Boze studenten eisen uitleg hoger collegegeld

Studenten verenigd in de Stichting Collectieve Actie Universiteiten vinden dat ze te veel moeten betalen voor een tweede masteropleiding. In een brief aan acht universiteiten eisen ze een onderbouwing van de hoogte van het collegegeld. De kosten voor een tweede masteropleiding zijn het afgelopen jaar sterk gestegen nu het rijk de kosten niet meer draagt.

Op het moment dat de studenten zich willen inschrijven voor een tweede masteropleiding worden ze geconfronteerd met soms torenhoge collegegelden. In Leiden en Utrecht gaat het voor een studie rechten om een bedrag van meer dan 14.000 euro per jaar. Een eerste masteropleiding kost slechts 1750 euro.

De actie spitst zich toe op studenten die na een driejarige bachelorstudie rechten zijn overgestapt naar een andere opleiding. Ze volgen bijvoorbeeld eerst een master filosofie of economie om zich te verbreden. Daarna willen ze verdergaan met de masteropleiding rechtsgeleerdheid.

Volgens de studenten is het hoge collegegeld niet deugdelijk onderbouwd en blijft de kwaliteit van het onderwijs achter. Ook zouden ze gedupeerd zijn doordat de wetswijziging is ingegaan terwijl ze al studeerden. De studenten geven de universiteiten twee weken de tijd om te reageren op hun brief. Als het antwoord ze niet bevalt, stappen ze naar de rechter.

De vereniging van universiteiten VSNU wil slechts in algemene bewoordingen reageren op de brief. Een woordvoerder wijst op de bezuinigingen in het hoger onderwijs die de kwaliteit niet in gevaar mogen brengen. Het zou bovendien niet in het belang van de universiteiten zijn om masteropleidingen uit de markt te prijzen. Studenten die twee masteropleidingen tegelijkertijd volgen, hoeven niet het hogere collegegeld te betalen.

De verontruste studenten stuurden de brief waarin ze om opheldering vragen aan de twee Amsterdamse universiteiten en de universiteiten in Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Utrecht en Tilburg. De universiteiten van Leiden en Utrecht, waar de verhogingen het hoogst zijn, waren woensdag niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.