Fors minder overvallen in Amsterdam

Er zijn in 2010 in Amsterdam ruim honderd overvallen minder gepleegd dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers die de Amsterdamse politiechef Bernard Welten maandag heeft gepresenteerd.

Het aantal overvallen nam af met bijna 19 procent, van 561 in 2009 tot 456 in 2010. Volgens Welten komt dat doordat de politie het afgelopen jaar veel aandacht heeft besteed aan het tegengaan van overvalcriminaliteit. De gemeente spreekt van een doorbraak.

Andere vormen van criminaliteit stegen het afgelopen jaar. Het aantal woninginbraken ging met 8 procent omhoog. Welten noemt dat een 'groot punt van zorg'.

Ook werden er 10 procent meer fietsen, brommers en scooters gestolen. Het aantal auto-inbraken is eveneens gestegen. Volgens Welten is dat verklaarbaar. Doordat de politie zich meer heeft gericht op overvallen, is er logischerwijs minder aandacht gegaan naar dit soort delicten. Komend jaar wil Welten vooral veelplegers aanpakken.

In de regio Rotterdam werd het aantal overvallen met 10 procent teruggedrongen. Korpschef Frank Paauw zei tijdens een nieuwsjaarsbijeenkomst tegen de NOS nog niet tevreden te zijn. "Wij vinden dat niet genoeg. Ik vind eigenlijk gewoon dat het verder terug moet worden gedrongen." Maandag ging daarom een speciaal overvalteam van de politie aan de slag.