Veel 'wietwinkels' in Los Angeles dicht

De meeste van de circa duizend verkooppunten waar marihuana verkocht wordt in de Amerikaanse stad Los Angeles moeten dicht. De gemeenteraad besloot vandaag dat er 187 van de circa duizend open mogen blijven en op termijn zeventig.

Sinds in 1996 de softdrug voor medicinaal gebruik gelegaliseerd werd in Californië schoten de verkooppunten als paddenstoelen uit de grond wat een doorn in het oog is van de gemeente Los Angeles. Door nieuwe regels zijn veel verkooppunten gedwongen te sluiten. Zo moeten de 'wietwinkels' minstens 300 meter van een school, park of bibliotheek gelegen zijn. Ook moeten de verkooppunten om acht uur 's avonds zijn gesloten.

Artsen in Californië mogen marihuana alleen als therapie voorschrijven aan mensen die onder meer kanker of multiple sclerose hebben. Patiënten krijgen dan een vergunning om een jaar lang de softdrug in de speciale winkels te mogen kopen. Daarnaast mogen ze een 'verzorger' aanwijzen die een vergunning krijgt om legaal met wiet op zak rond te lopen.

De vergunning moet jaarlijks verlengd worden. Sommige 'wietdoktoren' hebben vele duizenden patiënten. Amerikanen kunnen 24 uur per dag terecht bij de artsen om de zeer geliefde vergunning te bemachtigen.