SP wil salaris ProRail-topvrouw weten

De SP wil weten hoeveel interim-bestuurder Claudia Zuiderwijk van ProRail gaat verdienen. SP-Kamerlid Paulus Jansen wil zeker weten dat zij niet meer gaat verdienen dan de Balkenende-norm. Dat heeft Jansen dinsdag gezegd.

Volgens Jansen verdiende Zuiderwijk eerder, als bestuursvoorzitter van Tergooiziekenhuizen, 270.000 euro per jaar. Dat is ruim boven de Balkenende-norm. Later was ze in beeld als nieuwe directeur van het Amsterdamse Gemeentelijk Vervoerbedrijf, maar haakte af omdat het salaris onder de Balkenende-norm moest blijven.

De SP zou het 'onacceptabel' vinden als Zuiderwijk bij ProRail wel meer dan de minister-president gaat verdienen. Jansen wil op korte termijn helderheid van minister van Verkeer en Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Zuiderwijk gaat woensdag aan de slag als interim-bestuurder van ProRail. Ze is nu commissaris bij de spoorbeheerder. Zuiderwijk volgt topman Bert Klerk op. Die kondigde maandag aan dat hij per 1 februari zijn functie om gezondheidsredenen neerlegt.