'Verliezen door piraterij niet bewezen'

Amerikaanse hoogleraren zetten hun vraagtekens bij de omvang van de schade die door digitale piraterij veroorzaakt zou worden. De professoren zeiden dat vrijdag op een hoorzitting over de effecten van Chinese piraterij op de Amerikaanse economie. De entertainmentindustrie zegt grote verliezen te lijden als gevolg van piraterij in China.

In China is volgens onderzoek 79 procent van de software illegaal. Volgens de Business Software Alliance betreft de schade hiermee 7,6 miljard dollar, als de 79 procent illegale software officieel gekocht zou worden.

Professor Fritz Foley van de Harvard Business School vindt deze gebruikelijke beredenatie van de industrie echter kant noch wal slaan: "De veronderstelling dat iemand die iets illegaal koopt, voor een bedrag dat zes tot tien keer lager is dan de legale versie, hetzelfde product nog steeds zou kopen, komt op mij als vreemd over."

Foley waarschuwde ook voor de informatie die multinationals verspreiden: "Ik kan me voorstellen dat ze een prikkel hebben om de verliezen als 'zeer groot' te bestempelen."

Uit een eerder rapport van de Government Accountability Office bleek al dat er geen bewijs was voor de vermeende miljardenverliezen. Er werd zelfs gesteld dat de auteursrechteninbreuken juist positieve effecten zouden op de entertainmentindustrie kunnen hebben.

Professor Peter Yu van de Drake University benaderde de kwestie vanuit een ander perspectief. De deskundige op het gebied van intellectueel eigendom stelde dat de economie twee kanten op werkt. De bedrijven die in China namaakproducten maken, zouden volgens hem ook Amerikaanse werknemers in dienst hebben en grondstoffen uit de VS halen. Daardoor zou de economische schade meevallen.

Yu voegde daaraan toe dat piraterij de prijs van originele producten kan drukken voor consumenten. Hij trok een vergelijking met de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw, toen VHS-videobanden op de markt kwamen. De filmindustrie voorspelde dat de komst van videobanden de bedrijfstak de nek om zou draaien.

Daniël Chow, hoogleraar rechtsgeleerdheid aan de Ohio State University, stelde dat de entertainmentindustrie moet worden gepusht om met concrete cijfers te komen. Chow merkte ook op dat de huidige pogingen tot handhaving niet werken en dat de industrie over de lange termijn moet gaan nadenken.