Generaal VS: homo's krijgen eigen kamer

De bevelhebber van het Amerikaanse marinierskorps wil zijn manschappen niet dwingen met homo's in dezelfde kamer te slapen wanneer zij op de basis verblijven. Als het Congres besluit openlijke homoseksualiteit in het leger toe te staan, wil de generaal, James Conway, zijn mannen aparte kamers geven. Dat heeft hij vandaag gezegd.

De opmerkingen van Conway zijn een nieuw teken van verzet van voornamelijk oudgedienden en legerleiders tegen homoseksualiteit in het Amerikaanse leger. President Barack Obama wil openlijke homoseksualiteit in het leger toestaan, terwijl zijn minister van defensie Robert Gates laat onderzoeken hoe dat in de praktijk kan zonder de effectiviteit van het leger teniet te doen.

Een van de vragen waarop een antwoord wordt gezocht, is of door eventuele veranderingen ook een nieuw beleid moet worden ontworpen met het oog op onderdak voor de manschappen.

In een interview met Military.com zei Conway dat hij zijn mariniers niet met homo's op een kamer laat slapen als hij dat kan voorkomen. Op de basis slapen mariniers doorgaans met zijn tweeën op een kamer. "Dat zou betekenen (...) dat we eenpersoonskamers moeten bouwen."

Eerder deze maand riep een generaal militairen en hun familieleden op 'zich uit te spreken' tegen openlijke homoseksualiteit in het leger.