Noord-Korea wil versterking kernwapenarsenaal

Noord-Korea wil zijn nucleaire mogelijkheden op een 'nieuw ontwikkelde manier' versterken. De machthebbers in Pyongyang willen dit doen in reactie op de in hun ogen vijandige politiek en de militaire bedreigingen van de Verenigde Staten.

Volgens het Noord-Koreaanse leger hebben de VS en Zuid-Korea onlangs zware wapens in het Koreaanse grensdorp Panmunjom gestationeerd. Het leger dreigde met 'krachtige militaire tegenmaatregelen' als de wapens niet worden teruggetrokken.

"De recente verontrustende ontwikkelingen op het Koreaanse schiereiland onderstrepen de noodzaak om de nucleaire afschrikmiddelen op een nieuw ontwikkelde manier te versterken om zo om te kunnen gaan met de aanhoudende vijandige politiek en de militaire bedreigingen van de VS jegens Noord-Korea", liet het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken maandag in een verklaring weten.

Het werd uit de verklaring niet duidelijk op welke manier de Noord-Koreanen hun kernwapenarsenaal willen aanvullen. Volgens analisten wil Noord-Korea voor de productie van kernwapens gebruik gaan maken van nieuwere atoomprogramma's, zoals uraniumverrijking of kernfusie.

Noord-Korea zei vorig jaar dat het in de laatste fase van het verrijken van uranium zat. Dit proces geeft het land een tweede, makkelijker manier om kernwapens te maken. Pyongyang beschikt al over een op plutonium gebaseerd programma. In mei beweerde Pyongyang dat Noord-Koreaanse wetenschappers erin waren geslaagd om een kernfusiereactie op te wekken. Deze techniek is nodig om een waterstofbom te kunnen maken.

De belangrijkste reden voor het vervaardigden van kernwapens is volgens Noord-Korea de VS. Het Noord-Koreaanse leger zei maandag dat 'de volledig gewapende Amerikaanse imperialistische agressietroepen en het Zuid-Koreaanse marionettenleger' in Panmunjon, in de gedemilitariseerde zone, 'verschillende soorten zware wapens' hebben gestationeerd. Volgens het leger is dit 'een indicatie dat ze voorbereid zijn om elk moment een militaire provocatie uit te voeren'.