Drie veroordelingen in terreurcomplot Australië

Een Australisch gerechtshof heeft donderdag drie mannen schuldig bevonden aan deelname aan een terreurcomplot dat tot doel had een zelfmoordaanslag op een militaire basis bij Sydney te plegen. Twee verdachten in de zaak werden onschuldig bevonden.

Het hooggerechtshof van de deelstaat Victoria achtte bewezen dat de drie mannen -Australische ingezetenen van Somalische of Libanese afkomst- een zelfmoordaanslag wilden plegen op de basis Holsworthy Barracks. De complotteurs vonden dat de islam door het Westen werd bedreigd en waren verontwaardigd over de Australische deelname aan de oorlogen in Irak en Afghanistan. Volgens de aanklagers onderhielden de drie contacten met de Somalische strijdgroep Al Shabaab.

De drie werden samen met de twee nu vrijgesproken verdachten vorig jaar gearresteerd bij een grootschalige operatie in Melbourne; vierhonderd agenten deden destijds huiszoekingen op negentien adressen. Aan de invallen waren zeven maanden van onderzoek door de Australische inlichtingendienst (ASIO) en drie politiediensten voorafgegaan.