Peter R. de Vries ziet af van advocaat

Peter R. de Vries maakt dinsdag geen gebruik van een advocaat tijdens zijn rechtszaak in Australië. De misdaadjournalist vindt dat hij het beste zijn eigen verdediging kan voeren. De Vries werd vrijdag opgepakt in Perth toen hij in contact probeerde te komen met een moordverdachte.

De Vries en een medewerker van zijn tv-programma werden aangehouden toen ze aanklopten bij een Australische man die wordt verdacht van de moord op de 23-jarige Mariska Mast uit Hoorn. Zij werd in 2008 in Honduras vermoord.

De Vries is ervan overtuigd dat hij de regels niet heeft overtreden. "Wij hebben die man niet aangeraakt, we hebben hem niet beledigd en niet bedreigd. We wilden hem alleen een brief overhandigen." De journalist en zijn medewerker werden opgepakt, omdat ze het bevel van de politie om te vertrekken bij de woning van de man negeerden. Ze hebben 24 uur in de cel doorgebracht.

De gang van zaken typeert De Vries als vernederend. "We moesten ons helemaal uitkleden, spierbuigingen maken en hoesten om te kijken of we 'down under' niets verstopt hadden. Dat zijn natuurlijk vernederende praktijken. We moesten ook DNA afstaan, vingerafdrukken afgeven en er werd een mugshot gemaakt."

De Vries en zijn collega moeten dinsdagochtend plaatselijke tijd voorkomen. "Ik ga m'n eigen verdediging voeren, ik heb geen advocaat nodig. Ik vind het een hele simpele zaak. Het gaat vooral om journalistieke criteria. Ik heb het gevoel dat ik die zelf beter kan uitleggen."