Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 14

Dit weekend werd de veertiende speelronde van de Eredivisie afgewerkt. De gehele top 3 won zijn wedstrijden, de nummer 4 en 5 speelden tegen elkaar, en de nummer laatst wist ook weer te winnen.

RKC Waalwijk heeft zijn tweede wedstrijd op rij gewonnen. Twee weken geleden won de Brabantse ploeg uit bij NEC, gisteren werd FC Groningen verslagen. De noorderlingen moesten al na elf minuten met tien man verder, keeper Luciano kreeg geel na een charge op de doorgebroken RKC’er Benschop. RKC profiteerde optimaal van deze overtalsituatie, en kwam via Benschop in de 18e minuut en Berger in de 30e minuut op een 2-0 voorsprong. Drie minuten voor rust maakte Matavz er op aangeven van Granqvist 2-1 van. Tien minuten na rust was het opnieuw Benschop die scoorde en de eindstand op 3-1 bepaalde. RKC eindigde de wedstrijd met elf man, iets wat de laatste vier wedstrijden niet gelukt was. Tweemaal De Ceulaer, Luirink en Mulder kregen de afgelopen wedstrijden de rode kaart voorgeschoteld, deze wedstrijd was het geel van Agustien de enige kaart aan RKC-zijde. RKC loopt door de overwinning twee punten in op NEC, dat onder bewind van de nieuwe trainer Wiljan Vloet met 3-3 gelijkspeelde bij NAC, het eerste punt sinds 18 oktober voor de Nijmegenaren.

AZ heeft zijn zevende wedstrijd van het seizoen gewonnen en is daardoor van de achtste naar de zesde plaats gestegen. Op bezoek bij Roda JC zorgde Lens in de derde minuut al voor een 0-1 voorsprong. Na een klein half uur kwam Roda langszij via een doelpunt van Kah, en acht minuten na rust zorgde Yulu Matondo voor een 2-1 voorsprong voor Roda. AZ kwam dankzij Elm in de 70e minuut weer op gelijke hoogte, en Lens zorgde vijf minuten later met zijn tweede treffer van de avond voor de 2-3 voorsprong. Nog eens vijf minuten later zorgde invaller Jonathas, koud vier minuten in het veld voor de definitieve beslissing: 2-4. De doelpuntenmaker zelf haalde het einde van de wedstrijd niet, in de 91e minuut kreeg de Braziliaan de rode kaart vanwege een elleboog in het gezicht van De Fauw.

De wedstrijd tussen de nummer vier Feyenoord en de nummer vijf FC Utrecht eindigde zoals hij begon: 0-0. Feyenoord had in de eerste helft veruit het meeste balbezit, maar was onnauwkeurig en wist de verdediging van FC Utrecht niet te passeren. FC Utrecht had wel een grote kans, maar Mulenga's trap miste het doel. De tweede helft was iets spannender, en een inzet van Bruins werd door Utrechter Nesu van de lijn gehaald. Ook Biseswar was dicht bij een doelpunt, maar wist niet te scoren.

Verder wist Ajax thuis makkelijk te winnen van sc Heerenveen. In de ArenA werd het 5-1, een stand die al met de rust bereikt was, onder meer door twee doelpunten van De Zeeuw. Ook VVV-Venlo haalde uit, Sparta werd met 5-0 verslagen. FC Twente had het aanvankelijk moeilijk tegen Vitesse, maar wist via Ruiz in de 84e minuut alsnog de punten binnen te halen.