Poetin kritisch op eigen partij

De Russische premier Vladimir Poetin heeft zijn partij Verenigd Rusland scherp bekritiseerd na een demonstratie van de oppositie. Er worden alleen maar loze beloftes geleverd, zei hij vandaag tegen het leiderschap van de partij.

De premier is van mening dat zijn partij efficiëntere manieren moet vinden om problemen op te lossen en niet bang moet zijn om fouten toe te geven, maar die moet proberen te corrigeren. Verenigd Rusland heeft de macht in het Russische parlement, maar eveneens grotendeels in plaatselijk bestuur.

De kritiek volgt op een demonstratie afgelopen weekeinde in Kaliningrad, waar rond de tienduizend mensen bijeenkwamen om te protesteren tegen de regering. Het was de grootste demonstratie tegen het Kremlin in jaren. Een dag later volgden demonstraties in Moskou, Sint-Petersburg en andere steden. Honderden mensen gingen de straat op, zoals op elke 31e van de maand, en negeerden daarmee opzettelijk een demonstratieverbod. Het is een verwijzing naar artikel 31 van de Russische grondwet, die het recht op samenscholing garandeert.

Hoewel hij de leider is van Verenigd Rusland, is Poetin geen lid van de partij. Hij wil op deze manier zijn imago als hoogste leider, die boven de partijen in het land staat, in stand houden. Waarschijnlijk beoogde hij met zijn kritiek ook zijn onafhankelijkheid van de partij, die door sommigen wel wordt vergeleken met de Communistische Partij uit het Sovjettijdperk.