CDA neemt afscheid van Jan Peter Balkenende

Tijdens het partijcongres hebben de leden van het CDA officieel afscheid genomen van Jan Peter Balkenende. De oud-premier kreeg een staande ovatie van de circa 1600 CDA'ers die zaterdag aanwezig waren in het World Forum in Den Haag. Hij werd geprezen om zijn jarenlange inzet voor het land en voor de partij.

Vicepremier Maxime Verhagen bedankte Balkenende voor de 'voortreffelijke diensten' die hij Nederland heeft bewezen. Ook interim-partijvoorzitter Liesbeth Spies was vol lof over Balkenende, die 'ook bij tegenslag fier bleef staan'.

Spies kondigde aan dat er een award naar Balkenende wordt vernoemd, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een jongere die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de christendemocratie. Balkenende liet weten trots te zijn dat zijn naam aan de award wordt verbonden. "Het is weer eens wat anders dan een norm." Hij sprak zijn vertrouwen uit in de toekomst van de partij. "Het verhaal van de christendemocratie zal met het volle elan worden voortgezet."

Balkenende is bijna dertig jaar actief geweest voor het CDA. Hij gaf tussen 2002 en 2010 als minister-president leiding aan vier kabinetten. Daarvoor was hij vier jaar Kamerlid, vanaf 2001 als fractievoorzitter. Van 1982 tot 1998 was hij gemeenteraadslid in Amstelveen. Ook werkte hij voor het Wetenschappelijk Instituut van de partij.

Onder leiding van Balkenende verloor het CDA bij de laatste Kamerverkiezingen fors. De partij ging terug van 41 naar 21 zetels, waarna Balkenende opstapte. Op dit moment is hij hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en partner bij consultancyfirma Ernst & Young.


CDA neemt afscheid van Jan Peter Balkenende (Foto: Novum)