Kamp snijdt fors in kindregelingen

Het kabinet gaat anderhalf miljard euro bezuinigen op de kindregelingen, zoals de kinderopvang en het kindgebonden budget. Dat maakte minister van Sociale Zaken Henk Kamp maandag bekend. Drie regelingen worden afgeschaft, en ouders gaan meer betalen voor de kinderopvang.

De verschillende regelingen zijn complex en de kosten zijn de afgelopen vijf jaar met 3 miljard euro gestegen. De bewindsman zet daarom het mes in de regelingen en beperkt de uitgaven tot 9 miljard euro. Daarmee worden de kosten teruggebracht tot het niveau van 2008. De maatregelen treffen iedereen, ook mensen met de laagste inkomens. Wel neemt het kabinet voor deze groep een aantal 'verzachtende maatregelen'.

De drie regelingen die worden afgeschaft zijn de kindertoeslag in box 3, de aftrek van de kosten voor het levensonderhoud van kinderen en de ouderschapsverlofkorting. Dat gebeurt in 2013.

De ouderbijdrage in de kinderopvang wordt voor alle kinderen verhoogd met iets meer dan 16 procent. Ook komt er een vaste bijdrage voor iedereen van ongeveer 15 euro per maand, wordt de toeslag gekoppeld aan het aantal gewerkte uren, wordt de toeslag voor het tweede en derde kind voor de hoogste inkomens versneld afgebouwd en krijgen huishoudens die meer verdienen dan 130.000 euro vanaf 2013 geen kinderopvangtoeslag meer voor hun eerste kind. De maximumtarieven per uur worden volgend jaar niet verhoogd.

Door de maatregelen gaan ouders met een minimuminkomen en twee kinderen vanaf volgend jaar 22 euro per maand meer betalen. Vanaf 2013 komt daar nog 15 euro bij. Voor de hoogste inkomens komt er volgend jaar 99 euro bij en vanaf 2013 191 euro. De maatregelen leveren de overheid een besparing op van 774 miljoen euro op.

Het kabinet snijdt verder in het kindgebonden budget, dat wordt beperkt tot twee kinderen. Ouders met een vermogen van meer dan honderdduizend euro kunnen geen aanspraak meer maken op de regeling. Ook worden de bedragen niet verder verhoogd en wordt het budget niet gecorrigeerd voor de inflatie van 2012 tot en met 2015. Dit levert uiteindelijk 250 miljoen euro op.