'Iers verbod op abortus schendt rechten vrouwen'

Het Ierse verbod op abortus is in strijd met het recht van zwangere vrouwen op goede medische behandeling bij levensgevaar. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens donderdag geoordeeld in een zaak die was aangespannen door drie vrouwen.

Door de uitspraak komt Ierland onder druk te staan om vrouwen wier gezondheid door hun zwangerschap ernstig in gevaar dreigt te komen het recht op abortus te geven. Het land weigert dit tot nu toe, hoewel het Ierse hooggerechtshof al in 1992 oordeelde dat abortus moet worden toegestaan als het leven van de vrouw door haar zwangerschap gevaar loopt, ook als dat komt doordat de vrouw zelfmoord dreigt te plegen. Momenteel reizen jaarlijks duizenden vrouwen uit Ierland naar het buitenland voor een abortus.

Het hof stelde met zijn uitspraak een van de drie procederende vrouwen in het gelijk. Het betreft een in Ierland wonende Litouwse, die tijdens haar zwangerschap met succes chemotherapie onderging en bang was dat haar ziekte door de zwangerschap zou terugkeren. Ze vertelde het hof dat haar artsen dit risico bevestigden, maar stuk voor stuk weigerden toestemming te geven voor een abortus. Ze liet haar zwangerschap uiteindelijk in Engeland afbreken.

De twee andere klagende partijen kregen geen gelijk van het hof, omdat ze niet hadden aangetoond dat hun zwangerschap hun gezondheid in gevaar bracht. Een van hen wilde een abortus omdat ze geen alleenstaande moeder wilde worden en de ander had al vier kinderen, over wie ze de voogdij was kwijtgeraakt.

De uitspraak van Ierse hooggerechtshof uit 1992 betrof het geval van een 14-jarig meisje dat was verkracht door haar buurman en daarbij zwanger was geraakt. Ze wilde naar Engeland reizen voor een abortus, maar de autoriteiten probeerden haar tegen te houden met het argument dat ze geen medewerking konden verlenen aan een illegale daad, zelfs al dreigde het meisje zelfmoord te plegen. Er werd toen wel een wet aangenomen die vrouwen het recht gaf naar het buitenland te reizen voor een abortus. De regering stelt zich op het standpunt dat het recht op abortus om medische redenen niet wettelijk geregeld hoeft te worden, omdat in Ierland ook nu jaarlijks al honderden abortussen worden uitgevoerd, zonder dat dit in de openbaarheid komt.


Hof: Iers verbod op abortus schendt rechten vrouwen (Foto: Novum)