[Vuelta] Farrar wint, hoofdrol voor Hoogerland

Tyler Farrar (Team Garmin) heeft de elfde rit in de Vuelta a España, tussen Murcia en Caravaca de la Cruz, op zijn naam geschreven. De Amerikaan was in de massasprint sterker dan Philippe Gilbert (Silence-Lotto), die tweede werd.

De hoofdrollen waren vandaag voor David Moncoutié (Cofidis) en Johnny Hoogerland (Vacansoleil) weggelegd. Na 39 kilometer koersen ging het tweetal er, samen met Amets Txurruka (Euskaltel) en David de la Fuente (Fuji-Servetto), vandoor. Voordat de top van de Collado Bermejo (eerste categorie) was bereikt, moest de Spanjaard de strijd al staken. Bovendien pakte Moncoutié uiteindelijk voldoende punten door de bergtrui voor zich op te eisen.

Hoogerland Txurukka en Moncoutié zouden uiteindelijk meer dan negenenhalve minuut voorsprong krijgen. Op de tweede klim van de dag, de Campo de San Juan (tweede categorie), werd het peloton door Liquigas aangevoerd en slonk de voorsprong aanzienlijk.

Op de top van de berg had het leidende trio nog een voorsprong van een minuut op het eerste deel van het peloton, dat in diverse stukken was gebroken. Op 43 kilometer van de finish was het gedaan voor de vluchters en werden zij door de meute bijgehaald.

Vlak daarna nam Remy di Gregorio (Française des Jeux) de benen en reed nog 25 kilometer aan de leiding, waarna Linus Gerdemann (Team Milram) de achtervolging inzette. Ook de Duitser slaagde er uiteindelijk niet in om als eerste over de finish te rijden, aangezien de etappe toch nog op een massasprint uitliep. Hierin bleek Farrar dus de beste te zijn.


Uitslag elfde etappe:

#Naam rennerPloegTijd
1Tyler FarrarTeam Garmin05:11,09
2Philippe GilbertSilence-Lottoz.t
3Marco MarcatoVacansoleilz.t
4Iñaki IsasiEuskaltelz.t
5André GreipelTeam Columbiaz.t
6Alessandro BallanLamprez.t
7Enrico GasparottoLamprez.t
8Christian KneesTeam Milramz.t
9Óscar FreireRabobankz.t
10Matteo TosattoQuick-Stepz.t

Algemeen klassement:

#Naam rennerPloegTijd
1Alejandro ValverdeCaisse d'Erpagne45:37,51
2Cadel EvansSilence-Lotto+ 0,07
3Robert GesinkRabobank+ 0,36
4Tom DanielsonTeam Garmin+ 0,51
5Ivan BassoLiquigas+ 0,53
6Samuel SánchezEuskaltel+ 1,03
7Damiano CunegoLampre+ 2,13
8Ezequiel MosqueraXacobeo-Galicia+ 2,24
9Haimar ZubeldiaAstana+ 3,10
10Tadej ValjavecAG2R+ 3,13
Submitter:  Bron: NOS-TT