Wellink: 'vangnet euro niet genoeg'

Volgens Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB), is het reddingsplan van 750 miljard euro niet voldoende om het eurogebied en daarmee de euro te redden. Om te voorkomen dat de huidige crisis nog verder doorzet, moeten landen als Griekenland, Spanje en Portugal hun begrotingen snel saneren.

In een interview dat Wellink dinsdag aan het NRC Handelsblad gaf noemt Wellink het noodplan 'van ongekende omvang en zonder precedent'. Hij wijst er wel op dat de oorzaak van de huidige problemen van de euro liggen bij de zuidelijke lidstaten. "Dat probleem moet opgelost worden, het vangnet is van tijdelijke aard", zegt de president. "De zuidelijke landen moeten hun begroting en de publieke financiën sneller op orde brengen."

Toekomst
Om toekomstige problemen te voorkomen, pleit hij voor een strenger Stabiliteitspact. "Er moet sneller overgegaan worden tot het uitdelen van boetes als landen de regels overschrijden." Ook haalt Wellink uit naar het 'Europese non-interventiegedrag'. Volgens de DNB-president bestaat zo’n verdrag al jaren en zouden lidstaten hierdoor weigeren om in te grijpen wanneer anderen in de fout gaan.

Internationale bijval
De kritiek van Wellink wordt gedeeld door diverse grote obligatiehandelaren. Het Amerikaanse Pimco liet maandag weten dat zij nog 'zeer voorzichtig' zijn als het gaat om de Griekse staatsleningen. Ze willen namelijk eerst nog afwachten of Griekenland de begroting in orde kan maken.