Niet zomaar narcose bij bange tandartspatiŰnt

Er komen strengere normen voor het gebruik van een volledige narcose bij tandartsen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie gevraagd strengere eisen op te stellen, schrijft het Nederlands Dagblad.

Bij steeds meer tandartspraktijken worden bange patiënten volledig gedrogeerd om de behandeling niet bewust mee te maken. Ook ernstig gehandicapten, jonge kinderen of mensen met extreme kokhalsreflexen gaan steeds vaker volledig onder narcose tijdens een tandartsbehandeling. Dat leidt volgens de krant tot veel kritiek in tandartsenland.

Tandarts en psycholoog bij het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam Ad de Jongh vindt dat de 'narcosetandartsen' inspelen op de hulpeloosheid van patiënten en spreekt van een griezelige ontwikkeling. "Ze verdienen er goed aan, maar pakken de angst niet aan."

Volgens De Jongh is een kwart van de Nederlanders bang voor de tandarts. "Een narcose helpt ze niet van die angst af. Integendeel." Bovendien zijn er volgens de tandarts altijd gezondheidrisico's verbonden aan een narcose.