'Fiat schrapt vijfduizend banen'

Fiat gaat vijfduizend banen schrappen als onderdeel van een nieuw strategisch plan. Dat heeft de Italiaanse krant La Repubblica vandaag gemeld.

Vijftien procent van de ruim dertigduizend assemblagemedewerkers zullen hun baan verliezen, onder wie vijftienhonderd medewerkers van de Termini Imerese fabriek op Sicilië, die volgend jaar stopt met de productie van auto's, en ruim tweeduizend medewerkers van de historische Mirafiorifabriek in Turijn. In totaal worden bij vier fabrieken banen geschrapt.

Vakbondleider Gianni Rinaldini vertelde het Italiaanse persbureau ANSA dat als de berichten kloppen ze 'zorgwekkend en onacceptabel zijn'. Rinaldini riep de Italiaanse regering op het gesprek met Fiat aan te gaan.

La Repubblica meldde tevens dat het autobedrijf van plan is het aantal modellen terug te brengen van twaalf naar acht, maar dat de productie van auto's in Italië met vijftig procent wordt uitgebreid tot negenhonderdduizend.

Fiat, dat vorig jaar een strategische alliantie sloot met Chrysler, wil in de Verenigde Staten zeven modellen lanceren en produceren onder de merknamen Fiat, Lancia en Alfa Romeo. De productie in de VS moet uitkomen op 350.000 auto's.

Fiat presenteert op 21 april zijn strategie voor de periode 2010 tot en met 2014.

'Fiat schrapt vijfduizend banen'
'Fiat schrapt vijfduizend banen' (Foto: Novum)