'Mogelijk één Nederlander op 500 meter'

Afgelopen week presenteerde de Nederlandse schaatsbond een zogenaamde prestatiemax. Hieruit bleek welke afstanden bij het langebaanschaatsen op de Olympische Spelen komend jaar prioriteit hebben.

Ons land mag slechts tien mannen en tien vrouwen bij het langebaanschaatsen afvaardigen. Hierdoor moeten er keuzes worden gemaakt en de 500 meter lijkt hiervan de dupe te gaan worden.

De KNSB geeft namelijk meer prioriteit aan bijvoorbeeld de 1.000 meter, 1.500 meter en de ploegenachtervolging. Voor de echte specialisten op de kortste afstand, zoals Ronald Mulder en Jan Smeekens, zal het moeilijk worden om zich voor Vancouver te plaatsen.

"Gezien de prestatiematrix van KNSB, is het reëel dat alleen de winnaar van de 500 meter op het OKT zich plaatst voor de Spelen. Degene die tweede wordt kan buiten de boot vallen. Dat is natuurlijk niet fijn," aldus Johan de Wit, de ploegleider van Ronald Mulder bij APPM, tegenover de camera van KNSB TV.

De Wit zegt dat het voor Smeekens en Mulder van belang is dat meerdere rijders zich voor meer dan één afstand plaatsen. Dan komt er een plek in het olympische team vrij voor een 500 meter-specialist.