Strengere straf gewelddadige dronkenlap

Geweldplegers die onder invloed van alcohol of drugs iemand in elkaar slaan worden strenger gestraft. Het Openbaar Ministerie gaat in dit soort gevallen extra hoge straffen eisen. Dat kondigt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag aan, schrijft het AD.

"Het gebruik van alcohol of drugs is geen excuus voor geweld", zegt Opstelten. "Het brengt juist meer verantwoordelijkheid met zich mee." Opstelten wil vooral het geweld in het uitgaansleven en rond grote evenementen aanpakken, maar de strengere straffen moeten ook huiselijk geweld indammen.

Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van al het geweld wordt gepleegd door daders met een slok op. In bijna de helft van die gevallen gaat het om zwaar geweld tegen slachtoffers.

Geweldplegers die tegen de lamp lopen, gaan straks verplicht mee naar het bureau om een blaastest te doen of bloed af te staan. Met de uitslag van die test kan justitie een zwaardere straf afdwingen bij de rechter.

De Tweede Kamer vraagt al jaren om een hardere aanpak van gewelddadige dronkenlappen en drugsgebruikers. Het vorige kabinet had aangekondigd geweld onder invloed zwaarder te straffen, maar dat is er nooit van gekomen.