Brits begrotingstekort op recordhoogte

Hoewel links en rechts positief nieuws over de economie wordt gemeld, lopen de tekorten van overheden nog altijd op. Records worden keer op keer gebroken. Vandaag presenteerde de minister van Financiën Alistair Darling (Labour) de voorlopige begroting van het Verenigd Koninkrijk. Hieruit blijkt dat het verwachte tekort van de Britse regering dit jaar uit zal komen op 11,8 procent van het bruto nationaal product (BNP).

11 procent
In het fiscale jaar 2009-2010 zal de regering in Londen ongeveer 167 miljard pond (186 miljard euro) tekort komen. Eerder werd gedacht dat dit bedrag rond de 178 miljard pond zou komen. Ondanks de besparing van zo'n 11 miljard, komt het tekort toch op het hoogste niveau ooit. De uitgaven voor het komende jaar worden momenteel geschat op 163 miljard meer dan de inkomsten. Deze schatting is 13 miljard lager dan eerdere ramingen. Wanneer deze schattingen kloppen, zal het tekort op de begroting voor komend jaar 11,1 procent van het BNP zijn.

Investeringen
Ondanks de astronomische tekorten waar de Britse regering mee te maken heeft en gaat krijgen, heeft Darling in zijn laatste begroting voor de verkiezingen nieuwe investeringen van 2,5 miljard pond aangekondigd. Deze investeringen zouden de Britse economie moeten stimuleren. Een onderdeel van het plan van de Labour minister is om de overdrachtsbelasting op huizen goedkoper dan 250.000 pond af te schaffen. Dit geldt echter alleen voor Britten die hun eerste huis aanschaffen.