Omroepwebsites verdelen coalitie

Het CDA is het niet eens met het standpunt van coalitiepartner VVD dat publieke omroepen moeten stoppen met het ontplooien van activiteiten op internet. De VVD wil dat in een nieuwe Mediawet vastleggen. De christendemocraten vrezen echter dat de omroepen daarmee 'terug naar het stenen tijdperk' gaan.

Met name nieuwssites, zoals die van de NOS, zijn de VVD een doorn in het oog. De partij vindt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie met de websites van kranten. Die moeten immers proberen geld te verdienen op internet, terwijl de omroepsites uit publieke middelen worden gefinancierd. Alleen het beschikbaar maken van al uitgezonden materiaal, zoals op Uitzending Gemist, moet toegestaan zijn. In de nieuwe Mediawet zal, als het aan de VVD ligt, dan ook staan dat internet geen taak is voor de publieke omroep. De PVV is het hiermee eens.

publiekeomroep.nlHet CDA stelt echter dat internet niet los gezien kan worden van de omroepen. "De publieke omroep moet niet terug naar het stenen tijdperk", aldus Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. "Wel moet je voorzichtig zijn met hele nieuwe ontwikkelingen op internet die worden gefinancierd met grote reclameblokken", voegt ze eraan toe.

Ook de NOS vindt dat internet niet van televisie en radio te scheiden is. De omroepstichting stelt dat internet bij een moderne publieke omroep hoort, onder meer omdat het veel makkelijker is om er jongeren mee te bereiken. "De NOS gaat juist efficiënt om met publieke middelen en dit zou de VVD juist moeten aanspreken. Van een interview met premier Rutte zenden wij bijvoorbeeld drie minuten uit op televisie. Het volledige interview bieden wij het publiek aan op internet", zegt directeur Jan de Jong.

De Nederlandse Dagbladpers is blij met het VVD-standpunt. De krantenuitgeversvereniging zegt de publieke omroep steeds vaker op internet tegen te komen. "Er zijn genoeg initiatieven van uitgevers en andere particuliere partijen op internet. De publieke omroep is daar niet nodig", aldus NDP-directeur Tom Nauta.