'Geen terreurdreiging WK voetbal'

Op dit moment heeft het wereldkampioenschap voetbal, dat 11 juni van start gaat, niet te maken met een terreurdreiging. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister voor politie, Nathi Mthethwa, gezegd. Hij wees geruchten over complotten van groepen als Al-Qaida van de hand.

Mocht zich toch een terreurdreiging voordoen, dan zijn zijn troepen daar klaar voor, zei Mthethwa. Bovendien heeft Zuid-Afrika nauw samengewerkt met inlichtingen- en veiligheidsdiensten van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en van 29 andere landen die deelnemen aan het WK. Zorg over een zwakke Zuid-Afrikaanse inlichtingendienst noemde hij dan ook ongegrond.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei vorige week eveneens dat er geen sprake was van terreurdreiging. "In de media zijn de afgelopen weken berichten verschenen over terreurdreigingen gericht tegen het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika, maar de Amerikaanse regering heeft geen informatie over een specifieke, geloofwaardige dreiging van een aanslag die een individu of groep tijdens het toernooi zou willen plegen", liet het ministerie in een verklaring weten.

Eerder waren er berichten over mogelijke aanslagen op de elftallen van Nederland en Denemarken. Zuid-Afrikaanse onderzoekers zijn vervolgens naar Irak gegaan, waar veiligheidstroepen zeiden een militant te hebben aangehouden die met vrienden had gesproken over de mogelijkheid van dergelijke aanslagen. Uit onderzoek bleek echter dat het niet ging om een reële dreiging.