Slotervaartziekenhuis zegt contract CZ op

Het Slotervaartziekenhuis Amsterdam roept patiënten die bij CZ verzekerd zijn op om naar een andere zorgverzekering over te stappen. Het ziekenhuis zegt per 1 januari 2011 alle contracten met de zorgverzekeraar op. Patiënten van CZ kunnen daarna nog wel naar het ziekenhuis komen, maar zij krijgen de rekening dan thuisgestuurd.

Het Slotervaartziekenhuis is een van de zes ziekenhuizen waar volgens de CZ de kwaliteit van borstkankerbehandelingen niet goed genoeg zou zijn. CZ wilde deze lijst op 1 oktober bekendmaken. De rechter verbood dit, maar de lijst lekte toch uit via de NOS.

Volgens CZ zouden de zes ziekenhuizen te weinig ervaring hebben op het gebied van borstkanker. "CZ vindt een ziekenhuis pas goed wanneer het ziekenhuis minimaal zeventig operaties per jaar doet", zegt een woordvoerder van het Slotervaartziekenhuis. "Hoewel CZ ook naar andere maatstaven kijkt, is volume doorslaggevend."

Bestuursvoorzitter Aysel Erbudak laat via een woordvoerder weten dat internationaal onderzoek vijftien behandelingen als minimum hanteert. Volgens haar is het enige wat telt of de kanker na de operatie terugkomt en of de patiënt de ziekte overleeft.
Een ander kritiekpunt van het ziekenhuis is dat er niet naar de chirurgen gekeken wordt maar alleen naar het gebouw. "Chirurgen werken in verschillende ziekenhuizen waardoor ze vaak meer dan zeventig operaties halen. Toch worden ze afgerekend op het aantal dat ze in één ziekenhuis doen. Zo kunnen twee ziekenhuizen als slecht herkend worden", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Het ziekenhuis benadrukt ook dat een van hun chirurgen bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis werkt. Dit ziekenhuis is in kanker gespecialiseerd.