Halsema: slechte Irak-informatie weegt zwaar

In aanloop naar de politieke steun aan de Amerikaanse inval in Irak in 2003 is de Tweede Kamer drie keer onjuist en drie keer onvolledig geïnformeerd. Dat stelde GroenLinks-leider Femke Halsema vandaag in het debat over het rapport van de commissie-Davids waarin de besluitvorming rond het Irakbesluit is onderzocht. Ze rekent premier Jan Peter Balkenende, die toen en nu het kabinet leidde, de slechte informatievoorziening aan het parlement zeer zwaar aan.

SP-fractievoorzitter Agnes Kant vertrouwt er vooralsnog niet op dat het niet nog eens misgaat. Ze vindt dat het kabinet rond de besluitvorming om de Amerikaanse inval in Irak in 2003 politiek te steunen de Tweede Kamer en de bevolking heeft misleid.

Voor de D66-fractie is het een zwaarwegend punt dat er destijds geen volkenrechtelijk mandaat was voor de inval in Irak. Ook vindt D66 het ernstig dat het kabinet de Kamer volgens de commissie-Davids op twee fundamentele punten onvolledig heeft geïnformeerd. "Welke conclusie trekt u?", vroeg Pechtold aan premier Jan Peter Balkenende.

Wordt het rapport van de commissie-Davids zijn 'ende'? (foto: FOK!)