Kunst en cultuur kost ¤1,7 miljard

Alle Nederlandse overheden bij elkaar (gemeenten, provincies en het Rijk) geven bij elkaar voor 1,7 miljard euro kunst- en cultuursubsidies uit. Dat is per Nederlander een bedrag van iets meer dan 100 euro. Dit blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van RTL Nieuws.

Bibliotheek en muziekschool
De 350 onderzochte gemeenten gaven vorig jaar 1 miljard euro aan kunst- en cultuursubsidies uit. Dit ging vooral (65 procent) op aan de Bibliotheek en Centrum voor de Kunsten (de vroegere muziekschool).

De kleine en middelgrote gemeenten keren daarnaast veel kleine subsidies uit aan amateurverenigingen zoals de lokale fanfare en zangverenigingen. De gemeente Enschede keert bijvoorbeeld 4.839 euro subsidie uit aan de 'EHBO', een afkorting voor de Enschedese HeadBangers Organisatie.

Rotterdam (188 euro), Amsterdam (176 euro) en Eindhoven (166 euro) geven per inwoner het meeste geld uit aan kunst en cultuur.

Orkest-kaartje: 194 euro subsidie
De rijksoverheid spendeert 400 miljoen euro aan kunst en cultuur. Daarvan gaat 25 procent naar de grote klassieke orkesten van Nederland.

Zo kreeg de Nationale Reisopera in 2009 een bedrag van 8,7 miljoen euro subsidie. Per bezoeker (45.000 bezoekers) komt dat neer op 194 euro.

Gemiddeld krijgen orkesten per bezoeker een subsidie van 98 euro. Bij veel orkesten is het kaartje vaak goedkoper dan de subsidie die gegeven wordt.

Regionale omroepen
Verder geven provincies 300 miljoen euro uit aan kunst- en cultuursubsidies. Hiervan ging het grootste deel, 40 procent, naar regionale omroepen.

De politieke partijen PVV, VVD, Trots op Nederland (TON) en de ChristenUnie vinden dat dat wel wat minder kan. De linkse partijen, PvdA, SP, GroenLinks en D66 willen niet bezuinigen op kunst en cultuur.


Aantal euro subsidie per bezoeker orkest/opera