Roodhemden houden klein protest in Bangkok

Anti-regeringsdemonstranten in Bangkok, de zogenaamde roodhemden, hebben zondag tijdens een vreedzaam protest kaarsen aangestoken en liederen gezongen om hun gevallen kameraden te herdenken. Er waren veel agenten op de been uit vrees dat het protest in geweld zou uitmonden.

In totaal kwamen enkele duizenden demonstranten opdagen, ongeveer de helft van het aantal dat vorige maand de straat op ging op de dag dat het vier jaar geleden was dat premier Thaksin Shinawatra na een staatsgreep werd afgezet.

Onder de demonstranten waren veel aanhangers van Thaksin, evenals actievoerders die zich verzetten tegen de militaire bemoeienis in de politiek.

Tijdens langdurig protest van de roodhemden in maart werden straten in het centrum van de Thaise hoofdstad bezet. Toen het leger in mei met geweld ingreep, kwamen negentig mensen om het leven. Nadien werd in Bangkok de noodtoestand uitgeroepen.

Het weerhield de roodhemden niet langzaamaan hun activiteiten weer op te pakken. Bijna wekelijks zijn er demonstraties om de doden te herdenken of te eisen dat gedetineerde roodhemden worden vrijgelaten. In sommige gevallen leidde het tot bomaanslagen.