Bankier Van den Brink vreest voor 2012

De deze week gepubliceerde stresstest voor Europese banken is een wassen neus en de economische situatie kan vooral na 2011 verslechteren. Dit zei hoogleraar Financiële Instituties en voormalig ABN AMRO-topman Dolf van den Brink vrijdagavond in een interview met het actualiteitenprogramma NOVA.

Van den Brink is niet onder de indruk van de stresstest voor de Europese financiële sector, waar alle grote Nederlandse banken ruim voor slaagden. Volgens de hoogleraar gaat men slechts uit van een mild scenario: "Als de economische situatie tegenvalt is de kans groot dat de banken er goed uitkomen. Maar als het nog veel meer tegenvalt zegt de stresstest weinig."

Zo gaat de test uit van een economische krimp van 3 procent versus de huidige groeiprognose, terwijl de Nederlandse economie tijdens de afgelopen crisis met maar liefst 5 á 6 procent kromp.

Van den Brink: "Deze test strekt zich uit tot 2011, maar ik zou me eerlijk gezegd meer zorgen maken over het jaar daarna. We leven nu nog steeds onder het regime dat de overheden per saldo erg veel geld in de economie pompen, en dat gaat in 2011 al wat minder worden. Maar er komt een moment dat alle overheden tegelijk heel hard op de rem trappen, wat waarschijnlijk in 2012 zal gebeuren. Bovendien vindt er tegen die tijd weer een conjunctuurdip plaats die zich elke vier jaar voordoet."

De oud-topman is hierdoor bang dat na 2011 deflatie en een tegenvallende economische groei kunnen ontstaan: "De overheid was tot voor kort de oplossing, maar dreigt nu het probleem te worden."

"Ik denk dat we er aan moeten wennen dat het een tijdje lang wat minder zal gaan. Ik ben er niet gerust op, ik denk dat 2011 nog wel mee gaat vallen, maar ik ben bang dat als de omslag komt dat het nog een stuk harder omlaag zou kunnen gaan"
, aldus Van den Brink.