hij begonnen met het aflossen van de schuld. Eerder dit jaar werd hij nog in de boeien geslagen op verdenking van huiselijk geweld en het verstoren van de openbare orde.


Nicolas Cage aangeklaagd voor contractbreuk (Foto: Novum)

Francis Ford Coppola maakt nieuwe horrorfilm

Francis Ford Coppola is voor het eerst in 20 jaar weer te gast op de San Diego Comic Con. De regisseur zal het publiek kennis laten maken met zijn nieuwe horrorfilm Twixt.

De regisseur omschrijft zijn film als "een deel gotische romantiek, een deel persoonlijk en een deel in de sfeer van de horrorfilms waarmee ik mijn carrière begon".

Filmopnames vinden momenteel plaats op Coppola's landgoed in Napa County, California. De soundtrack is in handen van Dan Deacon. In de 3D film zien we onder meer Val Kilmer, Bruce Dern, Elle Fanning en Ben Chaplin.

[Tour] Moerenhout perschef van Gesink

De wielerploeg van Rabobank heeft Koos Moerenhout aangesteld als persoonlijke perschef voor Robert Gesink. Dit meldt RTV Rijnmond.

In oktober vorig jaar zette de 38-jarige oud-renner een punt achter zijn loopbaan, maar bleef wel betrokken bij de Rabo-ploeg. Zelf reed Moerenhout zevenmaal de Tour de France. In 2008 werd hij 34e in het eindklassement, zijn beste prestatie in de Ronde van Frankrijk.

Ecuadoriaans talent op weg naar Vitesse

Vitesse is dicht bij het aantrekken van Alex Renato Ibarra. Dat meldt de club op zijn website. De 20-jarige Ecuadoriaan wordt in Arnhem medisch gekeurd en zal daar onderhandelen over een contract. De rechteraanvaller, die ook als rechtermiddenvelder uit de voeten kan, komt over van El Nacional uit de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito.

Enkelvoudig international Ibarra vliegt na de keuring direct weer terug naar Zuid-Amerika. Daar sluit hij aan bij de selectie van zijn land die meedoet aan het WK tot 20 jaar. Dat wordt van 29 juli tot en met 20 augustus in Colombia gespeeld.

Cao-lonen stijgen minder hard dan inflatie

De cao-lonen zijn in de eerste helft van 2011 met gemiddeld 1,6 procent gestegen. Dat is minder dan de verwachte inflatie van twee procent, maar twee keer zoveel als de gemiddelde loonstijging in de tweede helft van vorig jaar. Dat blijkt uit een rapportage die minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Voor het rapport zijn 114 collectieve arbeidsovereenkomsten onderzocht, waar ruim 5,2 miljoen werknemers onder vallen.

Uit de rapportage blijkt verder dat vorig jaar in 59 van de 114 onderzochte cao's afspraken zijn gemaakt over het aan werk helpen van gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Een jaar eerder waren dat er 38. Daarnaast zijn er in achttien van de onderzochte cao's overeenkomsten gesloten om jonggehandicapten in dienst te nemen. Dat zijn er veertien meer dan in 2009.

Veel vervuiling door te zware wijnfles

Wijnflessen in Nederlandse winkels zijn vaak te zwaar, waardoor het milieu nodeloos extra wordt belast. Leveranciers en importeurs overtreden een wet die ze verplicht zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek van de VROM-inspectie en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bij steekproeven bij vier supermarktketens bleek de zwaarste wijnfles ruim twee keer zoveel te wegen als de lichtste. Het verschil bleek niet te verklaren door het land van herkomst, de streek, de wijnsoort of de kleur van het glas.

Aangezien Nederlanders gezamenlijk jaarlijks 485 miljoen flessen wijn drinken, kan gebruik van lichtere flessen veel afval schelen. Als flessen gemiddeld een ons lichter worden, scheelt dat 48 miljoen kilo glas in de glasbak. Het extra afval zorgt ook voor meer CO2-uitstoot.

Het onderzoek richtte zich ook op de verpakkingen van cornflakes. Ook daarin blijken grote verschillen, tot 25 procent, in gewicht te zitten. Aangezien een kartonnen doos met daarin een plastic zak minder weegt dan een wijnfles zetten aanpassingen van cornflakeverpakkingen minder zoden aan de dijk.


Veel vervuiling door te zware wijnfles (Foto: Novum)

Belgische militair opgepakt in Maastricht

De politie in Maastricht heeft donderdagnacht een Belgische militair opgepakt voor het mishandelen van zijn vriendin na het stappen. De Belg sloeg de vrouw, die ook in het Belgische leger zit, met zijn vuist in het gezicht. Vervolgens schopte hij meerdere keren tegen een plek op haar been waar ze eerder een brandwond had opgelopen, meldt de politie.

De 47-jarige militair en zijn 29-jarige vriendin kregen tijdens het uitgaan ruzie. De vrouw werd in haar gezicht gestompt. Toen ze naar haar auto probeerde te vluchten schopte de stomdronken militair tot bloedens toe tegen haar been.

Uiteindelijk slaagde de vrouw erin tussen het uitgaanspubliek te vluchten. Ze vond bescherming bij uitsmijters van een café aan de Leliestraat. Die belden de politie, waarna de militair kon worden ingerekend.

[Tour] A. Schleck: "Tour wordt voor de tijdrit beslist "

Morgen gaat de 98e editie van de Tour de France van start. Aan de vooravond zegt Andy Schleck dat het hem goed uitkomt dat er maar één individuele tijdrit is.

Na de bergen moeten de renners op de voorlaatste dag in Grenoble nog een keer flink aan de bak tijdens de 42,5 kilometer tegen de klok. De tijdrit kan het klassement nog op zijn kop zetten, maar de jongste van de broers Schleck hoopt dat het anders gaat lopen. "De Tour is voor de tijdrit al beslist. Hoop ik."

Dronken schipper zet matrozen van boord

De waterpolitie heeft donderdag in Amsterdam een binnenvaartschipper aangehouden die in dronken toestand twee matrozen van boord had gezet. Ook zou hij de twee Poolse medewerkers hebben bedreigd met een wrijfhout. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De twee matrozen meldden zich donderdagochtend bij de waterpolitie. De politie achterhaalde het binnenvaartschip in de Texashaven. De schipper lag inmiddels op bed. Toen hij werd gewekt kon hij nauwelijks op zijn benen staan. Hij is meegenomen naar het politiebureau maar inmiddels vrijgelaten.

De schipper is door zijn werkgever ontslagen. De twee matrozen konden terugkeren aan boord.

DJ Caruso loopt misschien richting het kerkhof

Regisseur DJ Caruso, bekend van Disturbia en I Am Number Four is in overleg om het boek A Walk Among The Tombstones van Lawrence Frank te regisseren.

Het nieuws komt onverwachts aangezien Caruso onlangs het contract tekende om Preacher te maken, een film gebaseerd op een stripboek dat voorheen gezien werd als onmogelijk om te verfilmen. Dat project is nog niet begonnen met de opnames en dus zal A Walk Among The Tombstones nog even op zich laten wachten als Caruso aan boord klimt.

Frank's roman gaat over twee mannen die de vrouwen van drugsdealers kidnappen en er losgeld voor willen. De drugdealers krijgen hulp van privé-detective Scudder nadat de kidnappers diens vrouw vermoorden. 

Het is een grauw concept dat geroemd wordt voor haar ruige, donkere elementen. Dit verklaart ook waarom Hollywood al vele jaren aan het rommelen is met de adaptatie, net als met Preacher

Minority Report schrijver Scott Frank pent het script gaat voor een 16 jaar en ouder stempel.

William Shatner organiseert Star Trek reunie

Ondanks dat hij van J.J. Abrams niet mee mocht doen aan de reboot van Star Trek in 2009, blijft William Shatner trots op zijn connectie met de legendarische sciencefiction serie en de ontelbare fans. 

Shatner, oftewel de eerste Captain Kirk, werkt momenteel aan een film getiteld The Captains. In de documentaire interviewt Shatner de mensen die in de afgelopen jaren de gezagvoerder mochten zijn in de diverse spin-offs van Star Trek. Zo zien we Patrick Stewart (Capt. Picard - Star Trek the Next Generation 1987-1994), Kate Mulgrew (Capt. Janeway - Star Trek Voyager 1995-2001), Avery Brooks (Capt. Sisko - Star Trek Deep Space Nine 1993-1999), Scott Bakula (Capt. Archer - Star Trek Enterprise 2001-2005) en Chris Pine (de jonge Capt. Kirk in de film uit 2009).

The Captains gaat volgende maand op de San Diego Comic Con in première en zal daarna online te zien zijn op Epix. Op die website zal ook live een gesprek met Shatner te zien zijn. De regie van dat interview is in handen van Kevin Smith. 

Onder de noemer 'Shatnerpalooza' zal een week lang aandacht worden besteed aan de film en televisie carrière van 's werelds meest bekende ruimtevaarder aller tijden. The Captains gaat op 22 juli in première. Voor wie niet zo lang kan wachten is er al vast een trailer uitgebracht.

De trailer voor The Captains

Schiphol maakt zich op voor vakantiedrukte

Schiphol maakt zich op voor de jaarlijkse zomervakantiedrukte. Komend weekend begint op de luchthaven de zomervakantie-uittocht en vertrekken de eerste duizenden passagiers vanaf de Amsterdamse luchthaven richting hun vakantiebestemming.

De komende drie maanden reizen ruim veertien miljoen mensen via de Amsterdamse luchthaven. Dat is vier procent meer dan vorig jaar. De drukste dag is naar verwachting op vrijdag 22 juli met ruim 171 duizend aankomende, vertrekkende en overstappende passagiers. Vorig jaar was zaterdag 31 juli de drukste dag met 163.700 passagiers.

De luchthaven heeft maatregelen genomen om de drukte op te vangen door extra personeel in te zetten om de passagiers te begeleiden en informeren. Ook worden entertainers ingezet om de vakantiegangers te vermaken tijdens het wachten. Reizigers wordt geadviseerd op tijd naar de luchthaven te komen en rekening te houden met langere wachttijden.

In het midden van het land begint komend weekend voor ongeveer 750 duizend Nederlanders de zomervakantie. De ANWB liet al weten dat het verkeer rekening moet houden met extra drukte op de weg.


Schiphol maakt zich op voor vakantiedrukte (Foto: Novum)

R. Bergkamp naar Championship

Roland Bergkamp gaat aan de slag bij Brighton & Hove Albion. Dat maakt de club, die afgelopen seizoen promotie naar het Championship afdwong, vandaag bekend. De 20-jarige achterneef van Dennis Bergkamp wordt overgenomen van Excelsior. Afgelopen seizoen scoorde hij daar vijf keer in 28 eredivisieduels.

Albion-manager Gustavo Poyet beseft dat de naam Bergkamp in Engeland direct de nodige verwachtingen wekt. "Hij heeft dezelfde naam, maar is een compleet andere speler dan Dennis en we willen niet dat mensen ze vergelijken. We willen dat ze naar Roland kijken als een jong en veelbelovend talent."

Brighton & Hove Albion werd afgelopen seizoen kampioen in de League One, het derde profniveau in Engeland. De Seagulls dwongen daardoor promotie af naar het Championship. Sinds 2004 kwam de ploeg niet meer op dat niveau uit.

[Tour] Boom: "Zeker verschillen tijdrit"

Komende zondag staat in de Tour de France de ploegentijdrit op het programma. Lars Boom, tijdritspecialist in de Tourploeg van Rabobank, zegt dat de verschillen zondag wel eens groter kunnen worden dan verwacht.

"Iedereen roept dat de tijdsverschillen zondag klein gaan zijn. Maar het blijft op en neer gaanen dat weegt in deze discipline zwaar door. Er gaan zeker tijdsverschillen komen," aldus Boom.

In het parcours rond Les Essarts, dat 23 kilometer lang is, zitten drie bochten.

FIA: "Nieuwe motoren klinken F1-waardig"

De FIA bekrachtigde eerder deze week de invoering van de 1,6 liter zescilinder turbomotoren in de Formule 1 vanaf het jaar 2014. De autosportfederatie is er van overtuigd dat de krachtbronnen een Formule 1-waardig geluid zullen gaan produceren, al zullen ze anders klinken dan de huidige motoren.

"Het toerental is opgehoogd van de oorspronkelijke 12.000 naar 15.000 toeren per minuut om engineers meer flexibliteit in het vermogen en in het energiemanagement te bieden. Als gevolg van de nieuwe bouw van de motor en de toerenlimiet zal de motor anders klinken, maar zeker nog wel F1-waardig zijn," zo laat de FIA weten in een verklaring.

De autosportfederatie geeft daarnaast meer details vrij aan welke eisen de motoren moeten gaan voldoen vanaf het jaar 2014. Zo is de directe inspuiting gelimiteerd op een druk van 500 bar en mag er slechts een enkele turbo aanwezig zijn. Daarnaast wordt het brandstofverbruik gedeeltelijk aan banden gelegd door een limiet te zetten op de brandstofhoeveelheid die mag stromen.

Het Kinetic Energy Recovery System krijgt een update, waardoor in plaats van de huidige 60 kilowatt (81 pk) vanaf 2014 120 kilowatt op de achterwielen losgelaten mag worden. Verder mag de energie die via de uitlaten vrijkomt gebruikt worden voor de turbo.

Rechterlijke macht hekelt plan minimumstraffen

De rechterlijke macht ziet niets in het plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om zware criminelen die in herhaling vallen minimaal zes jaar cel op te leggen. De Raad voor de rechtspraak adviseert Opstelten zijn wetsvoorstel voor het invoeren van minimumstraffen niet in te dienen bij de Tweede Kamer.

Volgens de raad zijn rechters als het plan doorgaat in de toekomst soms gedwongen straffen op te leggen die niet in verhouding staan tot de ernst van het misdrijf. Het is bovendien maar de vraag in hoeverre de invoering van minimumstraffen een effectieve bijdrage levert aan een veiligere samenleving, schrijft de raad in een advies aan het ministerie. "Uit onderzoek is immers bekend dat zwaardere straffen niet structureel leiden tot minder recidive en meer veiligheid."

In het voorstel van Opstelten staat dat criminelen die binnen tien jaar nadat ze uit de cel zijn gekomen opnieuw een zwaar misdrijf plegen, minimaal de helft van de maximumstraf voor dat misdrijf moeten krijgen. Het gaat dan om misdrijven waar twaalf jaar cel of meer voor staat en waarbij sprake is van een 'ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer'.

De Raad voor de rechtspraak vindt dat de rechter door het invoeren van minimumstraffen onvoldoende ruimte heeft om een passende straf op te leggen. Niet alleen worden rechters gedwongen een te hoge straf op te leggen, ook kunnen specifieke sancties die de rechter juist kan opleggen om de kans op recidive te verkleinen niet meer worden opgelegd, aldus de raad.

Geen Amber Alert in Veenendaal op zondag

Opsporingsberichten over vermiste kinderen moeten in Veenendaal op zondag wijken voor de zondagsrust. Elektronische billboards in de door ChristenUnie, SGP en CDA bestuurde plaats in de bible belt moeten op zondag op zwart en voor Amber Alerts wordt geen uitzondering gemaakt, bevestigt een woordvoerder van de gemeente.

De christelijke coalitiepartijen zien de twee billboards als een verlengstuk van de winkels. In het coalitieakkoord is afgesproken dat alle winkels op zondag gesloten blijven. De twee billboards die dit jaar worden geplaatst moeten buiten de openingstijden uitgeschakeld zijn. Ook niet-commerciële uitingen zoals de Amber Alert zijn taboe.

Het Amber Alert is een oproep aan mensen om in een bepaalde regio uit te kijken naar vermiste kinderen. Het alert wordt ook verspreid via internet en sms. De gemeentewoordvoerder benadrukt dat het Amber Alert op die manier op zondag gewoon te ontvangen is.

Zuid-Korea dreigt K-League te sluiten

De Zuid-Koreaanse overheid dreigt de professionele voetbalcompetitie in het land stop te zetten als er sprake is van wijdverbreide omkoping. Dat heeft het ministerie van Sport van het Aziatische land laten weten. Staatssecretaris Sun-kyoo Park gaf functionarissen van de voetbalbond die waarschuwing.

Volgens Park worden voetbalclubs uit de K-League, die sinds 1983 bestaat, gehaald als spelers van die club geld hebben aangenomen voor het beïnvloeden van wedstrijden. Als dat bij meerdere teams het geval is, houdt de hele profcompetitie van zestien clubs wat de bestuurder betreft op te bestaan.

Het Zuid-Koreaanse voetbal is in de ban van een omkopingsschandaal. Vorige maand werden veertien mensen, onder wie tien spelers uit de K-League, aangeklaagd. Een oud-voetballer, die als bemiddelaar zou hebben gewerkt, werd in mei dood gevonden na een schijnbare zelfmoord.

Rallyrijder Block te lang voor F1-bolide

Het leek een leuk idee: rallyrijder Ken Block kennis laten maken met de Formule 1. In augustus zou de coureur die bekend is van Gymkhana-video's op Monza voor Pirelli gaan rijden, maar het is gebleken dat de Amerikaan met zijn 1,88 meter te groot voor de voormalige Toyota F1-bolide is.

Block was gisteren in Keulen om plaats te nemen in de simulator van Toyota, maar ver kwam hij niet, omdat zijn benen te lang voor de F1-bolide zijn. De Amerikaan kon in de auto plaatsnemen, maar het stuur kon echter niet teruggeplaatst worden. Daarom kijkt Toyota nu naar alternatieven om hem toch te laten rijden. Hierbij horen onder meer auto's die in het verleden gebruikt zijn.

Tokyo Game Show dit jaar minder spectaculair

Dit jaar hoeven bezoekers van de Tokyo Game Show minder visueel spektakel te verwachten op de beursvloer. De organisatie van de beurs, Cesa, streeft er naar 25 procent minder stroom te gebruiken als gevolg van een verwacht energietekort deze zomer. Dit heeft alles te maken met de natuurrampen die Japan hebben getroffen. Dat schrijft de gamewebsite Gamasutra.

Met de naderende zomer verwacht het energiebedrijf van Tokyo dat de toename in het gebruik van airconditioning flink wat stroom gaat kosten. Hierdoor kan een stroomtekort ontstaan. Cesa wil de stad tegemoet komen. De organisatie van de grootste gamebeurs van Japan vervangt normale lampen door LED-lampjes, de roltrap functioneert niet als je naar beneden moet en elke standhouder krijgt minder stroom toegewezen.

Normaal staat een gamebeurs garant voor ontzettend veel internetverbindingen, beeldschermen, spelcomputers en lichtshows. Door de beperkingen zal dat dit jaar ietwat minder zijn. De Tokyo Game Show wordt van 15 tot en met 18 september gehouden. Vorig jaar trok de beurs 146 bedrijven en 190 duizend bezoekers.


Tokyo Game Show dit jaar minder spectaculair (Foto: Novum)

Santos weigert Neymar te verkopen

Goed nieuws voor de liefhebbers van het voetbal: het lijkt er namelijk op dat Neymar voorlopig niet op de Europese velden te bewonderen zal zijn. De Braziliaanse aanvaller staat in de belangstelling van onder meer Real Madrid en Chelsea, maar zijn huidige club Santos Futebol Clube wil de fopduikspecialist aan zijn contract houden.

"Gezien alle speculaties in nationale en internationale media over de toekomst van Neymar voel ik me genoodzaakt te benadrukken dat we geen afstand zullen doen van hem," zei Santos-voorzitter Luis Alvaro de Oliveira op de website van de club. De 19-jarige voetballer heeft in Brazilië nog een contract tot 2015.

Neymar is overigens niet alleen bedreven in fopduiken, hij kan namelijk ook gewoon goed voetallen, zo bewees hij vorig jaar in de Copa Libertadores die Santos wist te winnen. "Momenteel is hij de beste Braziliaanse speler. We zullen geen bod op hem accepteren. Mede dankzij hem wonnen we het afgelopen anderhalf jaar vier prijzen. We willen hem nog jaren bij deze club houden, ook vanwege zijn band met de supporters," zei Oliveira.

Rus in kwartfinale Cuneo

Naast al het tennisgeweld op Wimbledon worden er deze week ook nog andere toernooien gespeeld. Arantxa Rus streek neer in het Italiaanse Cuneo waar ze doorgedrongen is tot de kwartfinales. De Nederlande rekende in de Challenger op het gravel eenvoudig met 6-1 en 6-1 af met de Spaanse Laura Pous-Tio.

De 20-jarige Rus had overigens wel iets meer moeite in de tweede ronde dan in de eerste omloop. Toen schoof ze namelijk de Italiaanse Camilla Rosatello met 6-0 en 6-1 aan de kant.

Tiendalli blijft bij FC Twente

Dwight Tiendalli en FC Twente hebben overeensteming bereikt over een contract voor één jaar. Dit meldt De Telegraaf.

Co Adriaanse, de nieuwe trainer van de club uit Enschede, wilde Tiendalli graag voor de club behouden. Afgelopen seizoen koos Michel Preud'homme vaak voor Roberto Rosales, Bart Buysse en Oguchi Onyewu op de backposities. Hierop liet Tiendalli weten te willen vertrekken, maar mede door de komst van een nieuwe trainer is hij van gedachten veranderd.

Mass Effect 3 gebruikt de input van fans

Op dit moment is Bioware druk bezig met de productie van Mass Effect 3. Bioware heeft in een interview verklaard dat ze goed hebben geluisterd naar de fans en hun kritiek hebben verwerkt in de game. Een van de minpunten van Mass Effect, volgens de fans, was de customization van wapens en armour.

"We got a lot of feedback from fans that [the customization options] were too cumbersome, so we totally removed them for Mass Effect 2. We might have cut a little too deep with that."

Verder heeft Bioware de mêlee-aanval verbeterd door de Omni-tool aan te passen."One of the big things that we're trying to do is give players more choices. A lot of players wanted to get up close and personal, but didn't have the tools to do that. I don't want to go into too many details, but ultimately, we've listened to the fans in a big way: We're taking it very, very seriously and we're committed to making sure we don't repeat mistakes."

Mass Effect 3 staat gepland om maart 2012 te verschijnen voor PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

Steijn: "John en ik hebben dezelfde voetbalvisie"

Maurice Steijn mag zich tijdens zijn debuut als hoofdtrainer direct opmaken voor een Europa League-avontuur met ADO Den Haag. Op 14 juli speelt de club de tweede voorronde.

Tauras uit Litouwen is de tegenstander. Steijn, die werd aangesteld als opvolger van de vertrokken John van den Brom, beseft dat het moeilijk wordt om de prestaties van zijn voorganger te evenaren. ADO Den Haag eindigde vorig seizoen op de zevende plek en plaatste zich via de play-offs voor Europees voetbal.

"Kijk, vorig jaar vielen alle stukjes op hun plaats", zegt Steijn in het Algemeen Dagblad. "Het zat mee, we hadden amper blessures en aanwinsten als Kubik, Bulykin en Radosavljevic waren een schot in de roos. Ik ga niet zeggen dat we weer Europees voetbal gaan halen. Maar met de groep die er nu staat moeten we weer in het linkerrijtje kunnen eindigen. Maar je weet niet of er nog spelers vertrekken, dus een doelstelling is nog lastig te bepalen."

Steijn is niet van plan veel te veranderen nadat Van den Brom naar Vitesse is vertrokken. "Elke trainer legt zijn eigen accenten. Maar John en ik hebben dezelfde voetbalvisie. We zijn allebei trainers die uitgaan van eigen kracht en houden van verzorgd en aanvallend voetbal waarbij we vroeg druk zetten. Vorig jaar is de slapende reus, die ADO Den Haag is, wakker geworden en daarop kan ik verder bouwen."

Advocaat buigt zich over moord Van Oranje

Advocaat Frank van Ardenne stort zich nu ook op het al jarenlange onderzoek naar de precieze gang van zaken bij de moord op Willem van Oranje (1584). De advocaat bevestigde een bericht hierover in De Telegraaf.

Het Delftse onderzoeksbureau DelftTech, dat al een tijd onderzoek doet naar het misdrijf van Balthasar Gerards, heeft hem gevraagd te kijken of het forensisch onderzoek goed wordt uitgevoerd en of het hout snijdt in de rechtszaal. Daarnaast zou de advocaat kunnen helpen om toch toegang te krijgen tot het graf van de Vader des Vaderlands.

Advocaat buigt zich over moord Van Oranje
Advocaat buigt zich over moord Van Oranje (Foto: ANP)

Lionhead bezig met supergeheim project

Lionhead Studios kennen we natuurlijk allemaal van de Fable-reeks. Het was al bekend dat zij nu bezig zijn met een nieuwe Kinect-titel genaamd Fable: The Journey. Er is echter nu nog meer nieuws te vertellen, want ze zijn bezig met een 'super secret project'. Lionhead-baas Molyneux vertelde in Barcelona dat er een project gaande is, maar wilde niet verder ingaan op details.

Wel gaf hij wat meer informatie over Fable: The Journey. De game zal veel gebruik gaan maken van technologie die over was van de Milo & Kate-demo. Milo en Kate waren twee personages die gebruikt werden om de Kinect te promoten en tonen. Kennelijk is daar nog wat van over want Molyneux wil de technologie van die demo gebruiken voor hun nieuwe titel. 

Verder vertelde hij dat je niet hoeft te staan om de Kinect-titel te spelen. Je kan gewoon blijven zitten, zou je dat willen.

"Some people in the audience will be thinking, I don't want to use Kinect. I don't want to jump around all over the place - I want to sit down. That's only thinking of the negatives. Think about the positives about Kinect. The wonderful, amazing thing about Kinect is that it can see you.

The most amazing thing about the journey is that you can play it sitting down. If I'm going to tell the most emotional story in the fable saga, you'll have to be relaxed."

'Richtlijnen voor antibioticagebruik veehouderij'

Veehouders weten voortaan hoeveel antibiotica ze mogen gebruiken. De Autoriteit Diergeneesmiddelen heeft daar richtlijnen voor geformuleerd, meldt de NOS vrijdag.

De nieuwe organisatie wil het gebruik van antibiotica in de veehouderij de komende twee jaar met vijftig procent verminderen. Bedrijven die boven de norm zitten, worden daarop aangesproken. Ze krijgen bovendien hulp bij het verminderen van antibioticagebruik.

Veel dieren krijgen preventief antibiotica toegediend tegen infecties. Nederland is daarmee koploper in Europa. Het eten van vlees dat is behandeld met antibiotica kan mensen immuun maken voor de middelen.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) had de sector opdracht gegeven actie te ondernemen. Hij noemt het gebruik van antibiotica in de veehouderij een ernstig probleem. De bewindsman dreigde al met 'verregaande maatregelen' als deze zomer geen zicht zou zijn op verbeteringen.


'Richtlijnen voor antibioticagebruik veehouderij' (Foto: Novum)

[Tour] Renners Leopard beleven angstige vlucht

De renners van Team Leopard Trek reisden afgelopen dinsdag per privévliegtuig naar Nantes. Dat werd een reis die ze niet snel zullen vergeten.

Het toestel kwam halverwege de vlucht in onweer en enorme luchtzakken terecht. Sommige renners, waaronder Linus Gerdemann, kwamen kotsend en lijkbleek uit het vliegtuig. "Ik dacht dat mijn leven voorbij was”, zei ploegleider Torsten Schmidt.

Andy Schleck kwam als één van de weinigen lachend naar buiten. De jongste van de broers Schleck had juist genoten van de vlucht. "Dit was een attractie. De anderen zijn blijkbaar niets gewend”.

Man jat 641 gedragen slipjes

De politie van Daejeon Jungbu heeft een 45-jarige inbreker opgepakt die wel een heel opmerkelijke buit had verzameld. De Koreaan heeft in totaal maar liefst 641 gedragen stuks ondergoed gestolen.

De beste man, slechts genoemd als Jung, verschafte zich toegang tot 102 woningen waarvan de bewoners niet aanwezig waren. Vevolgens doorzocht hij het hele huis op lingerie. Sinds augustus 2010 wist hij zo honderden gebruikte ondergoedjes buit te maken.

Jung heeft 4 jaar geleden al eens enkele maanden gezeten voor hetzelfde vergrijp. De gedragen onderbroekjes had de Koreaan verzameld in de kofferbak van zijn auto.

Feyenoord vraagt Twente pogingen te staken

Feyenoord heeft bij FC Twente het verzoek neergelegd om de pogingen om Leroy Fer te halen te staken. De Tukkers deden volgens de Rotterdamse club een 'zeer laag bod' op de speler.

Feyenoord deed niet eens een tegenvoorstel omdat het bod van FC Twente veel te laag was, meldt het Algemeen Dagblad. De club wil vijf miljoen euro vangen voor Fer, hetzelfde bedrag als PSV gaat betalen voor Georginio Wijnaldum. Beiden hebben een doorlopend contract tot medio 2012 in De Kuip.

FC Twente heeft dat echter niet over voor Fer. "Wij hebben niet heel veel geld, veel van ons vermogen zit in de verbouwing van ons stadion", zei voorzitter Joop Munsterman onlangs.

Feyenoord is na de aanstaande verkoop van Wijnaldum niet happig op een vertrek van Fer. De club doet de middenvelder dit weekeinde een ultiem aanbod om zijn contract te verlengen. Het zou gaan om een verbintenis tot medio 2014.

Armstrong stapt weer op de fiets

Lance Armstrong mag dan 'definitief' gestopt zijn met wielrennen, dat weerhoudt de zevenvoudig tourwinnaar uit Texas er niet van weer op de fiets te stappen, ook competitief. Zijn zaakwaarnemer Mark Higgins liet donderdag in het dagblad Des Moines Register optekenen dat Armstrong, in elk geval voor een paar dagen, zal meedoen aan de 39e editie van de Great Bike Ride Across Iowa (24-30 juli).

Het Livestrong-team van Armstrong, zelf nog altijd het mikpunt van dopingverdachtmakingen, is één van de equipes die aan de start komt in de etappekoers van de Missouri-rivier naar de Mississippi. Het evenement wordt gesponsord door de krant uit Des Moines.

Armstrong stapt weer op de fiets
Armstrong stapt weer op de fiets (Foto: ANP)

'Voorzitter Raad van Cultuur stapt op uit protest'

Voorzitter Els Swaab van de Raad voor Cultuur stapt op uit protest tegen de bezuinigingen op cultuur. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van bronnen in Den Haag. Swaab maakt haar besluit later op de dag officieel bekend.

De raad sprak zich eerder uit tegen de bezuinigingen van tweehonderd miljoen euro van het kabinet op kunst en cultuur. Volgens de raad leiden de plannen van staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) tot onherstelbare schade aan de sector. De Tweede Kamer steunt de bezuinigingen.

Een advies van de raad - het wettelijke adviesorgaan van de regering over kunst en cultuur - om de bezuinigingen uit te smeren over een langere periode en de musea niet te ontzien, werd genegeerd. Donderdag werd over de situatie vergaderd. De termijn van de 64-jarige Swaab liep nog tot 2014.

Curaçao noemt optreden Kamerleden beschamend

Het Curaçaose kabinet noemt het optreden van de Tweede Kamerleden Eric Lucassen (PVV) en Ronald van Raak (SP) 'beschamend’ en 'kwalijk’. Dat staat in een persbericht dat in de loop van vrijdag wordt uitgebracht.

De woede van de Curaçaoënaars spitst zich toe op het debat over de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten dat op woensdagavond 29 juni in de Tweede Kamer werd gehouden. Het debat was door Lucassen aangevraagd naar aanleiding van een recente publieke ruzie tussen de Curaçaose premier Schotte en directeur Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

Minister Hillen haalt uit naar Kamer

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) haalt uit naar de Tweede Kamer. In een interview met De Telegraaf verwijt hij de Kamer te veel in de waan van de dag te leven. "De krijgsmacht kijkt veel verder dan het eigenbelang, terwijl in de Kamer vaak de werkelijkheid van de dag speelt."

Volgens Hillen is het vertrouwen van de Kamer minder belangrijk dan het vertrouwen van defensie. "Er zijn geen grote problemen en we gaan nu de tweede ronde in, van ingrepen in kazernes en materieel. Dat gaat om vertrouwen van de krijgsmacht en dat is veel belangrijker dan het vertrouwen van Den Haag", zegt de minister die in de Kamer onder druk staat.

Hillen zegt in het interview, dat zaterdag in zijn geheel gepubliceerd wordt, dat hij mede het slachtoffer is van een politieke aanval uit linkse hoek. Hij verbaast zich over de harde toon van de kritiek. "Als je bloed afgeeft, komen de haaien meteen aanzwemmen."

Vakantiedrukte verwacht op de weg

Het verkeer moet vrijdag rekening houden met extra drukte op de weg vanwege de het begin van de zomervakantie. De ochtendspits blijft naar verwachting erg rustig, maar rond het middaguur begint het volgens de ANWB druk te worden. Vooral op de wegen rond Utrecht wordt veel drukte verwacht.

In het midden van het land begint komend weekend voor ongeveer 750 duizend Nederlanders de zomervakantie. Iets meer dan de helft daarvan trekt de grens over.

Volgende week krijgt de regio zuid vakantie. De week daarna is het noorden aan de beurt.


Vakantiedrukte verwacht op de weg (Foto: Novum)

'Illegaal moet zelf betalen voor uitzetting'

Illegalen die weigeren te vertrekken moeten voortaan zelf betalen voor hun uitzetting. Dat staat in een voorstel van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA), dat vrijdag in de ministerraad wordt besproken, schrijft De Telegraaf. De minister wil niet dat de overheid nog langer opdraait voor de hoge uitzettingskosten.

Het gaat om de kosten voor vliegtickets, identiteitspapieren en eventuele transportkosten van eigendommen in Nederland. De kosten, die kunnen oplopen tot duizenden euro's per persoon, moeten nog voor vertrek via een civiele procedure worden verhaald.

Indien iemand niet kan betalen, wordt de rekening naar een werkgever of familielid gestuurd. Dat is het geval als de vertrekkende illegaal voor werk of gezinshereniging hierheen is gehaald.

Leers wil volgens de krant ook de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen versoberen. Zij mogen van de rechter niet worden uitgezet. Leers wil ze geen toelage meer geven en ze in speciale locaties in Katwijk, Gilze en Venlo onderbrengen.

Inburgeraar moet rol Wilhelmus toelichten

Kees van der Staaij van de SGP heeft zijn zin. Hij heeft wel anderhalf jaar moeten wachten op uitvoering van zijn motie om kennis over het Wilhelmus op te nemen in de inburgeringseisen, maar vanaf deze vrijdag kun je jezelf niet meer ingeburgerd noemen als je te weinig van het volkslied weet.

De inburgeraars hoeven niet alle vijftien coupletten uit hun hoofd te leren, want dat doet natuurlijk ook vrijwel geen oorspronkelijke bewoner van ons land. De nieuwkomer moet volgens de richtlijnen echter weten dat het aan Filips van Marnix van Sint-Aldegonde toegeschreven Wilhelmus het volkslied van Nederland is. Hij moet het lied, geschreven op een oude Franse melodie, ook kunnen herkennen. Tenslotte moet hij een "toelichting" kunnen geven "op de rol die het volkslied speelt in de beleving en het leven van veel Nederlanders", zo meldde de Staatscourant onlangs.

'Twijfels over aangifte tegen Strauss-Kahn'

Bij de autoriteiten in New York is ernstige twijfel gerezen over de geloofwaardigheid van een hotelbediende die voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn heeft beschuldigd van aanranding en poging tot verkrachting. Dat meldden verscheidene Amerikaanse media vrijdag op gezag van bronnen bij politie en justitie.

Dagblad The New York Times meldde op zijn website dat de zaak tegen Strauss-Kahn op losse schroeven is komen te staan. De vrouw die hem beschuldigt, zou betrapt zijn op leugens tegen de politie en de openbare aanklager zou daardoor weinig geloof meer hechten aan haar verhaal. Bronnen bij zowel justitie als de verdediging bevestigden dat tegen CNN.

De 32-jarige vrouw, afkomstig uit het West-Afrikaanse Guinee, zou onder meer gelogen hebben over haar asielaanvraag. Ook zou zij mogelijk betrokken zijn bij criminele activiteiten, zoals drugshandel en witwaspraktijken. De onthullingen zouden haar geloofwaardigheid dusdanig aantasten, dat van de zaak tegen Strauss-Kahn weinig overblijft.

De berichten volgden kort op de mededeling dat Strauss-Kahn vrijdag weer in de rechtbank in New York wordt verwacht, ruim twee weken eerder dan aanvankelijk was gepland. De socialistische politicus, die tot voor kort hoge ogen gooide als kandidaat voor het Franse presidentschap, werd medio mei aangehouden nadat een kamermeisje in het hotel waar hij logeerde hem had beticht van aanranding. Hij heeft steeds verklaard onschuldig te zijn.

De openbare aanklager wilde niet zeggen waar de inderhaast belegde zitting over gaat maar de advocaat van Strauss-Kahn zei dat de gewezen IMF-directeur een versoepeling wil van de voorwaarden waarop hij op 20 mei op borgtocht werd vrijgelaten. Om de gevangenis te mogen verlaten, moest hij een borgsom van 1 miljoen dollar in contanten betalen en zich onderwerpen aan een uitzonderlijk streng regime. Hij draagt een elektronische enkelband en wordt voortdurend in de gaten gehouden door camera's en gewapende bewakers.

'Twijfels over aangifte tegen Strauss-Kahn'
'Twijfels over aangifte tegen Strauss-Kahn' (Foto: ANP)

Tumor verwijderd bij Hugo Chávez

President Hugo Chávez van Venezuela heeft kanker. Hij is daaraan geopereerd in Cuba en is aan de beterende hand. Dat heeft hij donderdagavond (lokale tijd) zelf bekendgemaakt in een televisietoespraak.

De afgelopen tijd deden veel geruchten de ronde over de gezondheidstoestand van Chávez. Hij ging begin juni naar Cuba voor medische behandeling en verscheen daarna wekenlang niet in het openbaar. Pas deze week toonde de Venezolaanse televisie weer bewegende beelden van hem.

De Venezolaanse regering had al gemeld dat bij Chávez een gezwel is verwijderd, maar zei er niet bij of dat kwaadaardig was. Zijn lange afwezigheid en 'twitterstilte' leidde tot speculaties dat de president ernstig ziek zou zijn.

Woensdag bracht de staatstelevisie beelden naar buiten om die geruchten te ontkrachten. Daarop was te zien hoe Chávez de krant las samen met de Cubaanse leider Fidel Castro, zijn vriend en bondgenoot.

Tumor verwijderd bij Hugo Chávez
Tumor verwijderd bij Hugo Chávez (Foto: ANP)

Huiseigenaren: verlaging overdrachtsbelasting goed

De Vereniging Eigen Huis is blij dat de overdrachtsbelasting die moet worden betaald bij het kopen van een woning voor een jaar naar twee procent gaat. De verlaging zal voor veel mensen net het benodigde duwtje in de rug zijn om een huis te gaan kopen. Dat zei een woordvoerder van de vereniging gisteren.

De belasting vormt volgens de VEH nu nog, met de strengere hypotheekregels, de grootste drempel voor mensen om een huis te kopen. "Wij hebben recent een peiling laten uitvoeren. Heel veel mensen, vooral huurders, die nog overwegen een huis te kopen, zullen dit aangrijpen om het daadwerkelijk te gaan doen", aldus de woordvoerder, die benadrukt dat het nieuws nog niet bevestigd is.

Veel mensen die nu door de strengere hypotheekregels een twijfelgeval zijn en daardoor veelal geen hypotheek krijgen, komen door de aanpassing daarbij vaker in aanmerking voor een goedkeuring, stelt de zegsman. De verlaging zal een 'verhuisbeweging' op gang brengen, voorspelt hij. "Een starter gaat nu sneller een huis kopen, de verkoper kan vervolgens ook weer een huis kopen en dat gaat zo maar door."

Behalve voor kopers is het ook goed nieuws voor iedereen die in de branche werkt, denkt hij. Hij heeft het dan niet alleen over makelaars, maar bijvoorbeeld ook voor bedrijven die keukens verkopen. "Allerlei beroepsgroepen hebben het momenteel heel moeilijk door het instorten van de huizenmarkt. Het zorgt dus ook voor een impuls voor de Nederlandse economie."

Oppositie vraagt CPB om doorrekening pgb-plan

PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en SGP gaan het Centraal Planbureau (CPB) vragen de effecten van het kabinetsplan voor het persoonsgebonden budget (pgb) door te rekenen. De brief naar het CPB gaat vrijdag de deur uit, meldt GroenLinks.

De oppositiepartijen voorzien dat mensen zonder pgb duurdere zorg krijgen. Het kabinet wil een kostenoverschrijding van 900 miljoen euro in 2015 voorkomen met deze ingreep, maar de oppositie betwijfelt of dat zo wel lukt.

Oppositie vraagt CPB om doorrekening pgb-plan
Oppositie vraagt CPB om doorrekening pgb-plan (Foto: ANP)

Den Haag krijgt geen bedelverbod

Den Haag krijgt geen bedelverbod. Dat besloot de Haagse gemeenteraad donderdagavond.

Burgemeester Jozias van Aartsen had dit namens het college voorgesteld nadat ondernemers en bewoners in het centrum hadden geklaagd over de toenemende problemen die bedelaars in de stad zouden veroorzaken. De politie beaamt deze signalen.

Maar de gemeenteraad stemde niet in met het voorstel om de Algemene plaatselijke verordening (APV) te veranderen om het de politie gemakkelijker te maken het bedelen aan te pakken.

De VVD, PVV en CDA stemden voor. Alle linkse partijen, inclusief collegepartij PvdA, wilden echter dat de burgemeester eerst meer informatie zou geven ter onderbouwing van zijn voorstel.

Onder meer Amsterdam en Rotterdam hebben al wel zo’n bedelverbod. In Rotterdam heeft het aantoonbaar geleid tot een afname van het aantal bedelaars in de stad.

Den Haag krijgt geen bedelverbod
Den Haag krijgt geen bedelverbod (Foto: ANP)

Echtscheiding helpt first lady Guatemala niet

De echtscheiding van de voormalige Guatemalaanse first lady Sandra Torres geeft haar nog niet het recht deel te nemen aan de aanstaande presidentsverkiezingen. Het Hoge Kieshof van het Midden-Amerikaanse land heeft dat besloten.

Volgens de voorzitter van het Guatemalaanse parlement, een partijgenoot van Torres, ziet het Kieshof de echtscheiding als onoprecht. De voormalige echtgenote van aftredend president Alvaro Colom zou zo het verbod op een kandidatuur van een naaste verwant van de president willen omzeilen.

Haar Partij van Nationale Eenheid en Hoop kondigde aan beroep aan te tekenen. De tijd dringt: 11 juli sluit de inschrijving.

Goedkopere kaas door Facebook-actie

Consumenten in Israël hebben met Facebook als wapen een klinkende overwinning behaald. In twee weken tijd sloten meer dan 105.000 mensen zich aan bij een Facebook-groep en dreigden met een boycot als de prijs van Israëlische cottage cheese niet zou dalen. De drie grote zuivelfabrikanten in het land verlaagden de prijs van een bakje van 250 gram hierop van 1,60 euro tot 1,22 euro.

Bang door stijgende prijzen en dalende salarissen besloten veel Israëliërs zich bij de campagne aan te sluiten. Het succes werd donderdag dan ook breed uitgemeten op de voorpagina's van de dagbladen, die koppen plaatsten als 'We hebben gewonnen' en 'Cottage cheese overwinning'.

ChristenUnie: gesprek met Abbas 'ontluisterend'

De buitenlandwoordvoerders van de Tweede Kamer hebben donderdag gesproken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Dat vond plaats in het gebouw van de Eerste Kamer, waar de president met alle égards werd ontvangen. De antwoorden die Abbas gaf tijdens het besloten gesprek waren 'ontluisterend', twitterde Joël Voordewind (ChristenUnie) na afloop.

Voordewind heeft 'kritische vragen' gesteld over de twee gezichten van Abbas. In het manifest van Abbas' partij Fatah wordt nog steeds gesproken van vernietiging van de staat Israël. Dat hij streeft naar een tweestatenoplossing maar ook uit is op de vernietiging van Israël is 'schizofreen', aldus Voordewind.

Volgens het Kamerlid weigerde Abbas verder te erkennen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog zes miljoen joden zijn vermoord. Ook zou Abbas geweld verheerlijken door pleinen naar zelfmoordterroristen te vernoemen. Wat Voordewind betreft kan de geldkraan voor de Palestijnse gebieden een stuk worden dichtgedraaid zolang Abbas dit blijft verkondigen.

Tijdens het besloten gesprek stelde Abbas zich volgens Harry van Bommel (SP) juist 'buitengewoon openhartig' op, zei de SP'er na afloop. "Hij heeft vragen beantwoord over haatzaaien, schoolboekjes en over namen van terroristen."

De Kamer had vooral vragen over het streven van Abbas naar de erkenning van de Palestijnse staat door de Verenigde Naties. Als de onderhandelingen met Israël niet worden hervat, stapt Abbas in september naar de VN om Palestina erkend te krijgen.

Han ten Broeke (VVD) wilde weten waarom Abbas hiermee lijkt af te zien van het streven naar een tweestatenoplossing. "Dat lijkt me geen bijdrage aan het vredesproces." CDA en ChristenUnie eisen dat de Palestijnse regering de staat Israël erkent.

Henk Jan Ormel (CDA) sprak na afloop van een 'open discussie'. Ten Broeke beaamde dit en zei dat hij scherpe vragen heeft kunnen stellen. "Niet alle antwoorden zijn even tevredenstellend, maar dat had ik ook niet verwacht."

Het gesprek met Abbas werd geboycot door de SGP en PVV. Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) vindt het onbegrijpelijk dat de 'Palestijnenleider' met alle égards wordt ontvangen. Behalve een gesprek met het parlement werd Abbas ook ontvangen door koningin Beatrix en spreekt hij met premier Mark Rutte (VVD).

"In vergelijking met Hamas lijkt hij gematigd, maar dat neemt niet weg dat hij de Holocaust bagatelliseert, pleinen vernoemt naar zelfmoordterroristen en de kinderen in 'zijn' staat opgroeien met schoolboeken waarin joden worden gedemoniseerd en Israël van de landkaart is geveegd", aldus Dijkgraaf.


ChristenUnie: gesprek met Abbas 'ontluisterend' (Foto: Novum)

Noord-Hollandse dijken verhoogd om droogte

Bij Ilpendam en in Zeevang worden twee dijken met zwakke plekken verhoogd. Volgens Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier is er geen sprake van acuut gevaar, maar dat zou op termijn wel kunnen ontstaan als niks aan de dijken wordt gedaan.

De zwakke plekken in de Purmerdijk en het Beetsdijkje zijn ontstaan door de droogte waarmee Nederland de afgelopen tijd kampte. De Purmerdijk is aan de binnenkant verzakt, waardoor over een lengte van ongeveer honderd meter scheuren in het wegdek zijn ontstaan. Het aanbrengen van klei, waarmee donderdag is begonnen, moet de dijk weer stabiel genoeg maken.

Bij de Beetsdijk neemt het water dat door de dijk sijpelt op verschillende plekken over een lengte van circa driehonderd meter toe. Ook deze dijk wordt sinds donderdag met klei versterkt.

'Sneezing Baby Panda' krijgt vervolg

Het filmpje van de niezende babypanda op Youtube dat inmiddels ruim honderd miljoen 'hits' kreeg, krijgt een vervolg. De filmmakers gaan een nepdocumentaire over het beestje opnemen in China.

De zogeheten 'mockumentary' volgt een Australische zoöloog in haar zoektocht naar de babypanda, weet de Hollywood Reporter. De productie gaat 1,3 miljoen dollar, bijna 900.000 euro, kosten. De opnames beginnen in oktober.

Het oorspronkelijke filmpje, waarin een babypanda zo hard niest dat de moeder opschrikt, werd in 2006 op Youtube gezet en wordt nog steeds 150.000 keer per dag bekeken. De filmmakers werken samen met het officiële Chinese staatsbedrijf voor films, dat het script voor de humoristische film heeft gelezen.


The Sneezing Baby Panda

Tropische storm Arlene bereikt Mexico

Arlene, de eerste tropische storm van het seizoen in het Atlantische Oceaangebied, heeft donderdag de kust van Mexico bereikt.

De storm is niet erg krachtig, maar gaat gepaard met zware stortbuiten. Bewoners van de kustgebieden zijn gewaarschuwd voor overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen. Uit voorzorg zijn scholen gesloten, medische hulpdiensten in paraatheid gebracht en opvangcentra ingericht.

De regen is zeer welkom in Tamaulipas, dat de grootste droogte sinds vijftig jaar heeft doorgemaakt. In het gebied zijn op veel plaatsen nog de verwoestingen te zien die de orkaan Alex vorig jaar heeft aangericht.


Tropische storm Arlene bereikt Mexico (Foto: Novum)

Meer informatie en achtergronden over Hurricane Season vind je op ons forum.

Overvaller Brinks raakte gewond bij crash

Een van de overvallers van geldtransportbedrijf Brinks in Amsterdam blijkt gewond te zijn geraakt. Een van de twee vluchtauto's van de daders crashte op de A2. Bij het uitstappen moest de gewonde overvaller door zijn kompanen uit het wrak worden gehaald. Dat meldt de politie donderdag.

De gewonde overvaller kan zich in het zuiden van het land bij een ziekenhuis of arts gemeld hebben, vermoedt de politie, die ook Belgen die informatie hebben oproept zich te melden. De ernst van zijn verwondingen is niet bekend.

De overval in Amsterdam Zuidoost vond dinsdagnacht rond 03.00 uur plaats. Ze gebruikten automatische vuurwapens en schoten veelvuldig op agenten. De politie beantwoordde het vuur aanvankelijk, waarna de overvallers in twee voertuigen via de A2 richting Eindhoven vluchtten. Wat ze hebben buitgemaakt is onduidelijk.

Een voertuig knalde op de A2 bij Waardenburg op een vangrail, vermoedelijk nadat de bestuurder de macht over het stuur kwijtraakte. De overvallers kaapten vervolgens onder bedreiging van hun vuurwapens een auto. Ook hierbij werd geschoten. De verdachten vervolgden hun vlucht en wisten bij Eindhoven te ontkomen toen de politie de achtervolging staakte.

Eerder donderdag werd al bekend dat de politie onderzoekt of de overvallers deel uitmaken van de zogeheten Scarface-bende, die al langer actief is in België. Na een soortgelijke overval in april in Rotterdam, die vermoedelijk door dezelfde overvallers werd gepleegd, werd al een link gelegd met de Belgische bende.

De Scarface-bende kreeg de naam toen de overvallers werden herkend op bewakingsbeelden tijdens een tankbeurt in België. Een van de mannen was toen gekleed als de drugshandelaar Tony Montana in de film Scarface.

Nederland steekt miljoenen in rechtssysteem Kunduz

Nederland steekt tot 2014 6,2 miljoen euro in het verbeteren van het rechtssysteem in de Afghaanse provincie Kunduz. De Duitse ontwikkelingsorganisatie GIZ en Afghaanse organisaties voeren het plan uit. Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) heeft hiertoe donderdag een overeenkomst ondertekend met Duitsland.

De activiteiten voor het verbeteren van het rechtssysteem bestaan onder meer uit het verbeteren van de samenwerking tussen politie en justitie en het bevorderen van het vertrouwen van de bevolking in het systeem. Agenten en aanklagers krijgen onder meer juridische training. Ook worden de administratiesystemen geprofessionaliseerd.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het cruciaal dat naast de politie ook de rechtsstaat zich ontwikkelt. "Wetsovertreders die worden opgepakt moeten op een goede manier worden berecht en gestraft."

Volgende week komen de eerste honderdvijftig Nederlandse politietrainers aan in Kunduz. Zij nemen deel aan de politietrainingsmissie van Nederland in de Afghaanse provincie. Vanaf half augustus geven de trainers agenten praktijklessen, bijvoorbeeld hoe een auto moet worden gecontroleerd op explosieven.

In juli meer duidelijkheid over Reis

Het contract dat Jonathans Reis bij PSV had is gisteren afgelopen. Marcel Brands hoopt desondanks op een langere samenwerking met de Braziliaan. De zaakwaarnemer van Reis, Renato Moura, wees een eerdere uitnodiging van Brands af, zo meldde Voetbal International woensdag.

Brands gaat tegen deze uitspraken in en vertelt aan het Brabants Dagblad: "Waarschijnlijk komt hij binnenkort deze kant op. Hopelijk is er in juli meer duidelijkheid." PSV heeft de beloftevolle spits een maand geleden een eenjarig contract aangeboden. Sindsdien is er overleg tussen Reis en zijn zaakwaarnemer.

In december raakte Reis zwaar geblesseerd aan zijn rechterknie. Hij scheurde hierbij verschillende banden af en kon hierdoor het seizoen niet afmaken. Of de PSV'er zijn oude niveau nog kan bereiken is nog maar de vraag. Op dit moment is hij aan het revalideren in Brazilië.

BMC onderzoekt rol opgepakte verzorger

Wielerploeg BMC gaat een onderzoek instellen naar verzorger Sven Schoutteten. De Belg werd deze week gearresteerd omdat hij geprobeerd zou hebben een grote hoeveelheid epo het land in te smokkelen. Volgens ploegleider Jim Ochowicz maakte BMC slechts incidenteel gebruik van de diensten van Schoutteten, die niet mee zou gaan naar de Tour de France.

Het vergrijp van de Belgische soigneur zou dateren uit 2009, toen hij nog niet voor BMC werkte. "We geloven niet dat er tijdens zijn werkzaamheden voor onze ploeg ontoelaatbare dingen zijn gebeurd", zegt Ochowicz, die met Cadel Evans een van de tourfavorieten in huis heeft. "Maar we willen het graag zeker weten. Al met al is dit erg vervelend nieuws."

Woensdag werd ook Omega Pharma-Lotto in verlegenheid gebracht. Oud-renner Wim Vansevenant, die af en toe als chauffeur werkte voor de Belgische wielerploeg, werd betrapt op het invoeren van dopingproducten.

Italië wil 47 miljard euro bezuinigen

De Italiaanse regering is het donderdag eens geworden over een bezuinigingspakket van 47 miljard euro dat de Europese Unie en financiële markten moet tonen dat Italië een betrouwbaar begrotingsbeleid voert.

Minister van financiën Giulio Tremonti legt het bezuinigingsvoorstel nu aan het parlement voor. Het voorstel brengt het huidige begrotingstekort van 3,7 procent in drie jaar tot vrijwel nul terug.

Daartoe belast Italië financiële transacties en jaagt het land feller op belastingontduikers, maar worden jonge ondernemers juist van belastingen vrijgesteld. Verder wil de regering in Rome langer geen nieuwe ambtenaren aannemen en snijden in de budgetten van verschillende ministeries.

[EL] Uitslagen eerste voorronde (30/06/2011)

Terwijl de meeste clubs nog moeten beginnen of net begonnen zijn met de voorbereiding voor het voetbalseizoen 2011/2012 zijn de eerste clubs al officieel los. Vanavond stonden de eerste wedstrijden in de eerste voorronde van de UEFA Europa League op het programma. Er kwamen nog geen Nederlandse clubs in actie. De returns zijn op 7 juli.

Uitslagen 30 juni

Thuis Uit Uitslag
ÍF Fuglafjørður (FaE) KR Reykjavík (IJs) 1-3
Daugava Daugavpils (Let) Tromsø (Nor) 0-5
Elfsborg (Zwe) Fola Esch (Lux) 4-0
The New Saints (Wal) Cliftonville (NIe) 1-1
Honka (Fin) Nõmme Kalju (Est) 0-0
Fulham (Eng) NSÍ Runavík (FaE) 3-0
ÍBV Vestmannaeyar (IJs) St Patrick's Athletic (Ier) 1-0
Käerjéng 97 (Lux) Häcken (Zwe) 1-1
Aalesund (Noo) Neath (Wal) 4-1
Renova (Mac) Glentoran (Nie) 2-1
Koper (Slv) Shakhter Karagandy (Kaz) 1-1
Banga Garg¸dai (Lit) Qarabağ (Aze) 0-4
UE Santa Coloma (And) Paks (Hon) 0-1
Narva Trans (Est) Rabotnički (Mac) 1-4
Rad (Ser) Tre Penne (San) 6-0
Budućnost Podgorica (Mont) Flamurtari Vlorë (Alb) 1-3
Ferencváros (Hon) Ulisses (Arm) 3-0
Jagiellonia Białystok (Pol) Irtysh Pavlodar (Kaz) 1-0
AZAL Baku (Aze) Minsk (Wru) 1-1
Dinamo Tbilisi (Geo) Milsami Orhei (Mol) 2-0
Vara¸din (Kro) Lusitanos (And) 5-1
Banants (Arm) Olimpi Rustavi (Geo) 0-1
Birkirkara (Mal) Vllaznia Shkodër (Alb) 0-1
Široki Brijeg (Bos) Olimpija Ljubljana (Slv) 0-0
Spartak Trnava (Slw) Zeta (Mont) 3-0
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.