FIFA zeer kritisch op WK-bid Nederland

De kans dat Nederland en België het wereldkampioenschap van 2018 toegewezen krijgen, lijkt flink te zijn geslonken. Wereldvoetbalbond FIFA heeft zich in een rapport zeer kritisch getoond over de kandidatuur van de Lage Landen, blijkt uit informatie van de BBC.

Het rapport vormt een belangrijke richtlijn voor de 24 stemgerechtigde leden van het uitvoerend comité, die op 2 december bepalen aan welk land het toernooi wordt toegewezen.

De FIFA heeft de kandidaatstellingen van de landen getoetst aan zeventien 'risicofactoren'. Nederland en België kwamen daarbij als slechtste uit de bus. "De regering van beide landen heeft geen garanties kunnen geven over de voorwaarden die door de Fifa zijn gesteld", staat in het rapport. Verder is er kritiek op het aantal hotelkamers en de trainingsaccommodaties.

Een ander nadeel is dat de FIFA een groot toernooi liever niet in twee verschillende landen laat plaatsvinden. Het gezamenlijke bid van Portugal en Spanje heeft hetzelfde probleem. Rusland krijgt kritiek op de gebrekkige infrastructuur. Engeland beschikt over de beste papieren. Volgens de FIFA zijn daar relatief weinig investeringen nodig om alles op orde te krijgen.


FIFA zeer kritisch op WK-bid Nederland - Bron: Novum/AP