Prins: aids belangrijker gevonden dan water

Het is tot de dag van vandaag meer geaccepteerd om in het openbaar over een seksueel overdraagbare ziekte te praten dan over de veilige verwerking van menselijke uitwerpselen. Dat zei prins Willem-Alexander vandaag in Amsterdam tijdens een vergadering van de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de Verenigde Naties.

"In tegenstelling tot campagnes rond aids en andere gezondheidscrises, heeft sanitatie maar weinig publieke pleitbezorgers. Ondanks het feit dat 2,5 miljard mensen geen veilige, schone en besloten plek hebben om rustig hun behoefte te doen, zorgt openhartig praten over sanitatie nog steeds voor een kinderlijke verlegenheid."

Water en toiletvoorzieningen staan gelukkig wel steeds vaker op de wereldwijde, regionale en nationale agenda's, aldus de prins, die sinds 2006 voorzitter is van de Adviesraad voor Water en Sanitatie. Op uitnodiging van de Nederlandse regering strijkt de adviesgroep deze week tot en met overmorgen neer in Amsterdam voor de reguliere halfjaarlijkse bijeenkomst, waar de leden praten over de aanpak van wereldwijde problemen op het gebied van water en sanitaire voorzieningen.